La Senda Verde animal refuge, Juli-August 2016


Theresa Louise Boye
Theresa Louise Boyes billede
 
2016

Denne rejseberetning har ikke været bragt i medlemsbladet: Globen, og artiklen har derfor ikke været redigeret af Globens redaktionsteam.

Kun 3 timers kørsel og 2500 højdemeter fra verden højest beliggende hovedstad La Paz (3640m) ligger La Senda Verde – et fristed for Bolivias ulovligt handlede dyr. Det var her min veninde og jeg i sommeren 2016 arbejde frivilligt. Centeret huser over 400 dyr og blev i 2003 grundlagt af ildsjælene Vicky Ossio and Marcelo Levy. Ud over at redde og beskytte handlede dyr er centerets formål også at uddanne det omkringliggende lokalsamfund om naturbevarelse.

På overfladen kunne en udenforstående forveksle centeret med en zoologisk have med Amazonas mere eller mindre udryddelsestruede arter. Disse inkluderer store katte; jaguarer, ocelots og en puma, fugle; papegøjer, tukaner, perlehøns; krybdyr; slanger, skildpadder, krokodiller, primater; edderkoppeaber,  kapucineraber, brøleaber, egernaber og titi aber, samt andre pattedyr, så som tre store brillebjørne, halvbjørne for eksempel næsebjørne og en snohalebjørn, et bæltedyr, en tapir, en leguan samt verdens største gnaver kapivaren - som meget flatterende også går under navnet flodsvin. Der er dog én væsentlig forskel; alle dyrene bærer ar – nogle udenpå og andre indeni.

Den historie som påvirkede mig mest under mit ophold, er historien om brillebjørnen Ajayu, hvilket hos det indfødte Aymara folk betyder ånd, og repræsenterer den kraft der giver liv, skaber håb og finder styrke i tider med svaghed. Ajayu har som et resultat af mishandling mistet synet på begge øjne, og bliver i dag udelukkende passet af kvindelige frivillige, da mørke stemmer gør ham urolig. Der er blevet lavet en lille minidokumentarserie om dyrene på La Senda Verde, og historien om Aiayu bliver fortalt i kapitel 1: ”https://www.youtube.com/watch?v=xIm9s5_tXCA”.

I Bolivia er proceduren for at sætte dyr tilbage til naturen overordentlig kompliceret (ifølge grundlæggeren Vicky). Dette sætter La Senda Verde i en vanskelig situation i forhold til rehabilitering og konservering. Selvom Vicky giver udtryk for, at de forsøger at lægge pres på regeringen for i langt højere grad at kunne sætte dyr ud i naturen igen, kan man godt sidde med en følelse af, at det har meget lange udsigter. Personligt ville en forbedring af La Senda Verde bestå i at udvikle et program, hvor udvalgte dyr og grupper af dyr i en periode arbejder sig hen imod minimal kontakt med mennesker for i sidste ende at blive frigivet i naturen igen. Hertil skal det dog siges, at nogen af dyrene er så tilvænnet mennesker, at de aldrig vil kunne blive frigivet til naturen. Et godt eksempel er denne edderkoppeabe som lever ”frit” i området omkring La Sande Verde, og som overfaldt min veninde og jeg på vej op for at fodre en af tukanerne. 

I et land som er så fattigt som Bolivia, er det ikke nogen overraskelse, at der ikke er finansiel støtte til et sted som La Sande Verde. Dermed har centeret altid brug for flere frivillige. I arbejdet med dyrene er man 100% ansvarlig selv for eventuelle uheld, men hvis man tager imod råd og vejledning om især håndtering af aberne, kan det ikke gå helt galt. I den forbindelse har der især været mindre uheld med kapucineraberne, og man skal derfor være indstillet på som kvinde ikke at få lov at arbejde alene med dem. 

Da hovedfokusset ligger på dyrenes velbefindende, er det klart, at man som volontør lever forholdsvist beskedent i køjesenge og med tre simple måltider om dagen (Tip: medbring lidt snack selv). Til gengæld går omkring halvdelen af beløbet til videreudvikling af centeret, hvilket er en utrolig vigtig indkomstkilde for La Senda Verde. Alt i alt skal der ikke herske nogen tvivl om, at Vicky og Marcelo, med de begrænsede resurser de har, gør et bragende flot stykke arbejde både i forhold til det enkelte dyr, men også i forhold til oplysning af konsekvenserne af Bolivias stigende problem med handlede dyr i omkringliggende lokalsamfund. De fortjener alt den respekt herfra, som de kan få.

 

Frivillig på La Senda Verde animal refuge, Bolivia

Opholdets længde: Mindst 2 uger

Pris: 1.400,- DKK ugentligt for kost og logi (prisen falder ved længerevarende ophold)

Inkluderer: Varmt brusebad, tre måltider om dagen mad og gratis tøjvask.

Arbejdsdag: 08-17 (kommer an på antallet af frivillige) 

For yderligere information: http://www.sendaverde.com/

 
 
Share this