Rejsetilbud til Bhutan


Lene Dangaards billede

Skrevet afLene Dangaard- den24 august 2017

Vi har modtaget nedenstående rejsetilbud til Bhutan med afrejse fredag 30. november og hjemkomst mandag 11. december 2017 fra Jan Mogensen (#807).

Tilbuddet gælder for DBK-medlemmer og venner inkl. ægtefæller/samlevere.

Du kan læse mere om turen samt praktisk information i vedhæftede pdf-fil. Alle spørgsmål og tilmelding i forbindelse med rejsen foregår direkte til Jan pr. mail: jmog@quijote.dk

På denne tur rejser vi igennem nogle af de mindst besøgte dele af Bhutan. Denne tur er en
enestående mulighed for at udforske områder i Bhutan som besøges af ganske få turister. Det er en yderst sjældent udbudt rejse til områder som har meget at tilbyde i form af natur, kultur og historie.

Vi har på denne rejse indlagt en moderat vandretur på ca. tre timer nær grænsen til Indien for at besøge det afsidesliggende kloster Omba Ney, som er bygget på en klippevæg i et helt unikt
pilgrimsområde. I det nordøstlige Bhutan kan vi i vintermånederne besøge Bomdeling, et af den
udryddelsestruede sortnakkede tranes få overvintringssteder.

Om foråret trækker tranerne nordpå til deres yngleområder i Tibet.

I Kongeriget Bhutan kører vi igennem fantastiske skov- og bjerglandskaber, og vi kommer tæt på mange gamle og interessante templer og klostre. Vi oplever den unikke kultur i det østligste Bhutan, og der bliver rig lejlighed at stoppe op i de små landsbyer undervejs og opleve hvordan folk lever.

Vores indfødte guide vil hjælpe os med at skabe kontakt til indbyggerne. Efter en overnatning i grænsebyen Samdrup Jongkhar, bliver vi kørt op igennem bjerge dækket af skove af bambus, bananplanter, rhododendron samt fyr og pinjer til Trashigang, som ligger i ca. 1.100 meters højde. Bjergpassene er dekorerede med farvestrålende bedeflag, hvorfra der blæser bønner for en god rejse ned i dalene, og herfra kan vi nyde den første udsigt til Himalayabjerg-kæden. Undervejs stopper vi ved nogle af de små templer og klostre,og vi besøger det Nationale Center for udvikling af Vævning, hvor bl.a. udstillingen af planter til naturlig farvning er interessant.

I Trashigang, en hyggelige by med et stort bedehjul på byens centrale plads, besøger vi en af
Bhutans ældste dzongs, hvorfra hele det østlige Bhutan blev styret fra det 17. århundrede til
begyndelsen af det 20. årh. Her er det obligatorisk for bhutanesere at bære deres nationaldragt, og vi andre forventes også at være velklædte. Desværre er denne dzong for tiden underrenovering efter et jordskælv i 2009.

Fra Trashigang har vi en dagsudflugt langs med floden Gonri Chu ind i det aller østligste
Bhutan. Vi besøger små landsbyer og lokale vævere, hvor vi har mulighed for at købe tørklæder i råsilke og bomuld. Vi passerer bjergsider med terrasser, og kort før Phongme kommer vi til
nonneklostret Thekchok Kunzang Choeden.

I en af Kongerigets aller østligste afkroge efterlader bilen, og vi fortsætter til fods med
fornødenheder til en overnatning i rygsækken, så vi kan nå klosteret Omba Gonpa, som er dramatisk placeret på en klippeside. På en klippe ses bogstaverne OM.

I Omba har vi privat overnatning, og næste morgen traver vi tilbage forbi Omba-vandfaldet til
Kheni, hvor bilen holder klar til at bringe os videre til Trashi Yangtse og det Nationale Institut for Zorig Chusum, en skole hvor man dyrker seks af de 13 bhutanesiske kunstarter og håndværk, bl.a. thangkamaling, broderi og trædrejning.

Nord for Trashi Yangtse kører vi op til et af den udryddelsestruede sortnakkede tranes få overvintringssteder, og derefter går det atter sydpå forbi det fantastisk maleriske tempel Gom Kora, som der er mange spændende historier og myter knyttet til. Man kan blive renset for synd hvis man kan bære en sten tre gange rundt om en lille chorten, eller komme til paradis ved at klatre op ad en stejl væg. Jeg anbefaler dog ikke at man forsøger nogen af delene. Tre km efter Gom Kora plejer der at holde en lille flok aber til oppe ad bjergskråningen.

Bil og chauffør står til rådighed på hele turen, men en stor del af den lokale sightseeing vil foregå til fods, da man på den måde kommer tættere på både befolkning, kultur og den omgivende natur.

Praktiske oplysninger
Højden vil ikke påvirke os væsentligt på denne rejse, idet vi kun kortvarigt kommer over 2.000
meter. Selv om vi nok vil kunne mærke at vi bliver nemmere forpustet, er det lavere iltindhold i luften ikke noget vi behøver at bekymre os om på denne rejse.

