Livet langs Amazonfloden


Knud B Bachs billede
Knud B Bachs billede
 
2013 sep

Inden for de seneste 10 år har jeg besøgt Amazonas mindst 10 gange. Alligevel har jeg kun besøgt en lille del af floden, der har en total længde på 6.400 km.

Kort over Amazon basin med Amazon hovedflod og bifloder 

Manaus er i dag en storby med 2 millioner indbyggere. Den ligger langt oppe ad floden, men kan alligevel anløbes af store atlanterhavsskibe. Der er to ting, som særligt har fascineret mig ved området: De imponerende gamle kulturbygninger samt naturen i og omkring den enorme flod.

Naturgummi eller latex blev høstet her fra ca. 1865 til 1915, og det gjorde byen meget rig. I det gamle center ligger toldbygningen, finansministeriet og Teatro Amazonas. Specielt teatret er imponerende. Det tog 15 år at bygge det og kun de fineste materialer fra Europa blev brugt. En stor del af teatret blev prøvesamlet i London inden afskibning. Det blev bygget i Belle Epoque-stil og blev først færdig i 1897. Rio Negro-paladset er et rigtigt gullaschbaron-palæ.

Bag markedet ligger den vibrerende flodhavn, hvor flodbådene ligger på rad og række langs pontonbroer. Disse både fragter folk og varer på små ture til det næste sted eller tager en lille uges sejltur til Belem. Man kan dase i hængekøje på dækket eller sove i luftkonditioneret kahyt på øverste dæk. 

Flodfærger på rad og række i Manaus

I februar 2002 tog jeg en sejltur til junglehotellet Ariau Towers, der ligger to timer oppe ad Rio Negro-floden. Ariau Towers er en jungle lodge, som er bygget på stolper ud fra flodbredden. Herfra deltog jeg i flere spændende gruppeture, hvor vi så på fisk og fugle i strålende farver, og vi fiskede også nogle af de grådige piranha-fisk. På vejen tilbage til Manaus oplevede jeg sammenløbet af de to hovedfloder, Rio Negro, den sorte, og Solimoes, den brun-gullige. De flyder sammen og bliver til Amazonfloden. 

Amazon Rio Negro Ariau Towers  Jungle Lodge

Amazonas’ latexproduktion kollapsede omkring 1910, fordi para-gummitræet var blevet smuglet til Malaysia og Sumatra. De britiske og nederlandske kolonier var langt mere effektive til dyrkning og produktion af gummi.  Priserne faldt, og Manaus blev meget fattig. I 1960’erne fik man, via skat- og momsfritagelse, lokket nogle elektronik- og montagefabrikker dertil. Honda Motor samler nu 7.000 motorcykler om dagen i Manaus.

Santarem ligger i delstaten Para, ca. midtvejs mellem Manaus og Amazonflodens udløb i Belem. Jeg har besøgt byen to gange. Første gang var i 2010 for at sejle med flodbåd til Manaus. Vi drev langsom frem. Skipperen havde ikke travlt. Han lossede og lastede ved flere små havne, og det gik op for mig, at jeg ville komme en dag senere end beregnet til Manaus.

Flodbørn i arbejde

Altamira ved Xingu-floden og Belo Monte-dæmningen

I marts 2011 kom jeg tilbage til Santarem for at flyve til Altamira ca. 1.000 km længere nede ad Xingu-floden. Jeg havde længe haft ønske om at besøge xingu-indianerne, som bor i dette område, hvor der nu er lanceret et kontroversielt dæmningsprojekt. Xingu-indianerne er trængt ud af storlandbruget, og de fleste bor i små landsbyer langs med floden, men nogle bor i et stort fælleshus i Altamira, nærmest en slags fattighus. Det lykkedes mig at besøge en gruppe i et lille reservat i Bethania 10 km uden for byen. Da jeg nåede frem, var der flere busser med folk fra andre brasilianske indianersamfund. Disse var kommet for at støtte xingu-indianerne i deres protestkamp mod Belo Monte-projektet. Det enorme vandkraftværk er planlagt til at blive det 2. eller 3. største i verden.

Indianerne har fået PR-hjælp fra James Cameron, instruktøren af Avatar-filmen. Han har netop deltaget i et international forum for vedvarende energi i Manaus og har været på besøg i Altamira med en påmalet blå avatarmaske samt demonstreret sammen med indianerne i regeringsbyen Brasilia. Så en Hollywood-filminstruktør og frustrerede indianere har givet Lula og nu præsident Dilma flere grå hår!

Efterspil: Dæmningsbyggeriet buldrer fremad. Der har været flere store demonstrationer, bl.a. under FN’s miljøkonference, ”Rio +20”. Højesteret har midlertidigt stoppet anlægsarbejdet med krav om dialog med indianerne, men gigantprojektet har momentum og vil nok fortsætte. 

Jeg synes, Belem har Brasiliens mest interessante marked, og det siger ikke så lidt, da Brasilien har mange fortryllende markeder. Para-delstaten har specielt to endogene produkter, de store paranødder, som vi knækker til jul, samt Acai-palmenøddeekstrakter, som er blevet meget populære her pga. stærke antioxidanter-egenskaber.

Fiskemarked i Belem.

Sammen med min kone Anna tog jeg på en tidlig morgen sejltur til Ilha Papegaio. Her er tusinder af grønne papegøjer, som letter tidligt om morgenen.

Amazonfloden er verdens længste flod, et forunderligt floddelta, som kan besøges på mange forskellige steder og på mange forskellige måder. Der er et levende folkeliv på og omkring den – alt i et grønt junglehav.

 

Faktabox

Amazonfloden har en længde på 6.400 kilometer og har over 200 bifloder, der tilsammen afvander ca. 7 millioner km². 120.000 kubikmeter vand afledes i sekundet i udløbet. Floden er sejlbar for oceangående skibe, der næsten kan sejle Sydamerika tværs igennem. Andesbjergkæden standser dog denne sejlads. Indsejlingen ligger på østkysten af Brasilien, og kaldes Rio del Mar – Flodhavet. Amazonfloden har over 2.000 fiskearter, lige fra elektriske ål til stimer af blodtørstige piratfisk.
 
 
Share this