Brescia: Ægte italiensk romantik


Lisbeth Vivaldinis billede
1998 nov

Brescia: Ægte italiensk romantik

Tekst & fotos: Lisbeth Vivaldini

 

Jeg bor i italienske Brescia, halvvejs mellem Milano og Verona, og har siden 1992 beskæftiget mig med udlejning af ferielejligheder ved Gardasøen. Valget faldt på Brescia, da min mand stammer fra byen.

På trods af den globale finanskrise er Brescia stadig en rig industriby, men den har også en spændende og omtumlet historie, og det er ikke uden grund, at byen er blevet optaget på Unescos verdensarvliste. Byen kan dateres helt tilbage til 1200 f.v.t. og i selve den gamle bykerne er der ikke mindre end 59 kirker, og den katolske tro spiller stadig en stor rolle. Pave Paolo VI (1963-78) stammede fra byen, og domkirkepladsen er opkaldt efter ham.

Brescia har ikke mindre end to domkirker. Den gamle Duomo Vecchio og ved siden af den nye i barokstil og bygget af marmor.

Seværdige pladser og kirker

I 1932 fik Mussolini revet et helt kvarter ned og bestilte arkitekten Marcello Piacentini til at projektere en ny plads i rendyrket fascistisk stil. Piazza della Loggia er en af byens smukkeste pladser og en af mine favoritter.

Den store bygning med kuppelen er rådhuset Palazzo della Loggia, der er bygget i 1492. Modsat rådhuset over porten ses det meget specielle astronomiske ur Macc de le Ure fra 1544, hvor to bronzefigurer hver time slår på en klokke.

Man kan lave en afstikker til en helt speciel kirke. Den hedder San Faustino in Riposo – eller i folkemunde Santa Rita – og er bygget i romansk stil med et kegleformet tag. Denne kirke er udefra meget anonym - faktisk kun en dør, men indenfor er der en helt særlig pittoresk atmosfære, og sjældent ser man en kirke med så mange votiv-hjerter.

Herfra kan man gå tilbage til Macc de le Ure og fortsætte under porten hen mod Palazzo Broletto, det gamle rådhus fra 1223, som ligger på domkirkepladsen. Brescia har ikke mindre end to domkirker, den gamle og den nye. Den gamle, Duomo Vecchio, er en rundkirke i romansk stil fra det 11. århundrede.

Forum Romanum med det smukt bevarede Capitolium tempel fra 74 f.v.t.

Den nye domkirke, bygget i barokstil, er påbegyndt i 1604 og stod færdig i 1825. Op langs Broletto ad den lille gade står man så i Via Musei. Til højre er næste stop Forum Romanum, som er det største og bedst bevarede romerske bygningsanlæg i Norditalien. Det første, man ser, er Capitolium fra 74 f.v.t., herunder ligger Capitoline-templet fra det 1. århundrede f.v.t. Mod øst ligger amfiteatret, som havde plads til 15.000 tilskuere.

Ad Via Musei kan man gå til Santa Giulia-museumskomplekset, som ud over at være en arkitektonisk perle huser 11.000 arkæologiske fund og kunstværker. Et besøg i dette store klosterområde er en fantastisk oplevelse. Hjertet i klosteret er San Salvatore-basilikaen og kirken Santa Maria in Solario, som huser to skatte. En smukt udskåret relikviekiste og det ypperste af longobardernes guldsmedekunst; La Croce dei Desideri – et kors tæt besat med ædelstene og glasmosaikker.

Fra museet tilbage ad Via Musei kan man fortsætte tværs over Via San Faustino og Piazza Rovetta og videre ad Corso Mameli, indtil man igen står på en lille plads. Her ligger på venstre side La Pallata, som er et af tårnene fra den gamle bymur. I dette område ligger også Santa Maria delle Grazie, som huser både kirke og kloster. Et andet smukt sted er kirken Santa Maria del Carmine, som ligger i hjertet af Latinerkvarteret.

