Koordinaterne: 4° 32' 52,2” N, 74° 9' 49,1” V, Paraiso, Ciudad Bolívar, Bogotá, Colombia


Steffen Stubagers billede
2015 dec

Koordinaterne: 4° 32' 52,2” N, 74° 9' 49,1” V,  Paraiso, Ciudad Bolívar, Bogotá, Colombia

Tekst & foto: Steffen Stubager

Denne pige er fotograferet i Paraiso, “paradis”.

Guerillagrupper har fordrevet mere end 5 millioner mennesker fra deres hjem gennem de årtiers væbnet konflikt, der har hærget Colombia. Mange af dem ender i nogle af verdens farligste slumbyer såsom bydelen Ciudad Bolívar i hovedstaden Bogotá. 

Engang var bjergskråningerne, som Ciudad Bolívar vokser på, beklædt med træer. Men nu er hver en stump fældet. Hundredtusindvis af træ- og blikskure, boliger af skrald, telte af stjålne plastikpresenninger og faldefærdige murstenshytter dækker i stedet bjergsiderne. Over slumbyen bliver himlen skåret i stykker af hundredvis af kabler, der forbinder hvert enkelt hjem til el-master. Slumbyen er inddelt i områder med yndefulde navne. Et sted hedder Vista Hermosa, som betyder “smuk udsigt”. Denne pige er fotograferet i Paraiso, “paradis”.

Ingen kender med sikkerhed Ciudad Bolívars indbyggertal; måske et sted mellem 1,2 og 2 millioner. Under alle omstændigheder er Ciudad Bolívar blandt verdens hurtigst voksende byområder. Men ikke på den gode måde. Hundreder af fordrevne colombianere ankommer hver eneste dag, fordi de ikke har nogen andre steder at være. Der er et rekordlavt antal politistationer, færre end én per 100.000 beboere. Vejene, stierne og gyderne er sjældent asfalterede, og de veje, som findes, er hullede og revnede.

95 % af Ciudad Bolívars beboere anslås at være fattige. En stor del af dem er tidligere landmænd, hvis landbrug blev overtaget af guerillabevægelser eller af hæren. Men i slumbyen er der ingen jord at dyrke. Her må beboerne genopfinde sig selv, ofte uden en uddannelse og uden at kunne læse og skrive.

Langt de fleste, som begynder at tjene penge i Ciudad Bolívar, tjener dem på  ulovlig vis. Nogle forsøger sig som daglejere eller børnepassere for Bogotás bedrestillede. Nogle sælger kaffe eller bananer på gaden. Andre sælger kokain eller våben. Nogle sælger sig selv.

Ciudad Bolívar er helvede på jord.

 

Steffen Stubager er freelancejournalist og har medlemsnr. P609. Han besøgte Ciudad Bolívar i 2014. Se og læs mere om hans rejseoplevelser på www.steffenstubager.dk.

 
 
Share this