Mine bedste sparetips til Argentina


Jacob G. Jørgensens billede
 
2015 sep

Det med penge og Argentina er blevet stadig mere kompliceret pga. den besynderlige pengepolitik, som landets regering fører.  Her får du en efterprøvet miniguide.

Fotocollage: La Nacion

Grædemure i henholdsvis Buenos Aires og Jerusalem.

De gode nyheder er:

1. Man kan stadig veksle sort mange steder fra USD til pesos og dermed få 40 % mere for sine penge. Find forklaring og den aktuelle kurs her: www.speakinglatino.com/argentina-blue-dollar-exchange-rate. På min seneste rejse vekslede jeg til kurs 12,50/USD, hvor den officielle kurs var 8,50/USD, og det er muligt at gøre mange steder i Buenos Aires, sikkert også på det hotel, man bor på og ellers på gågaden Florida, hvor der er veksleboder og i nærheden af grænseområder andre steder, men ikke inde i landet.

2. Mange steder giver rabatter, når man betaler kontant, også i tøjbutikker og på hoteller. Spørg altid ¿Hay descuento por pagar en efectivo? Du får nemt 10-20 %, fordi de gerne vil have kontanter.

3. Butikker i de steder i Buenos Aires, hvor der kommer turister, tilbyder ofte, at man kan købe varer tax free – så får man 16-21 % af varens pris retur i lufthavnen, når man rejser hjem.

4. Det er stadig også meget billigt at spise ude. Du kan få en fremragende middag for 50-60 kr. og bo på et luksushotel i et turistområde til 700 kr. for et dobbeltværelse og et flot familiehotel med halvpension i et andet turistområde til knap 200 kr. (dog uden for sæsonen). Er man flere, er det nemt at leje en lejlighed i byen til gode priser. Det er også billigt at leje bil, og indenrigsfly er til at betale.

Til gengæld bør man så ikke bruge pengeautomater pga. vekselkursen (de kører på den officielle kurs), dvs., du skal have en masse kontanter i USD med!

Inflationen fra januar til marts i år var på hele 30 %, og supermarkeder er blevet meget dyrere, dvs., de nærmer sig danske priser. Tøj er heller ikke så god en handel mere, og flypriser og adgangspriser til fx nationalparker er ofte opdelt i én pris for argentinere og én for udlændinge, hvilket godt kan snyde, når man fx søger på indenrigsbilletter i Argentina på en søgemaskine på nettet, hvor prisen kan ændre sig ved bestillingen, når man ikke har et lokalt id-nummer.

Med den nuværende triste udvikling i dollar/krone-kursen bliver det næppe billigere, men alt i alt er det budgetmæssigt stadig rigtig fornuftigt i forhold til kvalitet og oplevelser, og argentinerne tager den pudsige situation med pengepolitikken helt roligt, så det kan man også gøre som rejsende.

Skal du have gaver med, er legetøj og elektronik et hit, da det pt. er meget dyrt pga. importrestriktioner.

God tur til et eminent godt rejseland.

 

Faktabox

Argentina Ud & hjem igen: Fly København-Buenos Aires fås fra ca. 4.900 kr. t/r. Læs mere: om Argentina på www.deberejstesklub.dk/land/sydamerika/argentina.
 
 
Share this