Katmandu: En fed by


Jan Møller Hansens billede
Jan Møller Hansens billede
 
2015 sep

Mød Globens korrespondenter:

Katmandu: En fed by

Jeg har kendt Katmandu, hovedstaden i Nepal, siden jeg kom her første gang for 30 år siden i 1985. Dengang backpackede jeg rundt i Sydasien i et halvt års tid, og det var en meget eksotisk og overvældende oplevelse at komme til Nepal efter en tur rundt i nabolandene. Det var min første længere rejse på egen hånd. Siden har jeg været tilbage i Nepal mange gange enten i forbindelse med arbejde eller som turist.

Jeg har også boet i Nepal i fire år tilbage i begyndelsen af 1990’erne, hvor jeg arbejdede i nogle af Nepals mest afsidesliggende egne. Nu er jeg tilbage igen og har boet her de seneste to år, da jeg er ansat som souschef på den danske ambassade i Katmandu. Jeg er desuden en passioneret fotograf, og min interesse for fotokunst og social fotografi bringer mig også rundt i mange kroge af byen, hvor jeg har det privilegium at se spændende steder og møde mange interessante mennesker.

Lad mig sige det med det samme: Katmandu er en rigtig fed by i udvikling, og der foregår en masse. På godt og ondt vel at mærke. Her taler vi ikke kun om selve byen Katmandu, men også om Katmandudalen, hvor der ligger flere interessante steder.

Turister er altid velkomne i Nepal – her er det en tamangpige, der hilser velkommen med ”namaste”. Hun fejrer tamangnytåret losar med sin familie.

Er du opsøgende, ikke for megen tryghedsnarkoman og har mod på lidt af hvert, så er Katmandu og de nærliggende byer stedet for dig. Der er masser af kulturoplevelser at hente i Katmandu og omegn. Folk er flinke og afslappede. Der er rigtig mange gode hoteller og spisesteder til enhver smag og pengepung. I de senere år er der også kommet en overflod af cafeer, spillesteder og flere museer.

Peacock Guest House i Katmandu.

Katmandu har masser at byde på, ikke mindst hvis man holder sig til turistens alfavej. Kommer man lidt udenfor, finder man dog også ud af, at Katmandudalen kan være knap så charmerende. Men det er en helt anden historie, og det behøver man jo ikke nødvendigvis at opsøge.

Festivaller i overflod

Du vælger selv, hvad du vil have ud af oplevelsen. Lad mig sige det sådan. Du kan bo godt. Du kan spise godt. Du kan få masser af fede oplevelser. Og det er ikke kun selve Katmandu by. Skal man finde et sted at bo, er der ingen grund til kun at kigge i turistområdet Thamel.

Jeg kan også varmt anbefale Bhaktapur, en times kørsel øst for Katmandu, hvor der i de gamle kvarterer er mange små og hyggelige gæstehuse. Stedet er et godt alternativ til Thamel og andre mere kendte turistområder. Stå tidligt op om morgenen og udforsk de kendte tempelpladser og sidegaderne i Bhaktapur. Nepaleserne er selv tidligt oppe, og det er ofte tidligt om morgenen, at der er aktivitet i de mange templer. Bhaktapur er på Unescos verdensarvliste og nok det sted i Nepal, hvor man bedst oplever den traditionelle newarikultur. Bydelen Patan, lige syd for selve Katmandu, som den nu er blevet opslugt af, har ligeledes masser af fine gæstehuse og restauranter og er også et oplagt område at udforske.

Der er intet land i verden, der har så mange religiøse og kulturelle festivaler og højtider som Nepal. Det garanterer jeg. Når du er her, så spørg de lokale – der foregår altid et eller andet, der er værd at opleve.

Benchenklosteret ligger bagved stupaen Swajambhunath. Det er blot et buddhistisk klosterblandt mange andre. Er man heldig, kan man nemt løbe ind i en farvestrålende ceremoni.

