Camping Vaticano


Lise Rasmussens billede
Lise Rasmussens billede
 
2015 sep

Hvor svært kan det være? Når hjemløse får lov til at sove på Peterspladsen uden at blive jaget væk, så kan turister naturligvis også. Her får du opskriften, på hvordan man kan tilbringe 24 timer inden for Vatikanets grænser med overnatning i det fri.

Sådan sover de hjemløse - bemærk UDEN for hegnet.

På billetten til Vatikanmuseet står, at der er adgang fra kl. 9, men jeg kommer ind allerede kl. 8.50. Nedtællingen til mit 24 timers ophold for at få Vatikanet registreret som et nyt land i De Berejstes Klub begynder nu. Det er tirsdag 28. april, og jeg har i forvejen afleveret min rygsæk med proviant og varmt tøj i stuetagen under indgangene til Peterskirken. Her følger åbningstiderne Peterskirkens, og det er de fleste dage kl. 7-19.

Peterspladsen fra kuplens top.

Jeg finder billetkøen, hvor min Vatican Museum Booking Voucher til 38 euro skal byttes om til to billetter. En til indgang og en til frokost. Jeg har taget chancen og booket en almindelig billet uden rundvisning til museet og Det Sixtinske Kapel, samt købt en full Italian menu til frokost i forventning om et paveligt måltid. Fra Det Sixtinske Kapel skal jeg videre til Peterskirken gennem en udgang, som er forbeholdt guidede ture. Hvis man vil være på den helt sikre side, skal man købe en billet til en guidet tur til museet, Det Sixtinske Kapel og Peterskirken.

Museet, der består af flere museer, er kæmpe stort. Nogle rum er overfyldte, og i andre er der masser af plads. Jeg vælger min egen rute, efter hvor der er plads, men da folk har det med at stå og spærre i døråbninger og gangarealer, er det godt at kende ordet permesso.

En knap så pavelig frokost

Der går hurtigt et par timer med at se museerne, og flere gange skal man ud i regnen og krydse gårdhaver. Ved frokosttid går jeg forventningsfuldt til restauranten. Men der bliver jeg slemt skuffet. Først får jeg serveret en pastaret med tre tynde skiver oliven og minimalt med tomatsauce. Dernæst kan man vælge imellem flere slags kød, og jeg vælger en sammenkogt ret med tre slags. Dertil er der enten kartofler eller blomkål, begge dele helt udkogt; jeg vælger halvt af hvert. Det bliver serveret på tynde plasttallerkner og med plastbestik. Til dessert enten kage eller yoghurt samt en halv liter vand. Der er dog en rigtig god olivenolie, man kan pimpe det hele op med.

Vatikanets full Italian-menu.

Efter frokost går jeg endnu en runde og ender i Det Sixtinske Kapel. Her er der overfyldt, og der er adskillige grupper, som bagest til højre, maser sig ud af udgangen, som fører til kirken. Det er ingen sag at smutte med der, selvom der er et skilt med ”Udgang kun for grupper med guide”.

Peterskirken

En tur op i kirkens kuppel for syv euro er et must. Først elevator og så ca. 350 trin ad forskellige trapper. Bl.a. en stor vindeltrappe med fliser og senere en smallere af metal. Derimellem er væggene skrå under kuplen, og undervejs har jeg også været ude i regnen tre gange. Udsigten er flot, og man kan se hele byen. Tilbageturen foregår ad et andet tilsvarende sæt trapper, og undervejs er der mulighed for et pit stop på en café på taget. Der sælges kaffe, te og diverse vand til rimelige priser, samt som det eneste spiselige, croissanter til 1,10 euro. Baren er 15 meter lang, men der er kun en mand til at ekspedere og kun to – siger og skriver: to – stole til at sidde på. Det lykkes mig at erobre den ene, så her kan jeg sidde og nyde en tiltrængt kop te. Bemærk der ikke er noget toilet – det ligger 200 trin neden under kirken

Taget af Peterskirken.

