Tips til bedre rejsefotos - Del 2: Tjek dit fokus


Billedkomposition er en kompleks sag, og der er skrevet mange tykke bøger om emnet. Med et billede fortæller du en historie, og du har mange måder at tydeliggøre fortællingen på ­­– bl.a. ved at lede fokus hen på det væsentlige i billedet.

Et dyr i sine naturlige omgivelser kan være vanskelig at få øje på. Her hjælper en lav dybdeskarphed med at give fokus på varanen og sløre virvaret af grene omkring den (Galápagos, Ecuador).

Kreativ dybdeskarphed

Dybdeskarphed handler om, hvor stor en del af billedets dybdeplaner der tegnes skarpt. Ved landskabsbilleder vil man typisk gerne have en stor dybdeskarphed, fx så både de flotte blomster i forgrunden og de sneklædte bjerge langt væk står skarpt. Andre gang vil man gerne have en lav dybdeskarphed, fx til et portræt, hvor ansigtet er det vigtige, og baggrunden er mindre interessant. Pointen er, at du med fordel kan bruge dybdeskarpenheden kreativt til at understrege dit budskab ved at lede seerens øjne hen på det, du synes er det væsentlige i billedet.

Havana er fyldt med flotte amerikanerbiler. Ved at gå helt tæt på komprimeres fortællingen. (Havana, Cuba)

Du styrer dybdeskarpheden ved at indstille blændeværdien på kameraet. Jo større talværdi, jo større dybdeskarphed og omvendt. Dybdeskarpheden afhænger også af objektivets brændvidde. Teleobjektiver har alt andet lige mindre dybdeskarphed end vidvinkelobjektiver.

I første billede giver en lav dybdeskarphed særligt fokus på kamelen, mens både forgrund og baggrund er skarp i det andet billede. Der er ikke nogen korrekt måde at gøre det på - det handler om, hvilken historie du vil fortælle (Palmyra, Syrien).

Væk med det uvæsentlige

Når vi er på rejse og oplever mange nye ting og fremmede steder, vil vi gerne have det hele med. Men ofte kan et billede blive bedre ved at man tager mindre med. Derfor kan det tit være en god ide at overveje, hvad der er vigtigt, og skære resten væk, fx ved at gå tættere på.

Træerne i forgrunden udgør en naturlig ramme for vandfaldet (Yosemite, USA).

Naturlige rammer

Et god måde at lede beskuerens blik ind i billedet på er ved at benytte elementer, der kan fungere som en naturlig ramme for motivet. Det kan være en åben port, træer eller grene, eller måske nogle personer, der står foran det, du gerne vil tage et billede af. Find et hul imellem dem og du har en naturlig ramme.

Palmebladene foroven og deres skygge forneden er med til at ramme kanoen ind (øen Corn, Nicaragua).

Se mere på www.birklund.com.

 
 
 
Share this