En vatikansk nat i skjul på et stillads


Erik Hermansens billede
2013 jun

En vatikansk nat i skjul på et stillads

Thorvaldsen er den eneste ikke-katolik, der har lavet en skulptur i Peterskirken. Er det H.C.Andersen eller Pave Pius VII?

Vatikanet eller Pavestaten ligger midt i Rom, hvor apostlen Peter blev korsfæstet med hovedet nedad og senere kåret som helgen. Verdens mindste stat er også den eneste tilbageværende stat i Europa med enevældigt monarki. Vatikanets status som stat og hovedsæde for den romersk-katolske kirke er enestående. Og i klubregi er Vatikanet specielt, fordi det har været anset for umuligt at tilbringe 24 timer i træk inden for Vatikanets grænser uden at være indbudt gæst.

Tekst & fotos: Erik Hermansen

 

Efter små 10 minutters gang sydpå fra Ottaviano Metrostation træder jeg ind på Peterspladsen. Det er 14. oktober 2012. Dagen efter årsdagen for korsfæstelsen af Sankt Peter som var den første pave. Aftenen er så småt begyndt. Mørket er ved at sænke sig. Klokken er 18.23. Jeg har sat mig et mål: Jeg skal tilbringe de næste 24 timer i Vatikanet.

Hvorfor? Tjah, hvorfor vil man bestige Everest? Because it’s there! Måske tænker du, at det er fuldstændig vanvittigt, eller måske strejfer tanken dig, at det kunne da være interessant at prøve selv. Sådan er det jo med Everest og alle mulige andre udfordringer. Nogle forstår dem, og andre ryster på hovedet.

Jeg har lagt en plan for opholdet, for der er en del praktiske forhold, som man skal have sig for øje, hvis man vil kaste sig ud i projektet. Eksempelvis er der ikke nogen overnatningsmuligheder i Vatikanet, medmindre man er inviteret gæst. Det eneste område, hvor der delvis er mulighed for at opholde sig om natten, er Peterspladsen. Et andet praktisk forhold er toiletfaciliteter. De lukker ved 22-tiden og åbner først igen omkring kl. 7!

Den oplyste plads har sin helt egen stemning om aftenen. Mange aktiviteter er i gang, og alligevel er det meget fredeligt. Der sidder en større gruppe amerikanere i udkanten af pladsen og synger. ”Halleluja” høres tit. Endnu en bus er blevet tømt for turister foran pladsen, og kort efter flasher blitzene. Den lange kø til kirken er forsvundet, og langsomt bliver der færre mennesker tilbage på pladsen. Pludselig ændres stemningen. Tre politibiler begynder at køre rundt på pladsen. Hvad sker der?

Bernini tegnede og projekterede den 28,5 meter høje baldakin over højalteret Det er ikke karneval, men uniformen for schweizergarden

 

Reglerne er ændret

Tilsyneladende rydder det italienske politi pladsen, og den skal åbenbart være tømt kl. 23. Min plan er ødelagt! Adrenalinen begynder at pumpe. Hvad gør jeg nu? Der må findes en løsning. Jeg giver ikke op!

Heldigvis står jeg inde i Berninis søjlekolonnade, da politiet går i gang. Under de sidste timers inspektion af pladsens udsmykning og faciliteter har jeg konstateret et større restaureringsarbejde af netop denne søjlekolonnade. Et større stillads er sat op, og det hele er blevet dækket med hvidt stof. Sikkert for at beskytte turister mod snavs og støv fra slibe- og polér-arbejdet. Nu bruger jeg denne beskyttelse og smutter ind bag stoffet og kravler op på stilladset. Det blev så min ”overnatning” på Peterspladsen.