Er du interesseret i tibetansk buddhisme, så er det måske omkring den buddhistiske stupa Boudhanath, du skal bo et par dage. Nogle af de større buddhistiske klostre har gode og billige gæstehuse. Shechenklostret er bare ét oplagt sted blandt mange. Fra Boudhanath kan man også nemt komme ned til det kendte hinduistiske tempel Pashupatinath, hvor der altid er masser af aktivitet.

Kulinariske oplevelser

Områderne Sanepa og Jhamsikhel i Patan, der tidligere var en selvstændig kongeby, er også blevet trendy områder. Vil man opleve gode restauranter, spillesteder og måske besøge en udstilling eller lignende, er det her, man skal tage hen. Det er en kort tur med taxa fra den anden ende af byen og er et område, som mange herboende udlændige foretrækker frem for turistområdet Thamel.

Men Thamel er nu heller ikke helt skeløjet, hvis man vil have en god pizza på restaurant Fire & Ice og vil videre til en god gang Jimi Hendrix-jam på spillestedet Purple Haze.

Pizzaerne og anden italiensk mad på Fire & Ice koster under 50 kr., og så er de store og bagt i stenovn efter alle kunstens regler. Der er masser af steder at vælge imellem. Gå efter musiklyden og kig ind af de mange vinduer i restauranterne, så finder du helt sikkert et godt sted at slå dig ned. Går man efter noget helt billigt, ja, så er der de berømte mo-mo’er – tibetansk dej med kød og grøntsager. Ti styk fås for, hvad der svarer til 10 kr. 

Skal man op i den dyrere ende, så er der for eksempel Le Sherpa på Lazimpat Road skråt over for Hotel Shangri-La eller  en udsøgt newari middag på det fashionable Dwarika Hotel. Der er også mange andre upscale steder at vælge imellem, men der, hvor man får mest for pengene, er som regel i mellemgruppen af restauranter.

Katmandu og kaos

Katmandu er en meget sikker by at færdes i. Der er meget lidt kriminalitet, og folk er altid hjælpsomme, hvis man har brug for lidt assistance. Byen er også et livligt sted med masser af mennesker og trafik, så hold altid øje med trafikken. Der er rimelig kaotisk, men samtidigt et oplagt sted for den oplevelseshungrende rejsende.  

Det centrale Nepal og Katmandu oplevede et par alvorlige jordskælv i april og maj i år. Jeg opholdte mig selv i Katmandu under begge jordskælv og de følgende måneder og oplevede det hele på nærmeste hold. Men jeg kan forsikre, at det ikke har slået Katmandu ud. Tværtimod. Der er masser af liv i byen.

I alle gode boghandler og på hoteller og gæstehuse kan man finde de seneste aviser og magasiner, der fortæller om, hvad der foregår i Katmandu og omegn. Det er en god måde at starte på. Tjek de lokale magasiner og den fremragende avis Nepali Times, som hver uge har to sider med tips til, hvad der sker i byen. Og husk altid lige at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning, inden du rejser til Nepal.  God fornøjelse!

Guden Swet Bhairav bliver vist frem for offentligheden under indra jatrafestivalen i september. Der kommer helligt øl ud af munden på guden – en drik som lystigt drikkes af nepaleserne.

 

 

Faktabox

Katmandu i Nepal Ud & hjem igen: Fly København-Katmandu fås fra ca. 4.350 kr. t/r. Læs mere: om Nepal på www.deberejstesklub.dk/land/asien/nepal. Billedtekster Cafe Soma: Cafe Soma er en rigtig hyggelig havecafe, som ligger lige over for den russiske ambassade i bydelen Baluwatar. Maden er billig og god og det er et yndet sted for både lokale og udlændinge. Benchen Monastery: Benchenklosteret ligger bagved stupaen Swajambhunath. Det er blot et buddhistisk kloster blandt mange andre. Er man heldig, kan man nemt løbe ind i en farvestrålende ceremoni.
 
 
Share this