Mexico: Hjertet af en ældgammel højcivilisation


Anette L.Kristiansens billede
2015 dec

Fotoreportage:  Mexico: Hjertet af en ældgammel højcivilisation

Tekst & fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Sammen med en række lande i Mellemamerika ligger Mexico i centrum af det gamle, mægtige mayarige, der strakte sig fra det østlige Mexico gennem Guatemala og Belize til midt i Honduras. I dag kan man stadig støde på imponerende ruiner af mayaernes gamle byer, men også mange andre civilisationer har levet i området. Mexico har også masser af andre ting at byde den rejsende på, for man lander nemlig lige ned midt i en meget livlig og farverig kultur.

 

Det Antropologiske Museum: Et godt sted at begynde sin rejse i Mexico er Det Antropologiske Museum i hovedstaden, der huser flere tusinde genstande fra de forskellige civilisationer, der har levet rundt i landet. For som sagt er det ikke kun mayariget, der har blomstret i Mexico; også civilisationer som zapotekerne, aztekerne, teotihuacánerne og toltekerne har slået deres folder i det frodige mexicanske landskab. En af hovedattraktionerne på museet er den imponerende 24 tons tunge kalendersten. Den stammer fra Aztekerriget og blev fundet i 1790 under en gammel tempelplads i Mexico City.

Tula: Denne gamle ruin ligger små 100 km nord for Mexico By og er toltekernes gamle hovedstad – et folk, der dominerede området fra omkring år 750 til 1150 e.v.t. Tulas hovedattraktion er Quetzalcoatl-pyramiden, som også poetisk kaldes for Morgenstjernepyramiden. Bygningsværket er ikke spidst som en traditionel pyramide, men har en flad platform på toppen. Her står fire høje basaltsøjler udskåret som toltekerkrigere. Hver kriger er fire meter høj, holder et kastetræ og er klædt i krigsuniform bestående af en sommerfugleformet brystplade og en rygplade med form som en solskive.

 

 

Frans Bloms hus: Den danske mayaarkæolog Frans Blom rejste i 1919 til Mexico og blev oliespejder i de store regnskove østpå. Her udforskede han senere ældgamle mayaruiner og udgravede adskillige af de mest kendte arkæologiske steder i Mexico. Han blev også meget kendt for, sammen med sin hustru Gertrude Duby, at forbedre levevilkårene for lacandonindianerne, en særlig gren af mayafolket. Frans Blom stiftede maya-researchcenteret Nabolom i byen San Cristóbal de las Casas i den østlige del af landet, hvor forskere fra hele verden stadig kommer for at studere mayaindianernes kultur.

 

Cenoter: Yucatanhalvøen i det østlige Mexico er især attraktiv på grund af én ting – cenoter, som er jordfaldshuller, der danner eventyrlige underjordiske grottesøer og enorme tunnelsystemer. Disse grotter ansås for hellige for mayaerne, og flere af dem har været brugt til offerceremonier, når mayaerne ofrede dyr og mennesker. I mange af cenoterne kan man svømme eller dykke i fantastiske omgivelser i køligt krystalklart vand. Cenoterne er meget forskellige i udseende og kan både være helt åbne søer og lukkede underjordiske vandhuller, der minder om en mystisk fantasiverden.

 

 

 

 

 

 

Baja California: Den langstrakte californiske halvø, som strækker sig helt fra grænsen til USA og 1.200 kilometer ned i Stillehavet kaldes Baja California og er en forunderlig rejse gennem kaktusoversåede ørkenlandskaber med bjerge og fantastiske udsigter. Undervejs kan man – på visse tidspunkter af året – være heldig at se hvaler og delfiner langs Stillehavskysten. De tre sydligste byer La Paz, San José del Cabo og Cabo San Lucas er alle charmerende og farverige badebyer med smukke sandstrande og rig mulighed for sejlture langs kyster med dramatiske klippeformationer.

 

Anette Lillevang Kristiansen har medlemsnr. 328. Hun besøgte senest Mexico i 2010.

 

 

 

 

 

 
 
Share this