Kort fortalt: Dengang jeg ramte en kulturkløft …


Bodil  Jørgensens billede
2015 dec

Kort fortalt: Dengang jeg ramte en kulturkløft …

Tekst: Bodil Johanne Jørgensen

Foto: Jaan Cornelius

 

”Vi vil afsted, og det skal være nu! Vi har købt og betalt billetterne, og færgen skal sejle!” Sydamerikanerne brokker sig højlydt. Mine venner og jeg står på havnekajen i Buenos Aires og venter på færgen til Uruguay. I morges købte vi billetter ved billetlugen og var der et par timer, før færgen skulle sejle til byen Colonia i Uruguay. Nu står vi i en lang kø og midt i et menneskemyldrende kaos.

Der er ingen skiltning eller information om noget, blot kan vi konstatere, at færgen er forsinket. Omkring middagstid begynder folk i køen at råbe i munden på hinanden, og følelserne får frit løb. Vi forstår intet af det hele, og ser måbende til, alt det følelsesmæssige hysteri er fjernt fra vores kultur, og der er fortsat meget sparsom information.

Omsider lyder der over højtaleren, at vi kan gå om bord på den store, gamle færge. Alle skubber og maser sig frem på en måde, som vi ikke er vant til. Vi finder en plads og sætter os i nogle bløde, men slidte og nussede velourlænestole midt i skibet. Langt om længe lægger vi fra kaj.

Ud i høj sø

Sejladsen skal efter planen vare nogle få timer. Efter en lille times tid er vi ude på det åbne hav, og her begynder den store færge pludselig at gynge meget voldsomt fra side til side. Det opleves så kraftigt, at ting og sager falder på gulvet. Hvis man rejser sig op, er det umuligt at holde balancen. Jeg bliver både bange og forskrækket. Er det nu sikkert at sejle med denne færge? Jeg kigger på min mobiltelefon, men der er intet signal.

Det tekniske uheld, vi hørte rygter om, og som tilsyneladende var årsag til forsinkelsen, har vist ikke hjulpet på udbedring af evt. skader på motoren. Skibet svinger voldsomt fra side til side. Jeg mærker kvalmen. Manglen på information gør mig utryg, men nu bliver jeg opmærksom på, at alle sydamerikanerne er glade. De råber hurra, hopper højt op i luften, kysser og omfavner hinanden. Jeg og mine medrejsende taler om, at vi er bange for at kæntre med færgen, og så holder de andre bare en stor fest!

En fest som om bord på Titanic

Hvorfor er de så glade? Vi forstår absolut ingenting af hele dette cirkus. Vi spørger nogen omkring os, men enten kan vi ikke forstå, hvad de siger, eller også råber de bare højt og fester videre, alt imens skibet hælder faretruende. Langt om længe får vi kontakt med noget personale og får at vide, at færgen er maskinskadet. Noget, der skal stabilisere skibet, er gået i stykker, og vi må derfor sejle tilbage til fastlandet, hvilket er godt en times sejlads.

Den store færge sejler nu meget langsomt, men gynger fortsat kraftigt fra side til side. Det er bestemt ikke betryggende, og alt imens fester de øvrige om bord blot videre. Nogen fortæller os, at alle er blevet lovet en ny billet med en anden meget flottere og nyere færge – og hvad der måske er det allervigtigste: En meget kendt argentinsk popstjerne skal underholde om bord. De fleste af de øvrige passagerer har slet ikke råd til at sejle med luksusfærgen og betale for at blive underholdt. Det er måske once in af life time, de får råd til at sejle med sådan en flot færge, og derfor fester de nu helt vildt.

Glade toner

Senere samme aften sejler vi derfor med luksusfærgen til byen Colonia i Uruguay. Her oplevede vi én lang kæmpefest undervejs, og jeg skal love for, at popstjernen kunne underholde passagererne. Han optrådte super professionelt og var et helt festfyrværkeri af energi. Jeg husker, at et af hans numre var ”Smuk som et stjerneskud”. Den melodi kunne vi synge med på.

Når jeg hører melodien i dag, kommer jeg uvægerligt til at tænke på færgens glade sydamerikanere. Men da jeg var midt i dramaet, var det noget af et kulturchok. Jeg frygtede, at nu var min sidste time var kommet! Og så var jeg sammen med hundreder af mennesker, som blot havde gang i en kæmpe fest, fordi de havde fået en gratis billet til en superfærge, hvor en argentinsk popstjerne skulle optræde …

Bodil Johanne Jørgensen har medlemsnr. 451. Til dato har hun har besøgt 13 territorier og 91 lande.

 

 
 
Share this