Koordinaterne: 29° 39′ 28″ N 91° 07′ 1” Ø Potalapaladset


Vibe Juul Sannigs billede
Vibe Juul Sannigs billede
 
2015 mar

Potalapaladset, Lhasa, Tibet

Tekst & foto: Vibe Sannig

 

En tibetansk munk står på trappen på vej op mod Potalapaladset og spejder næsten længselsfuldt ud over Tibets hovedstad, da jeg besøger den berømte helligdom. Paladset er Lhasas særlige vartegn, der troner højt oppe på en bakke med udsigt over hele byen og med bjergene i baggrunden. Lhasa, og i særdeleshed paladset, er for buddhister, hvad Mekka er for muslimer – og det fornemmer man hurtigt, da mange af stedets besøgende ud over turister er munke og pilgrimme. 14 dalai lamaer har beboet og regeret fra paladset, og man kan se flere af lamaernes guld- og ædelstensbelagte kister samt en masse andre religiøse figurer på stedet.

Paladset er nu museum, og selvom den nuværende dalai lama flygtede til Indien i 1959, efter at Kina havde annekteret Tibet, kan man stadig mærke et helligt vingesus, når man besøger stedet. Man skal op ad en del trapper (og 180 meters stigning) for at nå de hellige haller, men et besøg i lamaernes gemakker er et absolut must, når man er i hovedstaden.

Der er noget særligt over navnet Lhasa, og allerede før jeg ankom til byen, havde jeg høje forventninger til den. Til trods for at Hans Hellighed ikke har været i landet siden 1959, er der stadig en højtidelig og hellig atmosfære i byen med masser af pilgrimme, bedemøller, templer, og munke. Men samtidig bliver man i bybilledet konstant mindet om Kinas magt i form af tilstedeværelsen af kinesisk militær og politi, sikkerhedstjek, vagter på tagene rundt om Barkhorpladsen og det kinesiske flag, der overalt vejrer om kap med tibetanske bedeflag på Lhasas hustage.

 
 
 
Share this