Gali, Abkhasien


C. A. Rønnebergs billede
2015 jun

Gali, Abkhasien

Koordinaterne: 42° 37’ 33,5” N  -   41° 44’ 5,7” Ø

Tekst & foto: C. Ankerstjerne Rønneberg

Abkhasien er en lille perle. Først skal man dog over den skumle grænseovergang ved den temmelig forfaldne, lange bro over floden Enguri. Dernæst med taxa til Gali, 15 km fra grænsen. Og derefter en ca. halvanden time lang tur i en gammel bus, førend man ankommer til hovedbyen Sukhumi ved Sortehavet. Byen bærer præg af borgerkrigens bombardementer – men også af den smukke kyststrækning, en idyllisk hovedgade og en køn lille russisk-ortodoks kirke. Og den lille Park Slavuj nær kysten rummer et fint mindesmærke for de faldne under krigen mod Georgien.

Gadehandel i Regnvejr i Gali (15 Km. fra Grænsen (Demarkationslinien) til Georgien), hvor man kunde købe hjemmelavet Grappa

Abkhaserne er flinke folk. Jeg mødte en yngre læge, som inviterede mig ud at spise på en traditionel abkhasisk restaurant, hvor der selvfølgelig blev serveret abkhasisk vin og bl.a. den også i Georgien så kendte ret khachapuri; et aflangt bagt brød med ost og smør i en fordybning i midten. Det blev en herlig aften, hvor jeg dog også hørte om lægens triste minder fra borgerkrigen. Han havde måttet gemme sig sammen med sin moder i en kornmark for ikke at blive skudt, inden de fik held til at flygte.

På andendagen tog jeg ud til ruinerne af Abkhasiens gamle hovedstad Anakopia fra 800-tallet. De ligger på toppen af et bjerg med vidunderlig udsigt til Sortehavet og det meget smukke russisk-ortodokse kloster Novyj Afon, som jeg også besøgte.

På vejen tilbage til Georgien oplevede jeg dog også bagsiden af den abkhasiske medalje. For da jeg kom til grænsen stod der en ko lige foran grænsestationen. Den tog jeg lige et foto af, og så brød uvejret løs. Grænsegendarmerne tilbageholdt mig i en time, medens de gennemgik alt, hvad jeg havde i min bagage ned til mindste detalje. De skældte mig ud og råbte gentagne gange ”spion!” ind i hovedet på mig – alt sammen pga. billedet. Nuvel, de lod mig jo selvfølgelig gå til sidst, men ikke førend de havde gennemgået alle mine billeder i kameraet, og efter at de havde slettet flittigt i dem.

Kun fire aktive medlemmer af De Berejstes Klub har været i Abkhasien. C. Ankerstjerne Rønneberg har medlemsnr. 699. Han besøgte udbryderrepublikken Abkhasien i juli 2013.

 

 
 
 
Share this