De nærmere detaljer er egentlig ikke så interessante, men jeg lukkede ikke et øje den nat. Min medbragte underholdning var nytteløs, da jeg både skulle være musestille og helst helt usynlig, mens politiet tog deres regelmæssige runder, så pandelampen eller computeren var ikke nogen mulighed denne nat. Den nærmeste sammenligning med de fysiske strabadser kan vel være DM i pælesidning, hvor vinderen sidste år blev på pinden i 96 timer, så i den forbindelse må jeg nok betegnes som amatør i mere end én forstand!

Godt mørbanket og temmelig ondt i ”siddeaggregatet”, men stadig fokuseret på mit mål, glæder jeg mig ved 6-tiden over, at folk begynder at krydse pladsen igen. Jeg kryber ned og blander mig med de andre og fortsætter over pladsen med kurs mod sikkerhedskontrollen, som skal passeres, inden man kan komme ind i kirken. Kirken åbner kl. 7, og jeg er en af de første den dag, der træder ind i det imponerende kirkerum. Dog har jeg først skyndsomt benyttet mig af toiletterne til højre for indgangstrapperne. Det er en ”lettet mand”, der træder ind i kirken og ubesværet kan nyde udsmykningen.

 

Peterskirken

35.000 m² eller det der svarer til fem fodboldbaner spækket med statuer og malerier. Det kan anbefales at have en bog med, som beskriver de forskellige kunstværker. Vatikanets boghandel er velassorteret og ligger på venstre side af pladsen, men den åbner først senere på formiddagen. Jeg har stadig masser af tid, inden jeg når de 24 timer, så jeg begynder systematisk at fotografere kunstværkerne efter nummereringen i min bog.

Det er et godt tidspunkt at gå rundt i kirken på, da der næsten ingen mennesker er. Dog vil det næppe føles overfyldt, da kirken kan rumme 60.000 personer, hvilket svarer til indholdet af omkring tusind turistbusser. Efter fire timer er jeg dog ved at køre træt. Jeg er ved at blive mæt af kunstneriske indtryk, som bl.a. indbefatter underværker af Michelangelo og Thorvaldsens statue af Pave Pius den 7., som nogen mener i virkeligheden mere ligner H.C. Andersen. Det blev ikke til en tur op i kirkens kuppel, hvor man ellers kan få en pragtfuld udsigt over Rom og Vatikanets have.

Det er ikke muligt at bevæge sig rundt alene i Vatikanets have, så visse område er gabende tomme og i skærende kontrast til menneskemylderet udenfor

Vatikanets have

Man kan godt komme ind og se Vatikanets have, der dækker halvdelen af Vatikanstatens areal, men det kræver, at man har meldt sig til en rundvisning, der begynder inde i Vatikanets museum. Det er ikke muligt at gå rundt for sig selv.

Under min planlægning af opholdet i Vatikanet fandt jeg ikke nogen løsning på, hvordan man kan overnatte på pladsen og samtidig besøge museet eller haven. For indgangen til museet, og dermed også til haven, er på nordsiden af Vatikanet fra Viale Vaticano. Der er ikke direkte adgang fra Peterspladsen ind til museet. Man er derfor nødt til at forlade Vatikanets område for at nå indgangen til museet. Derfor har jeg booket en rundtur i haven til næste dag, når jeg allerede har opholdt mig et døgn i Vatikanet.

Rundvisningen i haven omfatter –  foruden alle de grønne elementer – også en indføring i nytten af Vatikanets jernbanestation og Vatikanets radiostation. En milliard mennesker verden over kan høre pavens ”egen” radio, der sender på henved 40 sprog med omkring 500 udsendelser om ugen. En helikopterlandingsplads blev for nogle år siden opført i havens vestlige hjørne. Historier fortæller, at pladsen blev lavet, da en amerikansk præsident i sin geografiske uvidenhed havde afslået hjælp fra den italienske regering, da han skulle besøge paven. Air Force One kunne jo ikke lande i Vatikanet, så en løsning inkluderende en helikopter blev fundet, og paven fik sin heliport.

