Rejsetips: Den bedste flyrejse til den bedste pris


Per Danielsens billede
Per Danielsens billede
 
2015 sep

Mange køber i dag flybilletter på nettet, hvilket giver stor fleksibilitet, hvis man forstår at udnytte værktøjerne. Men hvordan får man de bedste tilbud på billige flybilletter før alle andre?

Som hyppigt rejsende med 15-20 flyrejser om året, heraf flere rejser til andre kontinenter, har jeg efterhånden samlet en del erfaring i at finde de bedste flyrejser. I denne artikel vil jeg hovedsageligt fokusere på rejser over lange distancer, hvor det ikke er ligegyldigt, om man får noget at spise og drikke undervejs, mens man bliver underholdt. Det behøver ikke nødvendigvis at være dyrere.

Den første besparelse opnår man allerede, når man bestiller rejsen på internettet med et kreditkort. For hvis man bestiller over en telefon eller ved skranken i et rejsebureau, betaler man nemt flere hundrede kroner i gebyrer for noget, man sagtens selv kan udføre.

Manglende konkurrence gør det dyrt at flyve til Kangerlussuaq i Grønland.

Hvornår skal man bestille rejsen?

Hvis man vil være sikker på at få en billig billet, skal man bestille så tidligt som overhovedet muligt. Nogle har is maven og venter med at bestille til nogle få uger i forvejen. Hvis flyene ikke er fyldt, kan man nogle gange få en god pris, men man kan også risikere, at der er næsten eller helt udsolgt. Hvis man stadig kan få en billet, vil det ofte være til en høj pris.

Ved en varm sommer hjemme i Danmark kan det være muligt i sidste øjeblik at finde en billig charterrejse, men det er ikke altid tilfældet.

Hvis man er fleksibel med rejsetidspunkt og destination, kan det betale sig at abonnere på flyselskabernes nyhedsbreve, som af nogle flyselskaber udsendes en gang om ugen – oftest om onsdagen. Her har jeg været heldig for nogle år siden at finde billige flybilletter til Johannesburg og Bogota med Lufthansa for kun 2.600 kr. t/r. Billetten til Bogota var billig, fordi Lufthansa netop havde lanceret ruten og skulle have flyene fyldt op. I dag koster tilsvarende billetter snarere det dobbelte. Man kan ofte finde billige billetter på nystartede ruter. For at udnytte tilbuddene skal man desuden være fleksibel med rejsetidspunkt og rejsedage, da tilbuddene oftest kun gælder i en kort periode.

På samme junidag for to år siden kom der fx tre nyhedsbreve fra Lufthansa, Austrian og KLM, som havde billetter til New York til 3.999, 3.989 og 3.995 kr. Sikkert ikke et tilfælde, da Norwegian var begyndt at annoncere med flybilletter i samme prisleje, men hertil kommer mad, drikke, bagage og et tæppe, som alene koster 5 USD. Hos de tre ”gamle” selskaber er disse ydelser stadig gratis.

Flere af de ”gamle” selskaber er nu begyndt at opkræve penge for bagage på europæiske flyvninger (men endnu ikke på rejser mellem kontinenterne).

Lang rejsetid ikke billigere

Som eksempel vil jeg vise en søgning på søgeportalen www.momondo.dk, som ikke er et rejsebureau, men en søgeportal, der finder priser hos en lang række flyselskaber og rejsebureauer. Momondo tjener således penge, hver gang en kunde sendes videre til et rejsebureau og køber billetten der.

Rejsen til San Francisco forsøges lavet med afgang lørdag 8. marts og hjem igen den følgende fredag. Den billigste pris er 4.825 kr. med Lufthansa og United.  Det kedelige ved denne pris er, at hjemrejsen tager 28 timer. Hvis jeg ændrer udrejsedagen til søndag, så stiger prisen med 6.000 kr., da jeg nu ikke er bortrejst natten mellem lørdag og søndag, som er et krav til en billig billet. Hvis jeg ændrer afrejsedagen til fredag den 7., så er KLM billigst med priser på samme niveau.