Klimaet i Bhutan varierer fra tropisk jungle til alpint og snedækkede bjerge. I vintermånederne kan det blive køligt om aftenen, mens temperaturerne kan nå op på 20-25oC når solen varmer i dagtimerne. Visse steder skal vi være forberedte på nattemperaturer ned omkring frysepunktet, men til gengæld kan man forvente mange dage med klart vejr og stærk sol, og der falder ikke meget nedbør.

I sommermånederne kan det regne meget når monsunen trænger op gennem Indien og ind i Bhutan, og da er det ikke ualmindeligt at vejstykker i de fjernere egne af Bhutan bliver skyllet væk.

Overnatning sker på gode middelklassehoteller, men i Omba bor vi hos en familie som driver et lille guesthouse i et traditionelt hus. Her er tæpper til rådighed, men det anbefales at medbringe lagenpose og evt. sovepose. I Omba er der ikke mulighed for enkeltværelse.

Til og fra: Vi flyver fra København via Delhi til Guwahati, hvorfra vi bliver kørt til Samdrup
Jongkhar i Bhutan. Hvis du befinder dig i Østen på afrejsetidspunktet, kan det aftales at du tilslutter dig i Indien, men det skal angives ved tilmeldingen.

Dagsprogram
Med forbehold for ændringer.

Dag 1: Afrejse fra København
Afrejse fra København med ankomst til Delhi tidlig morgen.

Dag 2: Fra Delhi til Samdrup Jongkhar (Bhutan)
Om formiddagen flyver vi videre fra Delhi til Guwahati lufthavn i den østindiske delstat Assam. Herfra køres vi til Samdrup Jongkhar, hvor vi modtages af vores bhutanesiske guide. Inden aftensmaden bliver der tid til at gå lidt rundt i byen og mærke stemningen og nyde synet af de smukke bygninger.

Dag 3: Fra jungle mod Himalayabjergene
Fra grænsebyen har vi en køretur på 160 km op igennem skovklædte bjerge med et rigt fugleliv.
Undervejs får vi de første glimt af Himalayabjergkæden, og vi besøger det Nationale Institut for vævning, som ledes af Bhutans Nationale Kvindesammenslutning, samt Zangto Pelri Lhakhang
(tempel) i Kanglung. Lige uden for Trashigang indlogeres vi på Hotel Druk Deotjung, som giver os en flot udsigt over bjergene og Trashigang.

Dag 4: Langs Gonri Chhu øst for Trashigang
Vi kører gennem Trashigang og langs med Gonri Chhu med rismarker op ad skråningerne og små
hyggelige landsbyer med med stærke traditioner for vævning i silke og bomuld. I Rangjung besøger vi det moderne privatejede kloster Rangjung Yoesel Chholing, som blev grundlagt i 1990. Der er omført og drives af en søn af en reinkarneret lama, hvis søn også er reinkarneret. Som de fleste templer her i Østbhutan, er templet dedikeret til Guru Rimpoche,
grundlæggeren af buddhismen i Bhutan. Lige før Radi svinger vi ned mod floden og besøger
et lille vævecenter, hvor vi både kan se arbejdsprocessen og det færdige arbejde, som selvfølgelig også kan købes. Snart kommer vi til Thekchok Kunzang Choeden nonnekloster og over Phongmey finder vi landsbyens lhakhang med dens statue af den magtfulde Bodhisattva
Chenrisig med 1000 arme og 11 hoveder. Inden vi kører op til vores hotel, ser vi os om i den lille Trashigang, hvis centrum bl.a. kendetegnes ved en stor bedemølle. Det er desværre nok begrænset hvor meget vi kan se af byens dzong, idet den forventes stadig at være under renovering efter et ødelæggende jordskælv i 2009.
Overnatning i Trashigang.

Dag 5: Festival med maskedanse
Vi sætter kursen mod Ramjar, hvor vi med stor sandsynlighed vil være de eneste turister der overværer den lokale festival Doedel Pemacholing Tshechu med maskedans. Fra Rangjung krydser vi Gonri Chhu og kører op ad stille bjergveje med flotte vue over dalen. Vi kommer gennem de små afsides landsbyer Bidung og Bartsham inden vi når Ramjar. I Bartsham besøges klostret,
som ligger højt hævet over landsbyen. Overnatning i Trashigang.

