Bjarnes 2. adventshistorie 2013: Blandt aber, igler og skildpadder i Malaysia


Claus Søndergaard
Claus Søndergaards billede
 
1978

Denne rejseberetning har ikke været bragt i medlemsbladet: Globen, og artiklen har derfor ikke været redigeret af Globens redaktionsteam.

Tekst og fotos: Bjarne Lund Jensen.

Efter Kinabesøget i 78 gik turen rundt om Hongkong og Bangkok. Så spredtes selskabet for alle vinde. De fleste tog hjem, andre tog på individuelle ture rundt i de nærmeste lande. Selv fløj jeg – sammen med et par andre fra den oprindelige gruppe - til Malaysia. I første omgang til øen Penang.

 

Her mistede jeg en smalfilm. Vi var kommet til et sted hvor der var en hel del aber. Jeg havde lige skiftet film i mit smalfilmskamera, og den gamle film lå og flød oven på min taske som jeg havde smidt på jorden. Lynhurtigt snupper en abe filmen og flygter op i et træ. Her sidder den og bider kassetten i stykker og begynder så at hive filmen ud, meter efter meter….Meget sjovt! Men jeg havde på det tidspunkt lidt svært ved at se det morsomme i situationen…I hovedstaden Kuala Lumpur skiltes jeg fra de andre. Jeg ville ind i junglen i den centrale del af landet, og de ville direkte over til østkysten. For første gangstod jeg alene i et ikke-vestligt land og skulle selv planlægge resten af min rejse.Jeg fandt - med lidt besvær - det kontor i byen som skulle skaffe mig tilladelse til at jeg måtte besøget regnskovsområdet Taman Negara. Nogle dage senere kom jeg frem til floden, hvorfra jeg kunne blive sejlet ind til en mindre junglelodge. 

Sammen med en lille flok mennesker jeg havde mødt på båden, fortsatte jeg videre ind i regnskoven, hvor vi overnattede i en mindre hytte undervejs. 

 De eneste større dyr vi så undervejs var nogle få vildsvin og en enkelt abe. Til gengæld var den våde regnskov plaget af en noget mindre dyreart: Blodigler. Ustandselig undersøgte vi benene, tøjet og vores tasker for disse ubudne gæster. 

De mærkes ikke så let, og på et tidspunkt hvor jeg tog mine sko af, var den ene strømpe helt rød, og jeg fandt da også en godt opsvulmet igle som havde siddet og mæsket sig godt og grundigt på min fod.De sidste dage i Malaysia tilbragte jeg på østkysten, specielt med det formål at se nogle af de enorme læderskildpadder komme op og lægge æg på stranden. 

De kommer op om natten, folk drysser omkring på stranden og venter, og så snart nogen ser en skildpadde komme op, spredes rygtet hurtigt.Det bliver indskærpet at man skal lade skildpadden være i fred indtil æggene er lagt. Det respekteres også. Men bagefter, når skildpadden ligger fuldstændig udpumpet og hviler sig, er det som om alle og enhver absolut vil hen og røre den. 

Det siges ganske vist at skildpadden næsten ikke ænser noget i den periode, men alligevel.. jeg synes det var for meget. Det er en af den slags situationer, hvor man spekulerer på turismens knap så heldige sider. Og omvendt, interessen er måske også med til at betyde, at der gøres en indsats for at beskytte æggene.”Attraktion skildpadde” skal jo gerne fortsat bestå…

 

Faktabox

Bjarne Lund-Jensen var naturligvis medlem af DBK, hvor mange kendte ham og satte pris på ham og altid en god røverhistorie. Via hans søster har vi fået adgang til nogle udvalgte rejsehistorier.

 
 
Share this