Tilbage i kirken går jeg hele vejen rundt og ind alle de steder, det er muligt. Jeg ser skatkammeret, hvor entreen også er syv euro. I kælderen er der et stort rum med diverse køretøjer. Adskillige flotte kareter og en med seks heste foran. Biler som Paven har fået i gave – samt to panserglasdækkede biler. Jeg er også en tur i gravkammeret og i grotten. Inde i kirken er der spærret af flere steder, så man skal gå udenom. I siderne er der flere nicher med altre, hvorfra man kan bede til sin helgen. Jeg sætter mig for at hvile benene lidt og for at se mig omkring. Men turisterne kravler enten hen over mine ben eller direkte sparker for at komme frem imellem sæderne.

Peterspladsen by night

Så skal dagens oplevelser skrives ned, og jeg skal se på livet på Peterspladsen, spise og ikke mindst nå at benytte toilettet, inden det lukker kl. 19. Tiden flyver af sted, og efter kl. 19 kan man gå på et større areal af Peterspladsen, idet den del, der var spærret af for at være indgang og udgang til kirken, nu er åben. Ud over de seks dametoiletter, som ligger i en skurvogn, er der også toiletter i den modsatte side af Peterspladsen, men de er kun til benyttelse for folk på vej ud. Alle toiletterne lukker dog kl. 19.

Ved 22-tiden er det tid til at finde ud af, hvor jeg skal tilbringe natten. Min plan har været at sige, at jeg er på en 24 timers pilgrimsrejse for at bede, og for fire euro har jeg endda købt en bedekrans med vejledning. Jeg har også medbragt et ro-sæde for at kunne sidde blødt og isoleret imod kulde, som altid kommer nedefra. Inde på Peterspladsen er der to italienske politibiler, og der har de været hele dagen. Men nu patruljerer de jævnligt rundt – også imellem søjlerne! Det chokerer mig, for det er der ingen, som har fortalt mig om tidligere. Men så ser jeg, at der allerede er flere, som har lagt sig til at sove. Imellem søjlerne, men uden for hegnet – det er her, det anbefales at tilbringe natten. De sover på pap og et håndklæde som underlag, og en har dyne, og de andre har soveposer. Men det regner stadig, og de bedste pladser i ly for regnen er optaget.

På min runde ser jeg også en mand, som spiser af en dåse, og en kvinde med plast rundt om fødderne sidder med seks til otte lys imellem benene for at holde varmen. Jeg nikker til manden, som nikker igen, og smiler stort til kvinden og får et tandløst smil tilbage.

Denne kvinde fik jeg en snak med, og hun fortalte, at hun havde ”boet” i Vatikanet et stykke tid.

På det sidste toiletbesøg havde jeg iført mig lange løbetights indenunder, selvom det er 16 °C, og jeg har masser af ekstra varmt tøj samt pandebånd og handsker med.

Mellem søjlerne inderst imod pladsen er der en del borde med røntgenapparater. De er overdækket med en slags voksdug, og jeg tænker, at man måske kunne opholde sig imellem en søjle og sådan et bord. Ved et af bordene går voksdugen helt ned til jorden. Her er et rum på ca. 200x50x50 cm – dog med et ben efter ca. 150 cm. Det kunne være et muligt opholdssted i ly for regnen. Jeg får også øje på en papkasse, der står ved siden af en fyldt skraldespand. Den kunne være god som underlag, men den er fyldt med skrald, så jeg går videre til den næste skraldespand for at tømme den. Der ligger to pizzabakker – de må lige være sagen som liggeunderlag. Straks jeg har forsynet mig med dem, ser jeg at der kommer en mand imod mig, som er i gang med at tømme skraldespandene. Så det var lige i sidste øjeblik. Adgangen til mit overnatningssted er spærret, men det er let at smutte imellem en søjle og afspærringen og besigtige stedet under voksduen og skubbe pappet og pizzabakkerne derind.

Jeg sov under dette cover.

Nu havde det været fint med lidt roomservice på Peterspladsen, og en portion tomatsuppe havde været vidunderligt. Godt jeg i det mindste fik min eftermiddagste på taget. Der er stadig liv på pladsen, og kl. 0.15 står en større gruppe kinesere og fotograferer i regnen foran kirken. Imellem søjlerne er et studenter-party med otte personer i gang. Nogle står, andre sidder på fundamenterne til søjlerne og to har en six pack med coladåser – de kan også bruges til at sidde på.