I stedet for kan jeg i Momondo vælge en maksimal rejsetid på 20 timer. Så stiger prisen til 4.888 kr., svarende til en merpris på 63 kr. for at komme 10 timer tidligere hjem.  Hvis jeg tjekker rejseplanen, så viser den, at man skal hjem via New York og Oslo. Hvis man i stedet vælger at betale 4.922 kr., så kan man komme hjem med Lufthansa på kun 14 timer og 30 minutter. For en merpris på ca. 100 kr. kan man altså få en langt mere behagelig rejse og næsten halvere hjemrejsetiden.

Momondo har også lavet en knap, så man kan vælge mellem at spare tid og spare penge sammen med rejsetidspunktet på dagen. Hvis man vælger den korteste rejsetid, finder man SAS, som flyver direkte på 10-11 timer, men så koster billetten også 6.123 kr. Jeg havde heldigvis is i maven og ventede med at bestille til oktober, hvor SAS kørte en kampagne med billige flybilletter. Her fik jeg billetten med SAS for kun 4.995. kr.

Rejseruten også vigtig

Hvis man har prøvet at skifte fly i Frankfurt, Charles de Gaulle eller Heathrow, så bander man de tre lufthavne langt væk. Hvis man for en fornuftig pris i stedet kan rejse via München, Amsterdam, Bruxelles, Wien eller Zürich, så gør det. Det er ofte muligt. Mange rejser i dag også via Dubai og Doha, som er en nem vej til Asien og Australien.

Valg af flyselskab er heller ikke ligegyldigt. På en rejse til San Francisco, rejste jeg på udturen med en gammel United Boeing 747 og på hjemrejsen med en Lufthansa Airbus 380. Sikken forskel i komfort. Selv om pladsen er nogenlunde den samme, så var eneste underholdning hos United en skærm for hver 10. række, som viste tre film på turen; den ene havde jeg endda set før. Det var heller ingen gratis vin til maden eller en cognac til kaffen, som der var hos Lufthansa.

Tjek også flere søgemaskiner for at finde den bedste forbindelse og pris. Og husk at slette dine cookies mellem hver søgning eller at bruge en anden browser eller en anden computer, hvis du ikke slår til med det samme, du ser et godt tilbud – for ellers kan prisen sættes kunstigt højere op, når du vender tilbage og søger igen, fordi udbyderen kan se, du allerede har været inde og søge på en specifik flyrute tidligere. Flyselskabernes egne søgemaskiner kan også nogle gange finde nogle gode forbindelser.

Ikke alle søgemaskiner søger på lavprisselskaber, sådan som fx Skypicker gør det. Hvis man fx vil til Myanmar, kan det ofte betale sig at finde en billig billet til Bangkok (hvor man også kan få visum til Myanmar på en dag) og købe en anden billet med et lavprisselskab, som fx Air Asia videre til Yangon. Her kan man med fordel bruge den engelske udgave af Wikipedia til at finde ud af, hvilke selskaber der flyver til Yangon. Søg på bynavn og airport, så finder du en liste over alle selskaber, der flyver til en bestemt lufthavn.

Nogle gange kan valget af afrejselufthavn også give en billigere billet. Hvis man bor på Fyn eller i Jylland, kan det nogle gange betale sig at flyve fra Hamburg. Og hvis man bor på Sjælland, er Malmø en mulighed. Men man skal huske at medregne omkostningerne til at køre til lufthavnen, der ligger 30 km uden for Malmø. Det koster en del, uanset om man kører i egen bil eller med tog til Malmø og skifter til lufthavnsbussen derfra – medmindre man er heldig, at ens flyafgang passer med en af de få afgange med den direkte Greyhoundbus fra og til København.

Rundrejser

Mange gange vil man gerne lave en rundrejse, fx flyve ud til New York og hjem fra Los Angeles. Eller ud til Panama By og hjem fra San José i Costa Rica.

Nogle søgemaskiner kan godt finde den slags rejser, hvor man tager over land en del af vejen. Værre er det, hvis man forsøger at finde en billet, der indeholder tre eller flere destinationer. Her har jeg ikke haft held med at finde billige sammensatte billetter, men ofte fundet, at det er billigere at sammensætte rejsen med flere forskellige billetter.

