En lyserød strandfis i en kaktuslygte


Jacob G. Jørgensens billede
 
2014 mar

En lyserød strandfis i en kaktuslygte

“Aruba, Jamaica, oooh, I wanna take ya to Bermuda, Bahama …Tag med Jacob til den lille caribiske ø med det kendte navn, og find ud af hvad Aruba kan tilbyde.

Aruba kaldes også for amerikanernes Mallorca. Men det er egentlig lidt unfair, specielt over for Mallorca, der med sine flotte og frodige bjerge umiddelbart slår flade og tørre Aruba af pinden.  Så hvorfor var det egentlig, at jeg havde valgt at slutte en fed caribienstur af her? Fordi navnet Aruba skreg drømmen om Caribien ud så klart, at den måtte ses og opleves.

Aruba var rosinen i pølseenden efter en rundtur i januar 2010 på en stribe østlige og sydlige caribiske øer. Favoritværdigheden lå hos Grenada med Bonaire og St. Croix lige i hælene, for hold nu op, hvor er der stor forskel på de små caribiske øer. De har alle en eller anden form for kolonihistorie, men er overraskende forskellige i kultur og natur. Når man hører, at hovedstaden på Aruba hedder Oranjestad, kan man godt gætte, at det er hollænderne, der har været forbi, og Aruba er i dag et selvstyrende land inden for det orangeglade, hollandske rigsfællesskab. Der står stadig en række farverige kolonibygninger, som nu bare er fyldt med restauranter, casinoer og mere eller mindre tilfældige butikker med turistjunk og elektronik. Klar til at tage imod mængder af amerikanere og andre turister, der vælter ind fra fly, krydstogtsskibe og sejlbåde. For det gør de – vælter ind. Aruba har nemlig et tilbud, der er så stærkt, at de færreste soldestinationer i verden kan være med: Sol og 27°C året rundt, et stabilt styre og europæisk kolonihistorie i turistvenlige Disney-farver. Når man så tilføjer eminente strande, en udbredt mangel på kriminalitet og det faktum, at Aruba ligger uden for orkanbæltet, ja, så er turiststrømmen sikret.

For selvom man skulle tro, at flotte og badevenlige strande var standarden i Caribien, er virkeligheden nogle gange anderledes. Jeg oplevede stenede strande, strande med stærk strøm, strande med lokale kastevinde og alt muligt andet besynderligt i Caribien i januar. Men på Eden Beach på Aruba var sandet hvidt, vandet varmt og vinden en kærlig caribisk brise. What´s not to like?

Kaktusser og Aloe Vera

Før turiststrømmen var øen propfyldt med Aloe Vera-kaktusser, der med deres kendte helende saft var en eksportsucces, og kaktusserne er nok også det mest interessante ud over strandene. For Aruba er lidt som et land, der har forvandlet sig til et relativt intetsigende resort, hvor de lokale er garanteret ansættelse på hotellerne (efter sigende uanset kompetencer), og hvor solen altid skinner. Det er begrænset, hvor interessant det er i længere tid, men til et par dage i liggestolen og en tur i bølgen blå holder det i den grad. Og mon ikke turistchefen har The Beach Boys med i sine takketaler, for uden dem var det ikke sikkert, at Aruba havde femdoblet sit antal af hotelværelser siden sangen ”Kokomo” udkom, og ej heller sikkert, at Aruba i dag ville stå som en ikonisk soldestination i den del af verden.      

 

Aruba, Jamaica, oooh, I wanna take ya

Bermuda, Bahama, come on pretty mama
Key Largo, Montego, baby, why don't we go
Jamaica

Off the Florida Keys
There's a place called Kokomo
That's where you wanna go to get away from it all
Bodies in the sand
Tropical drink melting in your hand
We'll be falling in love
To the rhythm of a steel drum band
Down in Kokomo

Aruba, Jamaica, oooh, I wanna take ya
To Bermuda, Bahama, come on pretty mama
Key Largo, Montego, baby, why don't we go

Oooh, I wanna take you down to Kokomo
We'll get there fast
And then we'll take it slow
That's where we wanna go
Way down to Kokomo
To Martinique, that Monserrat mystique

(Fra sangen ”Kokomo”, The Beach Boys, 1988)

 

 

 

Faktabox

Ud & hjem igen: Aruba ligger lige nord for Venezuela og vest for Bonaire og Curacao (kendt som ”ABC-øerne”) og er den sydvestligste af de kendte caribiske øer. Hvis du vil besøge flere af øerne, så tjek fx www.caribjet.com for oplysninger om island hopping, eller tag med på krydstogt fra fx Puerto Rico. Der er også begyndt at komme charterrejser til Aruba fra Danmark. Hvis du er interesseret i et sted med mere kultur og lækker caribisk mad, så kan Grenada og St. Croix anbefales, og hvis du er til natur, er uberørte Bonaire et fredeligt lille paradis for snorklere og dykkere, og du kan være heldig at få en gratis mellemlanding på Bonaire, hvis du flyver med KLM til det nordlige Sydamerika. St. Lucia og Dominica har også en interessant natur, og Dominica er den ø, der er tættest på sine caribisk-indianske rødder. I den anden ende af listen står Barbados og St. Kitts, som hverken naturmæssigt eller kulturelt virkede særlig interessante. Men skulle man være landet et trist sted, så er det heldigt, at der aldrig er langt til den næste ø i Caribien. God rejse!
 
 
 
Share this