Melbourne: En forrygende kulturel smeltedigel


Jane Jacoby Velands billede
Jane Jacoby Velands billede
 
2015 sep

Mød Globens korrespondenter:

Melbourne: En forrygende kulturel smeltedigel

Fotos: Jane Jacoby Damgaard & Kaare Jacoby Damgaard

De Tolv Apostle ved Great Ocean Road er en populær turistattraktion.

At vi bosatte os lige netop i Melbourne var faktisk lidt af en tilfældighed. Vi havde en drøm om at komme til at bo og arbejde i udlandet og var begge fast besluttede på bare at komme et eller andet sted hen. Vi diskuterede forskellige muligheder, og pludselig fik min mand, Kaare, tilbudt at komme til Australien med sit arbejde.

Egentlig tænkte vi, at vi skulle bo i Sydney, men Kaares chef fik os hurtigt overtalt til at komme til Melbourne, selvom ingen af os tidligere havde besøgt byen. Det viste sig dog at være det helt rigtige valg for os, og vi forelskede os begge hovedkulds i byen.

Da jeg på det tidspunkt arbejdede for en global virksomhed, fik jeg også let overflyttet mit arbejde, og så indledtes et femårigt uforglemmeligt eventyr i en af verdens mest fantastiske byer.

Kunstnertyper og etniske kvarterer

Melbourne består af en række enestående områder med hver sin charme, så det kan være svært at vælge, hvor man skal starte. St. Kilda, Brunswick, Fitzroy, Prahran og Carlton er blot nogle af bydelene, hvor specielt de tre sidstnævnte er værd at lægge vejen forbi, hvis tiden tillader det.

Melbourne er kendt som én af verdens største byer for gadekunst, hvor det mange steder er lovligt at male facaderne.

I Fitzroy findes et hav af små sjove genbrugsbutikker og gode restauranter, og man støder ofte på kunstnertyper og interessante personligheder. På den populære Chapel Street, som strækker sig over kvartererne Windsor, Prahran og South Yarra, finder man én lang shoppinggade.

Her kan man slentre mellem internationale og trendy modebutikker i South Yarra-enden, mens der findes flere farverige basarer og unikke butikker, hvor Melbourne- designere sælger deres ting, jo tættere man kommer på Prahran- og Windsor-enden.

Carlton er området, hvor italienerne slog sig ned, da de immigrerede til Melbourne i midten af det 20. århundrede. Italienske restauranter og caféer begyndte at skyde op langs områdets hovedgade (Lygon Street), og Australiens “Little Italy” var skabt.

Melbourne er i det hele taget rig på etniske kvarterer. Ud over Little Italy er der naturligvis også Chinatown og Little India, og byen siges at have verdens tredjestørste græske befolkning boende, kun overgået af Athen og Thessaloniki i Grækenland.

En venlig og åben befolkning

Jeg elsker befolkningsdiversiteten i Melbourne, for byen er en forrygende kulturel smeltedigel. Ingen kigger skævt til dig, fordi du har en accent – de spørger i stedet venligt og interesseret: ”Do I detect an accent?” – hvorefter jeg fortæller, at jeg er fra Danmark.

Overraskende nok har mange besøgt vores lille land og kender naturligvis til kronprinsesse Mary. Folk er generelt meget åbne og hilser altid, når man passerer hinanden på gaderne.

Når man står og venter i køen i supermarkedet, bliver der altid sludret om løst og fast. Det kan virke lidt grænseoverskridende for en nordbo, der normalt bare passer sig selv, men her er det normalt at spørge: ”How are you doing, mate?” Og så kører snakken ellers.

Du må ikke gå glip af et af de store sportsarrangementer, hvis du er i byen på det rigtige tidspunkt. Melbourianerne elsker sport, og som nytilflytter bliver du gentagne gange spurgt, om hvilket footy-hold (australsk fodbold) du holder med, indtil du – nærmest med tvang – har valgt et hold. Stemningen til kampene er fabelagtig, og der er ofte på en helt almindelig hverdagsaften samlet 80.000 mennesker på byens stadion for at støtte deres favorithold.

Australian Open, blot ét af de mange sportsarrangementer i Melbourne.