De lange gange i Vatikanmuseet er fyldt med gæster. Heldigvis er lofterne også flot dekorerede, så der er altid noget interessant at beskue.

Rundvisningen slutter i Vatikanets museum. Derfra kan man på egen hånd gå rundt i museets lange gange og mange kringelkroge.

 

Vatikanmuseet

Alene de statistiske tal for besøgende fortæller, at der er fyldt godt op i museet. Over fem millioner mennesker besøger museet om året. Selvom der næsten er en kilometer fra indgangen og ned til Det Sixtinske Kapel, som alle jo skal se, er der fuldt proppet på hele turen. Det tager lang tid at komme rundt, men der er også meget at se på undervejs. 70.000 udstillede værker.

Fra en af vagterne i Det Sixtinske Kapel fik jeg at vide, at der er en udgang herfra som ender inde i Peterskirken. Det er kun muligt at gå fra museet og ind i kirken. Ikke den modsatte vej. Samtidig fik jeg at vide, at passagen ikke altid er åben. Det var den for eksempel ikke, da jeg var der. Det er derfor ikke en løsning, man kan planlægge efter.

Efter besøget i kirken bruger jeg de næste seks timer på pladsen. Tiden går mest med at betragte de andre besøgende og hele scenariet omkring på pladsen. Mørket begynder at sænke sig. Jeg kikker over på uret i venstre side af kirken. Klokken viser 18.30. Mit mål er nået!

Mit næste mål er allerede fastlagt. Jeg skal hen på et af de nærmeste hoteller og få en god nats søvn, for jeg skal være klar til morgendagens rundtur i haven og på museet.

 

Erik Hermansen har medlemsnr. 594 og har besøgt 75 lande og 10 territorier på alle syv kontinenter. For nærværende er der kun ni aktive medlemmer af DBK, som har opholdt sig i Vatikanet i mindst 24 timer.

Spiraltrappen i Vatikanmuseet er designet af Giuseppe Momo i 1932. Trappen løber i to separate spiraler, hvor den ene fører ned, mens den anden fører op

 

BOKS: Vatikanet

Vatikanet er verdens mindste stat og har ca. 800 indbyggere, og omkring 550 har statsborgerskab, hvoraf 110 har dobbelt statsborgerskab og er medlem af schweizergarden. Vatikanet er på bare 44 hektar svarende til seks-syv fodboldbaner. Dette indbefatter Vatikanets have, Vatikanmuseet, Peterspladsen og Peterskirken, som er verdens største katedral og den mest besøgte. Vatikanmuseet og Det Sixtinske Kapel har over fem millioner besøgende om året. Vatikanet har også sin egen benzinstation, et supermarked og et posthus.

Status: Pavestaten blev etableret for at garantere frihed og åndelig uafhængighed for den katolske kirke efter Italiens genforening i 1861. I 1870 overtog kongen magten i Italien og annekterede Vatikanet i 1871 med indførelsen af Garantiloven. Pave Pius 9. og hans efterfølgere nægtede at anerkende den italienske konges ret til at regere Vatikanstaten, hvorfor de betragtede sig som fanger i Vatikanet og nægtede at bevæge sig uden for Vatikanets mure. I 1929 indgik paven og den italienske stat en traktat, og Vatikanet blev anerkendt af Italien som en selvstændig stat med paven som statsleder.

Museet: Vatikanmuseet blev grundlagt af Pave Julius 2. i begyndelsen af 1500-tallet. Museet er blandt de største museer i verden. Samlingerne tilhører den romersk-katolske kirke og rummer nogle af de bedst kendte klassiske skulpturer og mest betydningsfulde mesterværker fra renæssancen. Et godt råd er at booke sin billet online til enten museet eller haven via Vatikanets hjemmeside. Herved undgår man den lange kø uden for indgangen til museet og kan samtidig selv bestemme, om man vil komme om formiddagen eller om eftermiddagen.

 
 
 
Share this