Bisket jatra i Bhaktapur, Katmandudalen


Jan Møller Hansens billede
Jan Møller Hansens billede
 
2016 mar

Koordinaterne: 27° 40’ 19,9” N, 85° 25’ 42,4” Ø

Bisket jatra er en årlig festival, der holdes i byen Bhaktapur i Katmandudalen i Nepal. Festivalen er til ære for guden Bhairab og gudinden Bhadrakali. Det nepalesiske nytår fejres ifølge bikram sambat-kalenderen på samme tid som den ældgamle newarifestival.

Et par dage før nytår kommer guderne ud af deres hjem og køres rundt i Bhaktapurs smalle gader og på tempelpladserne i farvestrålende trævogne. Vognene trækkes af tusindvis af unge mænd, og folk smider blomster, ris, mønter og rødt pulver på vogne og folk. Der opstår konkurrencer, hvor vognene trækkes med tove af hundredvis af mænd i hver sin retning til stor begejstring for de tusinder af tilskuere. Det sker, at vognen vælter – hvilket ikke er et godt tegn for det kommende år – og at folk kommer til skade i den bølgende menneskemængde. På den sidste dag rejses en gigantisk pæl neden for byen med mytologisk betydning for det kommende år.  Bisket jatra er en af mange unikke festivaler og traditioner i Nepal.

Billedet er taget fra et udhæng under et tag ved pladsen i Bhaktapur, hvor jeg det meste af dagen sad sammen med andre fotografer fra de lokale medier. 

 
 
Share this