Negara, Jembrana, Bali, Indonesien


Lars-Terje Lysemoses billede
Claus Andersens billede
 
2016 jun

Negara, Jembrana, Bali, Indonesien

Tekst: Lars-Terje Lysemose

Foto: Claus Andersen

 

Koordinaterne:

8° 20’ 54” S

114° 35’ 44” Ø

 

Selv om det er bagende varmt, er Indonesien et fantastisk land at cykle rundt i. Landet har mere end 17.000 øer, og hver eneste af dem er forskellig fra de øvrige.  Landets diversitet – både kulturelt og naturmæssigt – i kombination med venlige og imødekommende mennesker overalt gør øriget til et enestående rejsemål, hvor der venter nye opdagelser rundt om hvert eneste hjørne.

Wallace-linjen skiller fx det dybe stræde mellem Lombok og Bali, hvor dyrelivet adskiller sig markant mellem øst og vest – mellem dyr der hører til henholdsvis Oceanien og Asien. Arter, der kun findes vest for Lombok, er fx blad-aber og visse næsehornsfugle, mens man kun finder australske wallabyer, myrepindsvin, træ-kænguruer og visse typer possumer øst for Bali.

Kulturelt adskiller øerne i det indonesiske øhav sig også markant fra hinanden. Bali – populært kaldet ”Gudernes Ø” – er den eneste, hvor befolkningen er overvejende hinduer, mens Java mod vest er overvejende muslimsk. Og længere mod øst findes øer, hvor flertallet er kristne, fx på Flores og Timor.

Der er egentlig ikke meget at lave i Negara på Balis vestkyst langs den stærkt trafikerede vej fra færgelejet i Gilimanuk, men en god Kopi Bali med udsigt over de nydelige, små huse med de karakteristiske orangerøde hustage kan man jo altid nyde, når man kommer cyklende langvejsfra.

Vestsiden af Bali er øens tyndest befolkede, og her kommer kun få turister. Det meste af det bakkede landskab er nationalpark og tilgroet med store skove. Mod syd er landskabet mere fladt og med frodige rismarker. De lokale her lever af indtægterne fra fiskeri, rismarker og plantager med kokos, kaffe, nelliker og vanilje.

 

Lars-Terje Lysemose har medlemsnr. 364. Indonesien har siden hans første besøg i 2001 været hans foretrukne rejsemål, som han nærmest har besøgt mindst én gang årligt lige siden. Og han har rejst på kryds og tværs – på cykel, motorcykel, med færge, kutter, motorbåd, fly, i bus og bil, til hest og til fods.

 
 
Share this