Lækker vin og tissende koalaer

Australierne er livsnydere. De elsker deres kaffe, god mad og i særdeleshed deres egen vin. Du skal unde dig selv at tage på vintur til Melbournes omkringliggende vingårde. Der findes mange vindistrikter, bl.a. King Valley, Mornington Peninsula og Yarra Valley.

Sidstnævnte ligger kun en times kørsel fra Melbourne, og adskillige busselskaber arrangerer ture til typisk seks til syv vingårde i området.

Ud over at smage på de forskellige druer, kan man også spise en lækker frokost, mens man nyder udsigten over vinmarkerne. En vingård, som er værd at lægge vejen forbi, er Yering Station, hvor vi flere gange har fået lov til at smage de hemmelige og lidt dyrere sager under disken – man begynder jo at lære trickene efter et stykke tid.

Et par timers kørsel fra Melbourne mod Adelaide ad Great Ocean Road finder man naturfænomenet De Tolv Apostle, hvor klippesøjler står som enlige bølgebrydere i havet. Køreturen langs kysten er en naturskøn oplevelse med mulighed for at gøre holdt en masse steder, hvor man bl.a. kan fodre tamme papegøjer og spotte koalaer højt oppe i eukalyptustræerne.

London Arch er en smuk klippeformation ved Great Ocean Road.

Et godt råd er dog at holde soltaget lukket, da enkelte koalaer hænger i træerne ud over kørebanen, og de skal jo nogle gange lade vandet!

Spis godt i Melbourne

Det er ikke svært at finde en restaurant i byen, da der ifølge en taxichauffør, som jeg kørte med en dag, er over 10.000 barer og restauranter i Melbourne.

Der kører stadig sporvogne i Melbourne – en charmerende og let måde at komme rundt på.

Billigt:

Den vietnamesiske baguette, bahn mi, er nok noget nær verdens bedste frokostmåltid, og kan få min mave til at knurre – bare ved tanken. Bahn mi består af en fransk baguette med forskelligt fyld med grøntsager og krydderurter. Efter min mening er baguetten med kødboller lavet af svinekød den bedste.

I Melbourne går de fleste ud og spiser frokost, da virksomhederne ikke har kantineordninger, som vi kender det fra Danmark. Derfor findes der et utal af muligheder, herunder også mange vietnamesiske cafeer, hvor man kan købe sin bahn mi for 6 til 8 AUD (30-40 kr.).

Mellemprisleje:

Colonel Tans er en sjov fisk. Tidligt på aftenen er det en restaurant, men som aftenen skrider frem, bliver det en natklub (kaldet Revolver) – i den lidt specielle ende af skalaen. Natklubben holder åbent indtil næste eftermiddag, så der er rig mulighed for virkelig at feste igennem.

Jeg er ofte kørt på arbejde mandag morgen, hvor jeg bogstaveligt talt har set folk komme væltende ud fra natklubben – søndag er nemlig en yndet gå-ud-dag for folk i Australien.

Tilbage til maden: Trods den lidt suspekte natklub er maden udsøgt og til en god pris. Det er en skøn blanding af asiatisk inspireret mad, som er nem at dele, hvis man er et større selskab. Hvis du efter min anmeldelse tør vove dig op på Colonel Tans, vil du få rigtig god mad og en stor oplevelse.

Dyrt: Tommelfingerreglen for restauranter er, at man ikke kan spise på en restaurant med både god udsigt og udsøgt mad. Vue de Monde er nok undtagelsen fra reglen. Restauranten ligger på 55. etage, og maden skulle være i topklasse. Jeg har desværre ikke selv haft fornøjelsen af at spise der, da det er svært at få et bord, og man skal booke flere måneder i forvejen.

Jeg kender dog flere, som har besøgt restauranten og var yderst begejstrede – de trillede i hvert fald derfra efter en menu på otte retter med tilhørende vinmenu. Dog har jeg drukket flere drinks i restaurantens tilstødende bar: The Lui Bar. Her har man ligeledes en formidabel udsigt ud over Melbourne – og en pengepung i lidt bedre behold. 

 

Faktabox

Melbourne i Australien Ud & hjem igen: Fly København-Melbourne fås fra ca. 6.900 kr. t/r. Læs mere: om Australien på www.deberejstesklub.dk/land/australien-oceanien/australien.
 
 
Share this