Nisyros: Den ukendte, græske vulkanø


Erik Pontoppidans billede
1998 nov

Nisyros: Den ukendte, græske vulkanø

Tekst: Erik Pontoppidan

Fotos: Erik Pontoppidan & Wikimedia

Nisyros er en ø for individualister. For folk, som gerne vil opleve noget af det oprindelige Grækenland. De, som fx besøgte de dengang uberørte øer Leros og Samos i 1970’erne, vil her finde en ø, der minder om oplevelserne fra dengang.

 

Vue ud over Mandraki.

Øen Nisyros er meget lille. Cirkelrund, med en diameter på kun otte km. Uden lokale busser, og med kun én taxa til 1.100 indbyggere. Som dansker kommer man lettest dertil ved at købe en flybillet til Kos og derfra tage med færgen fra havnen i Kardamena til Mandraki. Sejlturen varer en times tid, og når man går i land, er det en fordel at have aftalt at blive hentet af nogen, for der kører som nævnt ingen lokale busser, og det sædvanlige opbud af taxaer glimrer ved deres fravær.

Min kæreste og jeg havde i maj 2015 booket en uges ophold hos Mammis Apartments ved den dejlige lille havneby Pali, men havde ingen aftale om afhentning. Men grækerne på Nisyros er utrolig venlige og hjælpsomme. Efter kort tid fik vi et tilbud om gratis transport de fem km til Pali på det åbne lad af en varevogn. Her nød jeg de første, dejlige indtryk af øen med dens smukke blomsterflor i den tidlige majaften. Der duftede af krydderurter alle vegne, og temperaturen var som på en lun dansk sommeraften.

Nisyros er en meget grøn ø i forhold til mange andre af de græske øer. Og starten af maj er et rigtig godt tidspunkt at besøge den. Det kan regne ind imellem, men der er et fantastisk blomsterflor overalt i modsætning til sensommeren, hvor det ofte ikke har regnet i flere måneder og det meste af vegetationen er udtørret. En anden fordel ved at besøge øen i den tidlige sommer er, at der (i hvert fald i maj 2015) er meget få turister. Og fraværet af trafik er imponerende. Antallet af biler, vi mødte på vejene i løbet af en dag, kan tælles på en hånd.

Mandraki er en hyggelig by med smalle gader, hundredevis af katte og masser af taverner med havudsigt

En endnu uopdaget vandre-ø

Vi lejede en lille bil i fem dage, som bragte os ud til alle afkroge af øen. Bortset fra de ikke-asfalterede veje hvor forsikringen ikke dækker, hvis man kommer ud for uheld. Men det kompenserede vi for ved at foretage dejlige vandreture i højlandet. Som vandre-ø er Nisyros stadig forholdsvis uopdaget, og stierne er ikke specielt gode eller godt markerede. Man kan købe et kort over øen i 1:25.000, hvor der er indtegnet flere vandrestier, som for det meste er ældgamle transportveje, men i dag er de ikke særlig velholdte eller benyttede. Alligevel giver de en fantastisk naturoplevelse, med udsigt til de gamle terrassemarker, som er bygget gennem århundreder, og møder med geder og grise, som heroppe lever et rent luksusliv i forhold til i Danmark.

Øens mest spektakulære seværdighed er Stephanoskrateret tæt på øens centrum. Da jeg stod ved kraterranden, kom jeg uvægerligt til at tænke på filmoptagelserne fra Apollo-missionerne til Månen, især fra Apollo 17-missionen til Taurus-Littrowdalen i december 1972, som var den sidste bemandede måneekspedition til dato. Krateret er et af verdens bedst bevarede såkaldte hydrotermiske vulkankratere. Et ellipseformet krater med en diameter på mellem 260 og 330 meter, og med en dybde på 27 meter. Dets alder anslås til at være mellem 3.000 og 4.000 år. I bunden af krateret er der masser af fumaroler, hvor vanddampe blandet med svovl strømmer op af jorden. En fascinerende oplevelse!

Øens hovedby er Mandraki, og det er der, rutebådene lægger til fra blandt andet Kos. Det er en hyggelig by med smalle gader, velholde huse, hundredevis af katte og masser af taverner med havudsigt. Vi boede i Pali, som ligger ca. fem km fra Mandraki. Pali er en meget lille by med meget få hoteller, hvor man bliver en kendt person hos bageren eller købmanden allerede efter få dage. De fleste af måltiderne blev indtaget på byens taverner nede på havnen, hvor vi blev mødt med stor venlighed overalt.

Øens bedste badestrand er formentlig Pachia Ammos-stranden, som ligger ca. fem km sydøst for Pali. Den sidste kilometer ud til stranden foregår til fods, da der endnu ikke er bygget en kørevej derud. Men stranden har et enormt potentiale for et eventuelt kommende hotel- og vejbyggeri, så lad os krydse fingre for, at udviklingen ikke kommer til at ødelægge den uspolerede natur i den nærmeste fremtid.

Lokalkolorit i Mandraki.

Erik Pontoppidan besøgte Nisyros i maj 2015. Han har medlemsnr. 180.

 

Faktaboks: Nisyros i Grækenland

Man kommer lettest til Nisyros ved at flyve til øen Kos og derfra tage med rutebåden fra havnebyen Kardamena. Sejlturen fra Kardamena til Nisyros varer cirka en time. Kardamena ligger tæt på lufthavnen på Kos og nås lettest med en taxa.

Ud & hjem igen: Fly København-Kos fås fra ca. 1.350 kr. t/r. Man kan også booke en flybillet (fly uden hotel) gennem et af de store rejsebureauer, som arrangerer charterrejser til Kos, fx Spies. Til 3.500 kr. er denne løsning dog relativt dyr.

Kost & logi: Vi boede i den lille by Pali på nordsiden af øen. Vi havde booket en lejlighed i det dejlige og fredelige guesthouse Mammis Apartments, hvor vi spiste morgenmad, men foretrak at indtage dagens øvrige måltider på de hyggelige taverner nede ved havnen eller rundt omkring på øen. Man kan booke på www.mammis.com.

Lokal transport: Øen har kun en taxa til ca. 1.100 indbyggere, og der er ingen lokale busser. Til gengæld kan man leje en scooter, en motorcykel eller en bil til yderst rimelige priser. Vi lejede en lille bil i fem dage for ca. 700 kr., som bragte os rundt til det meste af øen. Lige bortset fra de ikke-asfalterede veje, hvor forsikringen ikke dækker, hvis man kommer ud for et uheld.        

Læs mere: om Grækenland på www.deberejstesklub.dk/land/europa/gr-kenland.

 
                   

 

 
 
Share this