Det unikke astronomiske ur Macc de le ure

Efter sådan en byvandring er det tid til en velfortjent drink. Gør som de lokale og drik en aperitif inden middagen. Prøv en Pirlo Aperol for fire euro eller en Pimps hos Pirleria Elda, en hyggelig café som også har udendørs servering. Adressen er Via Delle Battaglie 54.

 

Spis godt i Brescia

Billig: I hjertet af Latinerkvarteret har to unge fyre givet nyt liv til et af de gamle trattoriaer. Her spiser ludere og lommetyve, advokater og professorer, unge og gamle side om side. Det blandede publikum, sammen med de yderst sympatiske ejere, som brænder af entusiasme, gør stedet unikt.

Dagens menu (som hver dag byder på noget nyt) er skrevet på store skiffertavler. Retterne koster 7-12 euro. Et glas vin to euro, og en flaske vin fra 13 euro. Stedet er hyggeligt indrettet, og man føler sig hjemme hos Andrea og Davide. Om aftenen er det tilrådeligt at bestille bord. Du finder I Dù dela Contrada på Via del Carmine 18/b. Se også www.idudelacontrada.it.

Mellemprisleje: Et spil kort, et glas hvidvin eller en Pirlo i selskab med gode venner. Dette danner basen for et traditionelt osteria i Italien, og i Osteria al Bianchi er det, hvad man møder, når man træder gennem døren. Først kommer man ind i baren og dernæst ind i den hyggelige restaurant med ternede duge. Er man så heldig at være i Brescia lørdag ved frokosttid, er en aperitiv med hvidvin, parmaskinke og dybstegt torsk et must. Spisekortet byder også på traditionelt veltillavet bresciansk mad. Retterne koster 9-16 euro, en flaske vin fra 13 euro. Tre generationer af samme familie gør deres yderste for at give gæsterne en god oplevelse. Osteria al Bianchi ligger på Via Gasparo da Salò 32. Se også www.osteriaalbianchi.it

Tre generationer ekspederer gæsterne hos Osteria al Bianchi

Dyrt: Man kan nemt gå forbi Nineteen uden at opdage restauranten. Facaden i grove sten skjuler en elegant restaurant med en fantastisk atriumgård. Bygningen fra det 5. århundrede er smagfuldt restaureret, og man har følelsen af at sidde i en oase midt i byen. Spisekortet byder på genfortolkninger af enkle og oprindelige italienske klassikere.

En idé til frokost er stedets business box, som præsenteres med fire skåle, der indeholder en starter, en forret, hovedret og dessert, men serveres i mindre portioner så man har mulighed for at nå hele vejen rundt (19 euro). Frokostretterne koster 11-15 euro, om aftenen er priserne 11-28 euro, og et glas vin 4 euro. Om aftenen er restauranten også åben, men menukortet er lidt mere raffineret. Stedet drives af et ungt par, hvor Nadia med sikker hånd styrer restauranten, og Massimo kreerer nye retter med rødder i gamle traditioner. Det er tilrådeligt at bestille bord til frokost.

Nineteen ligger på Via Pietro Bulloni 19. Se også www.nineteen19.it.

Votivhjerter findes i stort antal i San Faustino in Riposo.

Gå heller ikke glip af Area Docks, som er en spændende konceptbutik, hvor møblementet er til salg, og lokalet derfor konstant skifter udtryk. Man spiser oven i købet ganske godt, og stedet er stuvende fuldt tirsdag og fredag aften, hvor de lokale mødes for at drikke aperitif og spise lækre snacks. Area Docks ligger på Via Verona 3. Se også www.areadocks.it.

 

Lisbeth Vivaldini har medlemsnr. 610. Til dato har hun besøgt 10 territorier og 62 lande på seks kontinenter.

 

BOKS: Brescia i Italien

Ud & hjem igen: Fly København-Verona fås fra ca. 1.450 kr. t/r., og fly København-Milano fås fra ca. 400 kr. t/r.

Læs mere: om Italien på www.deberejstesklub.dk/land/europa/italien.

 
 
Share this