Jeg har redet på Rambo


Nikolaj Wessel Wittes billede
2014 dec

Jeg har redet på Rambo

Sikkim er både Indien, Tibet og Nepal – og helt sin egen.

Tekst & fotos: Nikolaj Wessel Witte

 

I snart ti måneder har min kæreste Pernille og jeg rejst gennem Asien, lige indtil hun blev slået omkuld af en ondartet tyfus, der fik bugt med hende i Kolkata (indtil 2001 kendt som Calcutta). Surt at ligge på hospitalet, og røvsygt at have 14 dage i hvad meget få vil betegne som Indiens mest charmerende by.

Tyfussen er på vej ud af kroppen, men penicillinen skal stadig tages. Derfor dropper vi planen om at rejse Indien rundt, nye idéer søges, og hvordan valget faldt på Sikkim står vist hen i det uvisse, ud over at vi skulle væk fra varmen.

Der er ikke energi til trekking, og Pernille må egentligt ikke tage op i højderne – alt sammen pga. den fjollede sygdom. Men det forhindrer på ingen måde, at vi nyder dette gamle kongerige i Himalaya.

Det følgende skal handle om fryden ved det spirituelle i bjergene, om glæden ved snart at blive rask, om backpackerplaner som aldrig virker, om følelser der er større end en selv –og i det hele taget en opfordring til at opleve dette lille særlige hjørne af Indien.

Med jeep gennem bjergene til Pelling

Kanchenjunga på 8.598 moh er kronen på værket. Det er verdens tredjehøjeste bjerg og Indiens højeste. Bjerget siges at være hjemsted for en gud af samme navn, og mange lokale anser det for meget helligt.

Målet er Pelling, men meget lidt føles særligt direkte i Sikkim, så med delejeep tager vi den gennem utallige sving op i bjergene. Vejene i Sikkim er klart bedre end i de fleste andre dele af Indien, mobilnettet skulle også være bedre, men da vi ikke har telefoner med, gør det ingen forskel – vejene velsigner vi til gengæld. Denne forbedrede infrastruktur kan vil takke militæret for. Sikkim ligger som den perfekte korridor, hvis Kina og Indien går i krig – de to giganter har deres helt egen lille kolde krig her i hjørnet af Himalaya.

Pelling er en lillebitte landsby højt på en bjergkam med fantastisk udsigt til Kanchenjunga – verdens tredjehøjeste bjerg på imponerende 8.586 moh. Navnet Kanchenjunga betyder ”de fem skatte af sne”, og allerede flere år tidligere havde jeg drømt om at se denne mægtige frosne kæmpe, bare fra nepalesisk side.

Landsbyen Pelling er primært en række gæstehuse, små hoteller og så et par butikker. Vi vælger et sted at bo, hvor man fra sengen kan kigge ud på Himalaya. En tidlig morgen står jeg op med solen og sætter mig op på terrassen, mens Pernille sover. Denne stille stund alene med udsigt til verdens mægtigste bjerge får mig til at føle mig lille og ubetydelig – Og det er hele årsagen til, at jeg gerne vil besøge Sikkim igen.

Ved bredden af Tsongmosøen findes små caféer eller madboder.  Efter en kop varm chai og et par momos (altså en kop te og et par dejpakker med yakkød indeni) kan du leje en yakokse til en lille ridetur.

En tur rundt i templerne

Både omkring Darjeeling og i Sikkim findes nogle af de smukkeste og helligste buddhistiske templer. På en vandretur gennem bjergenes tåger besøger Pernille og jeg disse farverige steder, hvor guderne, ånderne og de troende mødes.

Oppe i bjergene er der gompaer, templer, klostre og hellige bedevægge. Det er tydeligt, at vi ikke er de eneste, som mærker, der er noget særligt – kald det religiøse guder, naturens mægtige kraft, eller hvad man vil, – men bjergenes skygger sætter tankerne i gang.

Mange af navnene har også en højere mening som Melli Bazar, hvor vi skiftede bil på vej til Sikkim. Navnet betyder ”stedet, hvor de døde kremeres” på nepalesisk.

Tsomgosøen

Efter at have knoklet på at skaffe tilladelser og betalt lidt hist og her er vi på vej mod højderne nær Tsomgosøen – også kendt som Changusøen.