Og sådan ser det ud i dagslys

Politiet kører lige forbi flere gange. Da klokken nærmer sig 1, er jeg godt træt og kryber ind i mit skjul. Benene skal bøjes omkring et bordben, men så ligger jeg også okay og falder i søvn. Jeg vågner ved, at der bliver sunget skønsang. Det må være en kirke- eller operasanger, som går forbi. Det er helt mørkt, og det regner stadig, men alligevel er det varmt i mit ”telt”, og jeg må lufte lidt ud. Så falder jeg faktisk i søvn igen. Selvom jeg også lige har en periode, hvor jeg tænker: ”Åh, hvor gammel er det egentligt du er? Der er penge på kontoen, og jeg har kontanter i pungen, og alligevel ligger jeg her på to pizzabakker og noget pap.”

Morgengry

Men så tænker jeg videre og indser, at jeg også er glad for, at jeg nemt kan fuldføre det. Kl. 6.30 kan jeg fornemme, at det bliver lyst, og jeg sætter mig i skrædderskilling udenfor for at vågne. Der er nu en del mennesker på pladsen, og jeg bliver hurtigt klar over, at det er uklogt at sidde der i et afspærret område. Derfor fjerner jeg mit pap og stiler imod toilettet, som åbner kl. 7.

Det er godt at få strakt benene, og de sidste timer fordriver jeg ved blot at gå rundt. Klokken 9.15 vender jeg tilbage imod mit logi, som jeg ikke har betalt for om natten, men hvor jeg alligevel har bestilt morgenmad. Da jeg lidt senere ligger i en rigtig seng, går det op for mig, hvor blød og varm en seng kan være, og hvor ubekvemt det har været om natten. Men imens det stod på, mærkede jeg det egentligt ikke. Er speedet og kan ikke sove, men efter et par vågne timer får jeg alligevel sovet i tre timer.

Da jeg står op, har jeg det fint, men jeg skal lige have afstand til det vatikanske hjemløsemiljø ved at være lidt Rom-chik. Iført en pæn kjole og høje sandaler går jeg derfor til Den Spanske Trappe og besigtiger de dyre butikker. På hjemvejen slår jeg et smut forbi Vatikanet, hvor jeg falder i snak med en hjemløs kvinde, som har boet der et stykke tid. Da jeg fortæller, at jeg også har sovet i Vatikanet om natten, kikker hun forundret op og ned ad mig.

Dagen efter, da jeg skal flyve hjem, er jeg ubeskriveligt træt og øm alle vegne – totalt bombet.

 

Faktabox

Vatikanet Billet til Vatikanmuseet kan bestilles på biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do. Dagen før jeg indtog Vatikanet, havde jeg skridtet Peterspladsen af og tjekket alle de oplysninger jeg havde, samt gået hele vejen uden om det lille land. Det vil jeg også råde andre til at gøre, for at vide præcis hvor grænsen går. Der kommer hele tiden nye afspærringer, og åbningstiderne ændrer sig også ind imellem. Husk at indlevere rygsæk, store tasker samt paraplyer i garderoben under Peterskirken, inden du går ind i Vatikanmuseet. Da jeg dagen efter ville jeg gense mit logi, var bordet taget i brug, og man kunne ikke komme derhen. Ingen havde tidligere fortalt mig, at der bor hjemløse uden for gitrene imellem søjlerne. Havde jeg vidst dette, havde jeg taget sovepose og liggeunderlag med. Men dæk liggeunderlaget med pap og læg dig til at sove før kl. 22, så du ligner en hjemløs. Og du skal tidligt op. De andre var væk kl. 6.30. Måske skulle man prøve med et tiggerbæger ved siden af – det kunne være, at der kom et bidrag eller to i løbet af natten. Vil du gøre mig kunsten efter, så husk at give oplysninger om de aktuelle forhold videre når du registrerer landebesøget på klubbens hjemmeside. Ud & hjem igen: Fly København-Rom fås fra ca. 400 kr. t/r. Læs mere: om Vatikanet på www.deberejstesklub.dk/land/europa/vatikanet.
 
 
 
Share this