Et ensomt beliggende hyrdetelt mellem Samye Gompa og Ganden Gompa i det centrale Tibet


 
2016 mar

Koordinaterne: 29° 29’ 35“ N, 91° 31’ 54“ Ø

Jeg har sovet godt og tørt, selv om det har regnet og sneet meget. Sneen tynger teltet ned over mig, men intet vand er trængt ind. Udenfor ligner det allerede tibetansk vinter, skønt vi kun er i september måned. Der står røg op af Nimas telt, klokken er næsten 8, så jeg vover mig indenfor.

Alle er påklædte undtagen teltets herre. Jeg får straks et stort krus te og inviteres til at sidde ved ilden. Nima rejser sig ganske bar. Søvndrukken hiver han sin pæne, men beskidte vest og reversjakke på. Efter en hurtig kop te er han klar til at gå ud efter køerne. Jeg varmer en portion mysli og luner mig i det store telt sammen med ungerne, mens regnen siler ned. Den lille sidder hele tiden i storesøsters arme. Ikke noget med nogen vugge eller kravlegård her – det er nærkontakt af første grad.

Nima kommer omsider ned med drierne (yak-køer). I sit uhensigtsmæssige tøj er han fuldstændigt gennemblødt. Han griner skævt til mig og siger: ”chuba mindu”. Det betyder ”ingen kofte”.

Konen og den store pige springer ud af teltet, og aftenens malkeproces gentager sig. I teltet er der efterhånden vådt og godt mudret. Læg dertil en god portion sod og os, og du har forklaringen på tibetanernes snavsede fremtoning. En knægt på fem-seks år gør i mellemtiden det bedste, han kan, for at underholde mig: viser mig sin slynge og fortæller mig en masse, jeg ikke forstår.

 
 
 
Share this