Hvilket land ligger Amsterdam i?


Jacob G. Jørgensens billede

Skrevet afJacob G. Jørgensen- den10 juni 2016

Ja, det ligner en af de nemmeste rejse-quizzer du har set længe, men hvad ville du svare? Jeg ville svare det samme som jeg er sikker på, at over 99% af danskerne ville svare: I Holland selvfølgelig. Men i DBK kalder vi det Nederlandene, fordi det er den betegnelse der åbenbart skal bruges i officielle sammenhænge, og det virker ret besynderligt på almindeligt dansk: http://deberejstesklub.dk/land/europa/nederlandene

Nu er DBK jo ikke et sprogcenter på uni ;) - og derfor giver det selvfølgelig mening, at vi kalder landene det, som der er den normale betegnelse blandt danskere. Hvis man alligevel mener, at det skal være en sprogteoretisk diskussion, kan vi tjekke hvad Dansk Sprognævn siger om det:

"Ifølge "Statsnavne og nationalitetsord", Nordisk Språksekretariats skrifter 17, 1994 (udgivet i samarbejde med de nordiske sprognævn, altså også Dansk Sprognævn), kan man på dansk vælge at kalde landet Holland, Nederland eller Nederlandene, tilsvarende at kalde indbyggerne hollændere eller nederlændere og nationaliteten og sproget hollandsk eller nederlandsk. De fleste danskere vælger (ligesom mange andre af Europas indbyggere) Holland, hollænder, hollandsk."

Så kære bestyrelse, vil I ikke overveje at fikse den pudseløjerlighed? Det vil også gøre det så meget nemmere, når man skal lave nye rejseindlæg at man faktisk kan finde Holland under "H" på landelisten :).

Vh Jacob, der igen har været i Holland (som de lokale også kalder det der hvor jeg kommer på besøg)

Lars-Terje Lysemoses billede

Jeg mindes, du har rejst spørgsmålet før, og at sagen blev afgjort af klubbens bestyrelse, mens du var medlem. Jeg tror sågar, spørgsmålet også har været vendt i klubbens territorieudvalg. Så hvorfor ikke bare acceptere, at landet hedder det, det nu engang hedder?

På ambassaden anvender man heller ikke 'Holland", men "Nederlandene/Netherlands": http://denmark.nlembassy.org

I disse så politisk korrekte tider, hvor negerkonge ikke længere er velset brug, så er det klart mindst konfrontatorisk at anvende de navne, folk og lande anvender om sig selv.

Holland er betegnelsen for to af landets 12 provinser. Der findes et Nordholland og et Sydholland. De øvrige provinser hedder Utrecht, Limburg, Nordbrabant, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Zeeland, Friesland og Drenthe.

Så for at besvare dit spørgsmål: Amsterdam ligger i provinsen Nordholland i kongeriget Nederlandene.

At rejse er ikke et mål i sig selv. Det er derimod de menneskelige bånd, vi knytter på rejsen!