Smil og humor – et sprog vi alle forstår


Anette L.Kristiansens billede
Jesper Grønkjærs billede
 
2015 dec

Smil og humor – et sprog vi alle forstår

Tekst: Anette Lillevang Kristiansen

Fotos: Jesper Grønkjær

 

Der sker 20 mord om dagen i Honduras. Vores berejste medlem Jesper Grønkjær fra Aarhus havde da også en del fordomme omkring disse farlige mennesker, da han tog over for at møde dem på Dødens Avenue i hovedstaden Tegucigalpa. I snart 25 år har han tryllet sig verden rundt. Og nu har han udgivet sin anden rejsebog, om hvordan man når ind til folk med humor og trylleri.

”Det er Maria Isabel, som jeg mødte i Honduras,” forklarer 43-årige Jesper Grønkjær under et af sine mange foredrag for en flok unge gymnasieelever, hvor han både fortæller om sine rejser og krydrer med et par tryllekunster. Billedet viser en køn mørkhåret kvinde med et tillidsvækkende smil, og det er svært at tro det næste, han åbenbarer for den måbende skare.

Maria Isabel har over 400 mord på samvittigheden og er tidligere leder i Tegucigalpas bandemiljø. Som kvindelig massemorder gik hun under navnet ”Hun-djævlen.” I dag har hun skippet mordbranchen, er blevet en kristen, næstekærlig kvinde, mor til en datter på 12 år og lever et stille familieliv.

Jo, det er blot én af de adskillige historier, Jesper har på programmet, og de mange oplevelser er nu resulteret i bogen ”Smil på Dødens Avenue”. Jespers mission var i sin tid at rejse ud i verden og få smilet frem hos folk, og det har han haft stor succes med, for som han siger: Smil er noget alle kan forstå – uanset om man er stammehøvding i Afrika eller eks-kannibal på Ny Guinea.

 

Grønland gjorde udslaget

Det stod bestemt ikke skrevet i stjernerne, at Jesper skulle rejse verden rundt og trylle for seriemordere og præsidenter – og da slet ikke at han skulle komme til at skrive bøger. Han var ikke noget lys i skolen, og hverken engelsk eller dansk stil hørte til hans yndlingsbeskæftigelser.

”Jeg passede ikke ind, og da jeg blev smidt ud af gymnasiet, var jeg ligeglad. Ved et mirakel fik jeg dog min studentereksamen, men jeg begyndte at trylle allerede i gymnasiet. Jeg var god til det, så der var jeg ikke den dumme,” fortæller Jesper, der som ung tryllekunstner vandt en talentkonkurrence og bare vidste, at trylleri var hans livsbane.

Som 20-årig lånte han 100.000 kr. i banken og gav trylleriet chancen i ét år – det blev til et helt liv. I dag har Jesper levet af at trylle i 25 år og har ingen planer om at stoppe; hvide kaniner og oversavede damer er blevet hans skæbne.

”Pludselig var der noget, der lykkedes, og succesoplevelserne fandt grobund i mig,” forklarer Jesper, der dog ikke fra start var grebet af at rejse.

Han rejste lidt med sine forældre på charterferie som barn, men da han som 22-årig blev inviteret til Grønland for at trylle, skete der noget.

”Grønland var virkelig et kulturchok for mig; der var en anden livsstil og en barsk natur, og jeg fik øjnene op for, at det var i orden at være anderledes. Hos grønlænderne var jeg som tryllekunstner noget helt særligt. De tror på tupilakker, så pludselig oplevede jeg at være inde i varmen,” fortæller Jesper, der efter Grønlandsturen var endnu mere sikker på, at han skulle være tryllekunstner – og at han skulle rejse.

Humor og grin er universelt

Efter Grønland tog han rundt i Europa, hvor han oplevede, at trylleriet kan fungere som et kommunikationsmiddel og åbne døre til nye mennesker, så efterhånden blev konceptet med at trylle og rejse endnu mere målrettet.

”Jeg tror, min force har været, at jeg har skabt min egen niche, hvor jeg begyndte at bruge trylleriet på outrerede steder ude i verden,” siger Jesper, der blandt andet tog tryllestaven med på jungleekspeditioner i Afrika.

Hver rejse havde nye rammer, men hovedoverskriften var den samme, og Jesper rejste efter devisen: var det sjovt for ham selv, så var det helt sikkert også sjovt for andre.

”Det spøjse er jo, at vi rundt på kloden faktisk slet ikke er så forskellige, som vi går og tror – smilet er dét, vi har tilfælles, og det virker Jorden rundt. En hjemløs griner af mine tryllerier, en munk i Tibet morer sig, og en oliemilliardær kan også se humoren i det, så vi er i virkeligheden ret ens,” siger Jesper, der som et naturligt næste skridt begyndte at holde foredrag om sine rejser som tryllekunstner ude i verdens afkroge.

I 2008 debuterede han som forfatter med bogen “Den Magiske Rejsende”, der skildrer hans ekspeditioner med tryllekufferten ned ad Amazonfloden på vej ud til små indianerstammer og mødet med inkaefterkommere i Andesbjergene. Jo, Jesper Grønkjærs publikumsskare er både mangfoldig og farverig, og persongalleriet i hans nye bog er bestemt ikke mindre fantasifuldt.

 

Gratis smil til folket

I ”Smil på Dødens Avenue” har Jesper fået en rejsemakker, Thomas Vovemod, som er professionel vanebryder og en kreativ sjæl med hang til skøre indfald. Han spiller guitar, er indehaver af Vanebrudspalæet i Aarhus og bidrager til rejsen med sin helt egen underfundighed.

”Vi har en god indbyrdes kemi, og uanset om vi er i Føtex, står ved en pølsevogn eller i et slumkvarter, så griner vi,” forklarer Jesper, der i selskab med Thomas drager ud på sin hidtil mest farefulde rejse til Honduras – et af verdens farligste lande.

Det er med livet som indsats at rejse til et land, der er kendt for kriminelle bander, kidnapninger og væbnede overfald, men Jespers filosofi er, at vi alle er født med smilet. Uanset om han har tryllet for børnene på en kræftafdeling eller for kriminelle i fængsler, så griner de alle af tryllekunster.

”Det er lidt svært at blive uvenner med én, du lige har stået og grinet med – humoren kan være en slags stødpude og kan afvæbne en masse, så det var dét, jeg tænkte om Honduras,” siger Jesper, der vil sprede uventede og gratis smil til de folk, der mindst har forventet det og mest har fortjent det.

Han fik sat ansigt på nogle af de skæbner, som findes i det mellemamerikanske land, og selvom han havde sine fordomme, så viste virkeligheden sig helt anderledes, for selv en massemorder kan dybest set godt være et næstekærligt menneske.

Der skal fortsat viftes med tryllestaven mange år endnu, og rejserne, ja, de bliver heller ikke lagt på hylden lige foreløbig. Han kan ikke andet end at elske sit arbejde, for som han siger: ”Hver gang, jeg er på arbejde, så er flaget hejst, og folk er glade – så jeg kan ikke forestille mig et mere livsbekræftende arbejde.”

 

Anette Lillevang Kristiansen har medlemsnr. 328 og er journalist og medredaktør af Globen.

Jesper Grønkjær, der har medlemsnr. 322, har levet af at trylle i 25 år og er netop udkommet med sin anden bog

 

 
 
 
Share this