Dag 6: Det afsides Omba Ney
Dagens mål er landsbyen Omba med klostret Omba Gonpa, som ligger dramatisk på en klippevæg
højt hævet over de vigtigste helligdomme, Omba Ney. Stedet er ét af tre unikke pilgrimssteder i Bhutan; de andre er Aja i Mongar og Hungrel i Paro-distriktet. Omba ligger et par timers gang fra grænsen til den indiske delstat Arunachal Pradesh, hvortil man eksporterer en del frugt og nødder. Vi kører ned til floden Drangme Chu som vi følger nordpå gennem Doksum og Zangpozor. I Sep efterlader vi bilen og hovedparten af vores bagage, og vi begiver os ud på en to-tre timers vandretur ad skovbevoksede bjergskråninger til den lille hyggelige landsby Omba, der omfatter 16 husholdninger. Befolkningen lever hovedsaligt af deres små jordlodder med bl.a. tomat, valnødder, klementiner og forskellige grøntsager. Som de fleste bhutanesere er folk her meget gæstfri, og vi vil få mulighed for at se hvordan de bor. Da jeg besøgte Omba i januar 2017, fik jeg at vide at der i 2016 blot havde været 15 udlændinge i landsbyen.
Afhængigt af den enkeltes interesser, kan man fordele eftermiddagen mellem at udforske
landsbyen og gå op ad bjergsiden til Omba Ney og evt. videre til Omba Gonpa. Det tager 2-3 timer at gå helt op og tilbage til landsbyen.
I dag bærer vi hver vores rygsæk med fornødenheder til en overnatning på Omba's homestay.

Dag 7: Trashi Yangtse og Chorten Cora
Efter morgenmaden vandrer vi videre forbi Ombavandfaldet til Kheni, hvor vores bil venter på os. Kheni er en lidt større landsby, hvortil beboerne i Omba skal gå for et komme til lægen eller i skole. Vi kører tilbage til Drangme Chu og til Trashi Yangtse ad de skovklædte bjergveje, hvor vi med lidt held finder aber i træerne langs vejen. I Trashi Yangtse har vi tid til at udforske byens gamle dzong, Chorten Cora, og det Nationale Institut for Zorig Chusum, de 13 kunstarter, man regner med i Bhutan.

Dag 8: Den sortnakkede trane
Om formiddagen kører til Bomdeling, hvor vi om vinteren har gode chancer for at iagttage den
udryddelsestruede sortnakkede trane i den vinterresidens. Efter frokost går det atter sydpå. Undervejs besøger vi det fantastisk smukke tempel Gom Kora, hvor vi kan få testet hvor meget vi har syndet, og dem der har mod på det, kan klatre op ad en væg og ind i Paradis.
Overnatning i Trashigang.

Dag 9: Brokpafolket i Merak
Efter tidlig morgenmad kører vi gennem Gonri dalen til afkørslen mod Merak, som ligger i 3.600
meters højde. Merak blev først åbnet for udlændinge i 2011, så indbyggerne her og de yakhyrder vi støder på undervejs, ser ikke mange besøgende. Vi kommer op til et helt unikt bjerglandskab og en spændende landsby, som vi har nogle timer til at udforske inden vi atter kører ned til vores hotel i Trashigang. Vi kan bl.a. besøge templet og opleve livet i en Brokpa-landsby med ca. 140 familier. Brokpa-folket er halvnomadiske, og de er kulturelt meget forskellige fra resten af den bhutanesiske befolkning, hvilket bl.a. ses på deres påklædning. De lever stadig i stærk afhængighed af deres yakokser. Deltagere der måtte være mere interesseret i at bruge dagen på at studere livet i et kloster eller arbejdet med vævning, kan blive sat af ved Rangjung Yoesel Chholing eller afkørslen til et væveri. Overnatning i Trashigang.

Dag 10: Tilbage til lavlandet
Vi forlader Trashigang og sætter atter kursen mod Samdrup Jongkhar og den indiske grænse, hvor vi overnatter. Udsigten fra bjergvejene er enestående, og undervejs bliver der mulighed for at besøge et par templer. På vej ind i Samdrup Jongkhar besøger vi byens Dzong.

Dag 11: Hjemrejse
Midt på formiddagen kører vi til Guwahati Airport i Indien, hvorfra vi har en kort flyvetur til New Delhi. Her overnatter vi inden hjemturen mod Danmark fortsætter.

Dag 12: Ankomst til København
Vi ankommer til København.

Formalia
Dato: Afrejse fra København fredag den 30/11 2017; hjemkomst 11/12 2017.
Pris: kr. 23.000,-

Tillæg for enkeltværelse (undt. i Omba): kr. 1.000,-
Tilmelding: Mail til jmog@quijote.dk med angivelse af navn, adresse, tlf. samt DBK
medlemsnummer.

Yderligere oplysninger om Bhutan og Don Quijote Rejser på www.OplevBhutan.dk

Prisen inkluderer:
• Fly København - Indien – København
• Al landtransport i Bhutan og til og fra lufthavnen i Guwahati
• Overnatning på standardhotel eller privat indlogering
• Sightseeing, adgange m.m.
• Fuld pension i Bhutan fra middag på ankomstdagen til morgenmad på afrejsedag
• Alle tilladelser og afgifter i Bhutan
• Lokal engelsktalende guide
• Dansk rejseleder
• Turistvisum til Bhutan
• Hotel og transfer i New Delhi

Prisen inkluderer ikke:
• Drikkevarer
• Måltider i Indien
• Visum til Indien
• Drikkepenge
• Rejse- og afbestillingsforsikring