Man skal altid huske, at man med billige flybilletter skal flyve alle strækningerne. Så hvis man køber en billet med ruten København-Bangkok-Singapore-København, så risikerer man, at billetten hjem fra Singapore bliver annulleret, hvis man vælger at rejse over land fra Bangkok til Singapore.

Få en god oplevelse

Hvis man skal flyve i 12-14 timer, er det vigtigt, at man sidder godt. Det værste, man kan få, er et midtersæde, hvor man på begge sider kæmper med sidemanden om armlænet. Selv foretrækker jeg at sidde ved vinduet; dels fordi man nogle gange har en flot udsigt, men også fordi man ikke bliver forstyrret af sidemanden, der skal på toilettet, når man endelig er faldet i søvn. Andre foretrækker at sidde ved gangen, da det så er nemt at komme ud (for at strække benene eller gå på toilettet), samtidig med at betjeningen har nemt ved at komme til.

Nogle sæder er bedre end andre. Første række og nødudgangene giver mest benplads, mens andre rækker er uden vinduer, eller hvor sæderne ikke kan vippes tilbage. En god hjælp finder man på www.seatguru.com, hvor man kan se, hvordan flyene er indrettet, og hvilke pladser man bør undgå.

Ofte bestiller jeg flybilletter direkte på flyselskabernes hjemmeside, og her kan jeg ofte reservere et sæde gratis. Det er også muligt nogle dage inden afgang at se, om man evt. kan få et bedre sæde længere fremme. Fordelen ved at sidde så langt fremme som muligt er, at støjniveauet er lavere, samt at man får mad før dem længere nede i kabinen. Det er også en god ide at lave indtjekning på nettet. Her kan man også få den bedst mulige plads på indtjekningstidspunktet. Afhængigt af flyselskab åbnes der for onlineindtjekning 22, 24 eller 48 timer før afgang.

Mange gange har jeg aftenen før afgang besøgt en internetcafe for at tjekke ind og printe et boardingkort ud. I dag er jeg begyndt blot at tjekke ind på min smartphone forbundet med Wi-Fi på hotellet, hvilket i de fleste tilfælde i dag er gratis. I lufthavnen bruger jeg min smartphone som boardingkort.

For at få en god oplevelse er det også en god ide at undgå at rejse med selskaber, hvor ekstra ydelser er dyre. Det gælder både bagage, mad, alkohol, vand, kaffe og tæpper. Samtidig skal man også forsøge at undgå at skifte fly i besværlige lufthavne.

Overbooking og forsinkelser

Selv med den bedste planlægning kan man ikke undgå forsinkelser og overbookede fly, men nogle gange kan det blive vendt til noget positivt.

Hvis flyet er forsinket mere end to timer, har man krav på et måltid mad, og ved mere end fire timers forsinkelse har man krav på op til 600 euro (men bemærk: der gives forskellige former for kompensation alt efter længden af rejsen). EU-kommissionen har lavet en app til smartphones, der forklarer reglerne for kompensation. Desværre er det ikke alle flyselskaber, som efterlever reglerne. Derfor har den tidligere erhvervsflyver James R. Thomsen lavet en hjemmeside på passagerrettigheder.dk, som forklarer reglerne og også hjælper med at kræve pengene ind. Hvis han vinder sagen, opkræves et gebyr på 25 % af erstatningen (obs: der findes flere andre tilsvarende hjemmesider). Bemærk, at reglerne kun gælder for rejser, der starter i et EU eller EØS-land eller udføres af et selskab registreret i EU eller EØS med slutdestination inden for EU/EØS.

Vulkanudbrud, som her i Buenos Aires, kan lamme flytrafikken. Ikke alle selskaber lever op til forpligtigelserne til forplejning og ophold.

Det kan være en langsommelig affære at søge selskaberne om erstatning for et aflyst fly. For et par år siden skulle jeg have været til Madeira med TAP, men de aflyste flyet, så vi først kom afsted en dag senere. Efter mange e-mails lykkedes det til sidst af få en erstatning på 400 euro (ca. 3.000 kr.), selv om min flybillet kun havde kostet 2.000 kr.

