Bokonbayevo, Kirgisistan


Line Hansens billede
Line Hansens billede
 
2016 mar

Koordinaterne: 42° 6’ 33,7” N, 76° 59’ 32,4” Ø

I Kirgisistans hovedstad, Bisjkek, lejede min veninde og jeg en lille bil og satte af sted ud mod de store bjerge mod øst. Vi ankom til byen Bokonbayevo, som ligger ved den store bjergsø Issyk Kul. Her indlogerede vi os hos en lokal familie, som satte os i forbindelse med en ørnejæger.

I Kirgisistan har der siden den mongolske erobring af Centralasien i det 12. og 13. århundrede været tradition for jagt med kongeørne. Selvom denne praksis gradvist er ved at forsvinde, praktiseres ørnejagt stadig i visse regioner i Kirgisistan og Kasakhstan. Tidligere var ørnene en vigtig kilde til forsørgelse og en dygtig ørn kunne opnå samme værdi som en god hest. Derudover var der stor prestige og anseelse i at arbejde med og træne ørnene.

I dag er ørnene stadig en vigtig indtægtskilde for familierne, men bruges nu i højere grad til at tiltrække turister, der vil opleve kunstarten. Træningen af en ørn tager tre-fire år og skal udføres af én person. Desuden kræver træningen af ørnene konstant daglig opmærksomhed. På en sæson, som varer fra oktober til februar, kan en dygtig jæger og fugl fange 50-60 ræve, 10 grævlinger, et par losser og fire-fem ulve.

Der er en stor ære i at traditionen og lærdommen føres videre fra fader til søn. Stolt viser den ældre kvinde en pels fra en sneleopard frem, som hendes søn har nedlagt med hjælp fra en af familiens ørne. 

 
 
Share this