Kort fortalt: Robotter og geishaer i kontrasternes land, Japan


MetteEhlersMikkelsens billede
 
2016 mar

”Ko Ni shi Va,” sagde robotten.

Robotten her står ved en bank iklædt samuraitøj og blander innovation og tradition. I mangevarehuse står der robotter ved indgangen og viser folk vej rundt mellem de mange etager.

 

”Hello,” svarede Lærke og Nicolai på 12 og 14 år. Et øjeblik efter havde de skiftet sprog ved hjælp af skærmen på dens bryst, og så talte robotten pludselig engelsk. Derefter fandt de via robotten ud af, at 3D-printere til private var på 6. sal i indkøbscentret. 

Akihabara er en bydel i Tokyo, der er mest kendt for sit udvalg af den nyeste teknologi. Der er indkøbscentre i syv etager med det nyeste inden for mobiltelefoner, gadgets, robotter, droner, 3D-printere etc. Apple, Star Wars, Hello Kitty og Manga Entertainment står tilsyneladende for de mest indtjenende brands. Var det noget med et selvkørende R2D2-køleskab?

R2D2 fra ”Star Wars” kommer kørende med kolde øl. Her var alt det, jeg ikke anede, jeg altid havde ønsket mig!

Med tre børn i alderen 7 til 14 år, der er online konstant, var Akihabara stedet at bo.

Jeg tabte underkæben i centret for emerging technologies and innovation. Her kunne jeg prøve at operere et hjerte med  en kirurgs IT-udstyr i form af et kamera inde i en menneskekrop, snakke med en android robot, der til forveksling lignede en japansk kvinde. Og ae en bevægelsesfølsom robothund, der afstresser ældre på plejehjem og børn uden sprog. Det kom tæt på, da et computerprogram kunne lave musik, der passer til ens personlighed, ud fra hvor tålmodig man er foran informationsskærmene og baseret på ens bevægelser og stemme.  

Alt dette er virkeligheden og dagligdagen i et land, som er absolut førende med teknologi, har verdens hurtigste tog, og en arbejdsdisciplin og køkultur, der overgår dansk, svensk og tysk.

Traditioner bevares

Samtidig er Japan om noget et land, der er i forbindelse med sine rødder. Det er mere end yoga en gang om ugen. Man har tusindvis af templer, som besøges. Der er teceremonier, der tager tre-fire timer, hvis det skal gøres rigtigt. Stenhaver skabt efter særlige regler. Og haver, hvor hvert enkelt blad samles op fra jorden om efteråret. De, der har råd, kan få opmærksomhed fra de smukke geishaer. Unge i massevis besøger også tempelområdet Asakusa lige nord for Akihabara. Og templerne i Kyoto med hele 17 steder på Unescos verdensarvliste. Man passer godt på både de mange virkelig gamle mennesker, som stadig arbejder, og på de gamle træer i parkerne, der understøttes med stokke, frem for at blive erstattet af nye.

Japanernes sans for innovation var ekstremt interessant, når man som jeg arbejder med vækst og erhvervsudvikling. De dybe kulturelle rødder var samtidig lige så interessante, når man arbejder med samfundsudvikling. For hvordan sikrer man, at hele samfundet kommer med, når udviklingen kører derudad?

Geisha i Kyoto. Blid og smilende får hun mændene til at føle sig som verdens midtpunkt foren aften.

Pragmatiske løsninger

De bud på løsninger, japanerne kommer med, giver store kontraster – og så er de alligevel præget af pragmatisme. Japanernes mange besøg i templerne forekommer mig mere at være kultur end udøvelse af religion. Og i Japan kan ens held trækkes i en automat – får man en god seddel, så kan man tage den med, mens uheldige sedler kan bindes på en snor beregnet til de små papirslapper. Så kan man trække en ny.

Sansen for detaljer går igen i dette kontrastfyldte samfund. Bundet sammen mellem nyt og gammelt med humor. Humoren viser sig bedst i manga og animé. Tegneseriekulturen er overalt blandt børn og voksne. Manga kan være både uskyldigt, voldeligt og seksuelt. Og faktisk kan man ifølge mine teenagere have en indkomst og skabe sig en karriere som mangafigur på nettet.

Sjældent har jeg stået i et moderne, vestligt samfund, der på overfladen ligner det danske så meget, og så alligevel med et smil tænkt, at det her forstår jeg simpelthen ikke. 

 

Faktabox

Der er to gange om året Comiket Manga-festivaler i Tokyo – ved nytår og om sommeren.
 
 
Share this