Japan, Kina og Nordasien


Jacob G. Jørgensens billede

Skrevet afJacob G. Jørgensen- den21 marts 2016

Land: 
Kina
Japan
Asien

Hvad er det bedste sted i Nordasien? Stem og se hvad de andre medlemmer mener - til inspiration for dine egne rejseplaner:

http://deberejstesklub.dk/node/53511

Ole Pedersens billede

A

Ole Pedersen 326

Lars-Terje Lysemoses billede

Jeg har det lidt svært med at svare på et spørgsmål, som i virkeligheden indeholder to spørgsmål: "Hvad er det bedste rejsested i det nordlige Asien? Og hvis du ikke har været der: Hvor vil du helst hen?"

Den første del af spørgsmålet kan jeg besvare ud fra at sammenligne de steder, jeg har været. Den anden del af spørgsmålet kan jeg bevare ud fra, hvor vil jeg så helst hen? Det er lidt forvirrende. Jeg kan sagtens udpege, hvilket land jeg har besøgt, som jeg synes bedst om. Men det er jo ikke nødvendigvis også det sted, hvor jeg helst vil hen. Der kan sagtens være steder, jeg ikke har været, som jeg rigtig gerne vil til.

Så jeg synes, I bør være lidt mere præcise, når I formulerer spørgsmål af denne type.

At rejse er ikke et mål i sig selv. Det er derimod de menneskelige bånd, vi knytter på rejsen!

Ole Pedersens billede

Det er kun et af de to spørgsmål du skal svare på, LT. Hvis du ikke kan svare på det første pga du ikke har været i det nordlige Asien, så svar på spørgsmål to, hvor du godt kunne tænke dig at komme til. Sværere er det ikke...

Ole Pedersen 326

Lars-Terje Lysemoses billede

Ja, det forstår jeg godt. Men i så fald er undersøgelsen jo fuldstændig værdiløs! For så blander man æbler med pærer og blander to forskellige svar for at nå en fælles konklusion – men nogen svarer på det første spørgsmål, mens andre svarer på det andet spørgsmål.

Ønsker klubben at vide, hvilket sted som er mest populært? Uanset om man har besøgt stedet eller ej? Eller ønsker klubben at vide, hvilket sted som er bedst af de steder, medlemmerne har været? Handler det om, hvor man gerne drømmer sig hen? Eller handler det konkret om de steder, man faktisk har været? Det er to vidt forskellige ting, man blander sammen.

At rejse er ikke et mål i sig selv. Det er derimod de menneskelige bånd, vi knytter på rejsen!

Jacob G. Jørgensens billede

Sværere er det faktisk ikke - og den rummer begge, så også dem der ikke har rundet 100 lande kan være med. Vi kan jo kalde det inklusion ;)

---------

There is nothing you can do that can't be done.

Lars-Terje Lysemoses billede

Lad os tage et tænkt eksempel: Et medlem har ud af de ovennævnte lande kun været i Nordkorea, men drømmer om at besøge så mange andre steder. Men med den logik, der er indbygget i spørgsmålet, skal medlemmet så svare Nordkorea og kan ikke svare andet. Det giver i sagens natur ikke nødvendigvis noget retvisende billede af, hvilket sted som er populærest rejsemål eller det, som de fleste drømmer om at besøge. Derfor skal man huske at tage højde for dette, når man konkluderer noget på baggrund af et spørgsmål, som i virkeligheden indeholder flere spørgsmål, og hvor man ikke kan svare frit, fordi der er indbygget forudsætninger i spørgsmålet. Derfor min opfordring til, at man fremover stiller mere enkle spørgsmål, hvis man rent faktisk skal kunne bruge undersøgelser af denne art til noget fornuftigt. Eller også må man konkludere meget varsomt og tage en masse forbehold for undersøgelsens resultater. Der er vel også en grund til, at kun få medlemmer rent faktisk har svaret.

At rejse er ikke et mål i sig selv. Det er derimod de menneskelige bånd, vi knytter på rejsen!