Penang: En asiatisk smeltedigel


Flemming Brøggers billede
2015 dec

Penang: En asiatisk smeltedigel

Tekst & fotos: Flemming Brögger

For snart mange år siden, dengang de fleste rejsende stadig kørte med tog, prøvede jeg at nå Sydøstasien rundt på en måned. Ud til Hongkong med British Caledonian, så til Singapore med Cathy Pacific og videre nordpå til Kuala Lumpur og Penang med tog. Alt, hvad jeg vidste, var, hvad man kunne læse i Lonely Planets første udgave af ”Southeast Asia on a Shooestring”, som lå øverst i rygsækken.

Toget stoppede, som i dag, i Butterworth, og færgen bragte mig over til øen Penang. Jeg gik rundt i de små spændende gader i George Town uden at vide, at jeg en dag skulle bosætte mig der. Jeg husker stadig, at jeg syntes, at det var varmt, og at kakerlakkerne var overordentlig store.

For godt 20 år siden boede jeg i Bangkok i to år og arbejdede som pilot for Thai Airways. Det var en spændende tid, hvor jeg kom meget rundt i denne del af verden. Da jeg ikke blev mæt af at rejse rundt i Asien og Stillehavsområdet, var det nærliggende at flytte herud, da jeg fik mulighed for at holde op med at arbejde.

Udsigten fra Penang Hill er ganske betagende og yderst forfriskende. Man kan se over til den malaysiske halvø, og det er byen Butterworth, der ses i baggrunden.

Asiens midtpunkt

For mig er Penang centrum for rejser, hovedsageligt i vinterhalvåret. Penang er et godt kompromis mellem storby og beliggenhed. Her er næsten alt, man kan ønske sig, og hvis man vil opleve storbyer, ligger Singapore og Bangkok ca. halvanden times flyvning herfra. Kuala Lumpur ligger en lille time væk med fly eller godt fire timer med bus.

Den største forandring, der er sket, fra jeg var her første gang til nu, er trafikken. Bilerne, der er ved at kvæle Asien, har også fået overtaget her. Der er endnu ikke en undergrundsbane i George Town, og dette gør det til tider langsommeligt at komme rundt.

Det mest populære tempel er Kek Lok Si, som også er ganske fantastisk. Det ligger på en bakke ca.12 km vest for byen, og er det største buddhistiske tempel i Malaysia.

Jeg bor næsten i centrum, og udsigten fra mit vindue når – i klart vejr – et godt stykke ind på fastlandet til højlandet på den anden side af Butterworth. Inden for få hundrede meter af hinanden ligger der kinesiske templer, hindutempler, moskeer og kirker af forskellige retninger.

 

Indien i kopiform

En måde at komme rundt på er med richshaw. I George Town er der stadig en del cykelrichshaws, og kuskene er mest gamle senede mænd, der ser ud som om, de har været med i mange år.

Chinatown og Little India er helt klart de mest spændende steder at gå på opdagelse. Her ligger restauranter, og der sælges alt muligt; både fine ting og ragelse. Specielt i Little India er der tryk på højtalerne fra de forretninger, der sælger Bollywoodfilm og indisk musik. Faktisk er det en overordentlig fin kopi af Indien.

Peranakan Mansion ligger i Chinatown og er en gammel velholdt herskabsvilla, hvor man bliver suget ind i en parallelverden fra for hundrede år siden. De må have haft sans for kvalitet dengang, for pludselig står der et gammelt, danskproduceret TV, et Guldsegl. Det skulle ikke undre mig, om det stadig virker.

Butter chicken med naanbrød fra restaurant Kapitan er ubeskrivelig – de har også den lækreste mangolassie.

Alverdens lækkerier

Det mest populære tempel er Kek Lok Si-templet, som da også er ganske fantastisk og er det største i Malaysia. Mine ynglingstempler er Wat Chaiya Mangalaram og Dhammikarama. De ligger lige over for hinanden på Lorong Burma og er forholdsvis små templer; det ene er thai, og det andet er burmesisk.