Jeg har selv flere gange fået erstatning før afgang i lufthavnen. En gang skulle jeg hjem med Lufthansa fra Torino, men flyet var overbooket. I stedet for kom jeg hjem med Brussels Airlines en halv time tidligere end planlagt og med 200 euro i lommen. En anden gang skulle jeg flyve med det nu hedengangne Spanair til Barcelona.  Jeg havde betalt 500 kr. ekstra for billetten for at sidde på businessclass, som på det tidspunkt var af høj kvalitet. Desværre havde de overbooket flyet, så de var nødt til at sløjfe businessclass, så vi sad tre og tre i stedet for to og to. Det gav mig 300 euro kontant i kompensation.

En anden gang skulle jeg hjem fra Chennai, hvor Lufthansa-flyet var overbooket. Jeg blev tilbudt at vente en dag med hjemrejsen og få 600 euro plus hotel som kompensation. Desværre spændte SAS ben ved ikke at kunne finde en plads fra Frankfurt til København.

Hvis man vil gamble med at få kompensation, er det en god ide at komme ud til gaten i god tid før ombordstigningen, da de i god tid spørger efter frivillige, som vil vente til en senere afgang mod kompensation. Det vil jo give lidt ekstra lommepenge til rejsen.

For vulkanudbrud gælder der særlige regler. For to år siden strandede jeg i Buenos Aires pga. et vulkanudbrud i Chile. Her betalte Lufthansa for både hotel og forplejning.

En anden måde at få billigere flybilletter på er ved hjælp af bonuspoint, men det må være emnet for en anden artikel, ligesom hotelreservationer over nettet.

Vil du til Svalbard, kan det faktisk godt betale sig at bruge Eurobonuspoint til flyrejsen.
Svalbard er et populært rejsemål, hvis man vil bruge sine Eurobonuspoint til en billig flyrejse.

 

 

Faktabox

Prisen på flybilletter omfatter: Flyrejse fra A til B Skatter og afgifter Brændstofstillæg Kreditkortgebyr* Bagage* Sædereservation* Mad og drikke* Hovedtelefoner og tæpper* Aviser* Ting nævnt med * gælder kun for nogle flyselskaber. Husk, at drikkevarer skal købes på fly eller i lufthavnen efter sikkerhedstjek. BOKS: Pers anbefalede links billigeflybilletter.com – søgeportal med mange filtre og mulighed for at sammenligne forskellige transportmidler (bus, tog, færge og fly) på samme rute. bonusfeber.dk – gode tips om opgraderinger og bonuspoint. da.skypicker.com – søgeportal med mulighed for at kombinere med lavprisselskaber. en.wikipedia.org – I den engelske udgave af Wikipedia kan man søge på bynavn og airport, så finder man oplysninger om, hvilke selskaber der flyver til en given lufthavn. ec.europa.eu/transport/passenger-rights/da/mobile.html – information om rettigheder ved forsinkelser, aflysninger og mistet bagage. Findes også som app til smartphone. Søg efter ”passagerretigheder”. momondo.dk – god søgeportal med mange filtre. passagerrettigheder.dk – side med hjælp til at inddrive erstatning hos flyselskaber. rome2rio.com – rejser med bus, tog, færger og fly. seatguru.com – find den bedste plads i flyet. travellink.dk – rejsebureau med mulighed for flere stop. travelmarket.dk – søgeportal med mulighed for flere stop. viviro.dk – søgeportal. BOKS: Brug bonuspoint Mange DBK-medlemmer har i dag været på Svalbard for opsparede SAS-bonuspoint, men ellers kan det generelt ikke betale sig at bruge bonuspoint på rejser inden for Europa, da man skal betale skatter og afgifter og ofte kan finde billigere billetter med lavprisselskaber. Hvis man ikke har point nok til en bonusrejse, så husk at man om bord på SAS-fly kan købe spiritus for pointene. Billigste tilbud er en Highland Eagle-whisky for kun 3.000 point. BOKS: Andre links til billige flybilletter: afbudsrejser24.dk drungli.com expedia.dk flyrejser.dk google.com/flights jetcost.dk kayak.dk lastminute.com matrix.itasoftware.com skiplagged.com skyscanner.dk travelstart.dk whichairline.dk
 
 
Share this