I Sikkim er der renere, pænere, vejene er mere i orden, mobildækingen bedre og bjergluften helt i top

Søen ligger i 3.752 meters højde, så det popper lidt i ørene på vej hertil, og det mest fascinerende var måske, at ingen indere tror, det kan blive så koldt, og derfor er salget af vanter og huer helt i top.

Søen er hellig for buddhister og et yndet udflugtsmål for indere på ferie i højderne. Men det er også et militært område, og hver gang vi kommer til at gå 10 meter i den forkerte retning, væk fra restauranter og butikker, så kommer der en bestemt, men venlig, indisk soldat og siger ”no, no, no!” Efter et par flugtforsøg kan vi godt se, de holder et ekstra skarpt øje med os ballademagere – men selvom det kan være fristende, er vi ikke ved at flygte til Tibet.

Det bedste er selvfølgelig at ride på en yak! – man er vel turist. Yakken stiller sig flot op til at få taget billeder, men nægter dog at flytte sig det helt store, så lykken er næsten perfekt, lige indtil ejeren glad siger: ”Den hedder Rambo.”

Det hagler en smule – eller er det bare slud? Jeg fryser om mine fingre. Pernille forsøger at tage et billede i disse tågede og meget hvide omgivelser, yakejeren arbejder på at få dyret til at bevæge sig – eller har han opgivet? Udsigten er skøn og hellig, men situationen bare en smule komisk og fjollet, og jeg kan kun tænke: Der er virkelig stil over at have redet på Rambo.

Nikolaj Wessel Witte var i Sikkim i 2002 og har medlemsnr. 212. Han skriver om sine rejser og filmer også mange steder for at inspirere andre til at rejse mere. Læs og se mere om Sikkim på www.rejseprogrammet.dk/47-sikkim. Sikkim blev i øvrigt regnet som et territorium i De Berejstes Klub frem til august 2014, hvor bestyrelsen fjernede Sikkim fra listen over territorier efter indstilling fra klubbens territorieudvalg.

Jeg var rejst til Sikkim for at skrive om stedet, og jeg blev helt overvældet over den kultur, jeg mødet. Her mødes nepalesere, tibetaner, sikkimer og indere

 

BOKS: Sikkim & Darjeeling

Mange ser kun se smukke sider af buddhismen, men her er bestemt også bål, brand, død og vold ... og selvfølgelig masser af sex

Sikkim dækker et område på 7.300 km2. Højeste punkt er Kanchenjunga, verdens tredjehøjeste bjerg, på 8.585 moh. Området er kendt for sine store rododrendonskove med 450 forskellige slags orkideer. Orkideerne blomstrer fra marts til maj. Sikkim var indtil kongens abdicering i 1975 et selvstændigt buddhistisk kongerige, hvorefter området blev indlemmet i Indien efter en folkeafstemning. 75 % af Sikkims befolkning er etniske nepalesere.

Syd for Sikkim ligger Darjeelingdistriktet, som er verdensberømt for sin te, som er meget aromatisk og har en delikat smag. Darjeeling har haft en omtumlet historie og er i dag en del af Vestbengalen. Indtil 1800-tallet var bjergene omkring byen Darjeeling en del af kongeriget Sikkim, mens sletterne omkring byen Siliguri var en del af kongeriget Nepal. I 1947 blev Darjeelingdistriktet administrativt slået sammen med Vestbengalen. Darjeelingdistriktet udgør i dag et område på 3.200 km2, og dets højeste punkt er Tiger Hill på 2.590 moh.

Ud & hjem igen: Fly København-Kolkata (tidligere Calcutta) fås fra ca. 5.150 kr. t/r.

Rejsetilladelse: Der kræves særlig tilladelse for som udlændig at besøge Sikkim, men det er let at få og mest en formalitet.

Lokal transport: Der er ingen lufthavne eller jernbanestationer i Sikkim. Alle veje ind i Sikkim fra det øvrige Indien går via Vestbengalen.

Sprog: Sikkims officielle sprog er nepalesisk. Hindi og engelsk er dog også udbredt. Nepalesisk er også hovedsproget i Darjeelings bjerge.

 

 

 

 

 
 
Share this