Penang bliver ofte kaldt for verdens madhovedstad. Måske lidt overdrevet, men der er mange muligheder. Food courts, også kaldet hawker centres, ligger overalt. Min favorit er Red Garden, der ligger på Penang Road.

Når man efter at have studeret menukortet har besluttet sig, giver man dem bare nummeret på sit bord, og få minutter senere ankommer de udvalgte retter, som man betaler for ved modtagelsen.

 

Sommerfugle og udsigt

Når man bevæger sig fra George Town op mod nordspidsen af øen, kommer man ud til strandene. Batu Ferringhi er der, hvor ferierende australiere bor, og her findes rækker af hoteller og en af de bedste strande.

Der er næsten ikke forskel på årstiderne på Penang. Øen ligger kun omkring 500 km nord for ækvator, og der er, som på de fleste andre øer, altid en let brise, der gør klimaet udholdeligt. Temperaturen er tæt på 30º C året rundt, kun luftfugtigheden kan svinge lidt, men oftest ligger den i den høje ende.

Hvis det bliver for hedt i byen, kan man tage med en wiretrukket bjergbane op på Penang Hill. Her, 820 meter oppe i den friske luft, er temperaturen meget behagelig, og der er en fabelagtig udsigt.

Der er mange cykelrickshaws i George Town, og nogle af dem har et larmende batteridrevet stereoanlæg til at underholde.

Religiøs mangfoldighed

I Malaysia er 25 % af befolkningen kinesere. På øen Penang er det omkring 50 %. De er selvfølgelig kommet hertil under den engelske kolonimagt. Generelt føler kinesere, at de har svært ved at få job inden for den offentlige sektor, og dermed må de ernære sig som selvstændige. Men det er de til gengæld også gode til, så kineserne klarer sig væsentligt bedre end andre befolkningsgrupper. Det er også dem, der styrer økonomien i Malaysia.

Malaysia er et islamisk land, men det er ikke noget, man lægger mærke til i hverdagen. Enkelte kvinder går med tørklæder, men det er ikke noget, der fylder i bybilledet. De kinesere, der har en religion, er buddhister, og de fleste af inderne er hinduer. Desuden er der også en del kristne, så mit bedste gæt er, at under 25 % af Penangs befolkning er muslimer.

Kapitan er min yndlingsfrokostrestaurant. Her er mange lækre ting at vælge imellem og prisen for en hovedret ligger i omegnen af 12 MYR, hvilket er lige over 20 kr.

Spis godt på Penang

Billigt: Kapitan på hjørnet af Chulia Street og Lorong Pit er min yndlingsfrokostrestaurant. Her er mange lækre retter at vælge imellem, og prisen for en hovedret ligger i omegnen af 12 MYR, hvilket er lige under 20 kr. Ca. halvdelen af gæsterne er lokale, og den anden halvdel er rejsende, rig som fattig, der har hørt om den lækre mad, der bliver serveret der.

Mellemprisleje: Red Garden ligger på Penang Road. Indgangen ligger lidt tilbagetrukket på en parkeringsplads tæt ved Hotel Malaysia. Det er en opdagelsesrejse i lækkerier, og det største problem er at begrænse sig. Inden for drikkevarer haves alt lige fra iste til øl. Tigerøllen, der kommer fra Singapore, er meget populær, men Anchor, der brygges i Malaysia, er også udmærket.

Dyrt: I den dyre ende er der 1881 Chong Tian Hotel, som ligger på Jalan Pintal Tali. Det hedder hotel og er et hotel, men der er også en god restaurant. At spise her er ikke kun en kulinarisk, men også en kulturel oplevelse. Det er som at spise på et museum. Selv om stedet ligger i den dyre ende, er priserne absolut rimelige, og de laver retter, jeg aldrig har hørt om.

Flemming Brögger har medlemsnr. 638. Han har boet i Malaysia siden 2011.

 

BOKS: Penang i Malaysia

Ud & hjem igen: Fly København-Penang fås fra ca. 3.650 kr. t/r.

Læs mere: om Malaysia på www.deberejstesklub.dk/land/asien/malaysia.

 
 
Share this