Sort på hvidt: Skik følge – eller land fly


Lars-Terje Lysemoses billede
2016 mar

Talemåden er gammel, men stadig aktuel. Rejser du ud i verden, er det en god idé at sætte sig ind i de lokale normer for skik og brug. Her får du det sort på hvidt.

Fotos: Muhammad Mahdi Karim & Wikimedia

I mange byer er det ikke lige velset at spadsere rundt i bikini og bar mave, som om man var på stranden. Turister, som ikke har pli, men går omkring på gader og stræder i badetøj, er et udbredt fænomen. Derfor er der flere steder indført regler om påklædning, og der gives bøder, hvis man ikke overholder dem, fx på den caribiske ø Grenada, hvor bøden er 670 kr., og i Barcelona i Spanien. Tilsvarende regler (og bøder) er også indført i Palma de Mallorca.

Husk at klæde om, når du forlader stranden. Badetøj i bybilledet giver bøder flere steder i verden.

Men nogle steder er det lettere at hitte op og ned på, hvad der er rigtigt og forkert end andre. Vidste du fx, at man i Barbados kan få en bøde på op til 1.700 kr., hvis man bærer en jakke eller shorts med camouflagemønster på? På den caribiske ø er camouflagetøj forbeholdt militæret.

Er du kvinde, må du ikke køre bil i Saudi-Arabien. Uanset om du har kørekort eller ej. Og vil du køre i lande uden for EU, EØS eller Schweiz, så husk at undersøge, om du har behov for at få udstedt et internationalt kørekort hos Borgerservice, inden du rejser. Det koster 25 kr., hvilket er væsentligt billigere end at blive taget af politiet i Indonesien.

Nøgen solbadning er selvsagt ikke lige velset alle vegne.

Og husk, at der vanker en bøde på ca. 50 kr., hvis du kører på motorcykel i bar overkrop i Thailand. Som chauffør må man heller ikke bruge headset i trafikken, hvis man kører i Frankrig. Siden 1. juli 2015 giver det en bøde på 135 euro (ca. 1.000 kr.). Det gælder i øvrigt, uanset om man kører bil, motorcykel eller cykel. Husk også cykelhjelmen, hvis du skal ud på den tohjulede. I Australien er cykelhjem påbudt, og det straffes med bøde på op til 800 kr., hvis man cykler uden. Får du en bøde i New South Wales, og kommer du til at ytre et ukvemsord i den forbindelse, risikerer du at få en ekstra bøde. I 2014 blev det forbudt at bande offentligt i delstaten, og der kan gives bøder på op til 2.600 kr.

Ingen kys

I Maldiverne er det forbudt at praktisere andre religioner end islam, og det er ulovligt at importere bibler til landet. Det er også ulovligt at importere genstande, der strider mod den islamiske tro, hvad enten det er alkohol eller flæskesvær. Lad altså religiøse symboler som fx kors blive hjemme.  

Pas også på med at optræde fornærmende mod Buddha. I Sri Lanka fik tre franskmænd i 2012 fængselsdomme for i kådhed at have kysset en buddhafigur. Og i 2014 blev en britisk turist fængslet og deporteret for at have Buddha tatoveret på armen. Det er heller ikke velset at stille sig op foran en buddhafigur for at blive fotograferet.

I Italien er det heller ikke god tone at sætte sig på en kirketrappe med sin madpakke. Og i Firenze er det decideret forbudt at indtage mad eller drikke i umiddelbar nærhed af kirker og offentlige bygninger. Forseelsen straffes med bøde.

I Venedig er fodring af duerne på Markuspladsen desuden forbudt, da duerne har gjort stor skade på de omliggende bygninger. I USA er det også forbudt at fodre duer i San Franciscos gader.

Det er forbudt at fodre duer i Venedig og San Francisco. Foto: Muhammad Mahdi Karim.

Og i De Forenede Arabiske Emirater skal man holde sig fra kram, at holde en person af det modsatte køn i hånden eller at kysse i offentlighed. Turister er blevet arresteret og fængslet for at have kysset på offentlige steder.

Lad danseskoene blive hjemme

Og apropos kys: I Sverige, Norge og Island er det ikke ulovligt at sælge sex, men du bliver kriminel, hvis du vil købe sex og må forvente, at der kommer en klækkelig bøde oven i den aftalte pris. I Sverige er det sågar heller ikke tilladt for flere personer spontant at bryde ud i dans. Man skal på forhånd have indhentet tilladelse hos politiet! Så styr din danselyst.

Vidste du, at det er forbudt at bryde ud i spontan regndans i Sverige?

Er du forkølet, skal du ikke tage en Vicks-inhalator med til Japan. Medikamenter, som indeholder pseudoephedrin, er forbudt. Sudafed er også på listen, ligesom smertestillende medicin og hovedpinepiller med kodein er ulovlige.

Singapore er kendt for sit forbud mod tyggegummi (turister må dog indføre et par pakker til eget forbrug) og især mod at spytte gennemgnasket tyggegummi ud på gader og stræder, for tropesolen forvandler lynhurtigt tyggegummiet til noget klæbende stads på jorden. Men også rygepolitikken er striks: Det er simpelthen forbudt at ryge i det offentlige rum – både i restauranter, på gaden og i parker.

Vælger du på baggrund af alle disse udenlandske skikke og forbud at holde dig hjemme i Danmark, så husk, at det faktisk er ulovligt at forlade en cykel her i landet uden at låse den! Fanger politiet dig i at have forladt din cykel uden at låse den, vanker der en bøde på 500 kr. – også hvis en tyv har set sit snit til at stjæle bevismaterialet i mellemtiden.

 
 
Share this