Kongeriget Lo – landet ved den yderste grænse


Bodil Svendsens billede
 
2012 jun

Kongeriget Lo – landet ved den yderste grænse

 

I 2004 besøgte jeg og min mand Mustang i Nepal, et fjernt og mystisk sted vi havde læst om i et gammelt nummer af National Geographic. Det var blot 13 år efter, at området var blevet åbnet for fremmede. Betingelserne for at rejse til Mustang var restriktive, højst 1.000 udlændinge fik årligt adgang mod en afgift på 50 USD per person per dag. Et autoriseret nepalesisk rejsebureau skulle organisere og lede turen. Det hidtidige krav, om at en nepalesisk politiofficer skulle ledsage udlændinge, var dog blevet ophævet.

Tekst: Bodil Svendsen

Fotos: Bodil & Per Svendsen

Vores rejse begyndte med en ret særpræget flyvetur fra Pokhara til Jomsom, hvor vi på intet tidspunkt fløj højere end de omgivende bjergtoppe, medens vi spiste syrlige karameller og blev udstyret med vattotter i ørene. Flyveturen langs Kali Gandaki-floden var flot, selv om skyerne dækkede for udsigten til de sneklædte toppe Anapurna og Dhaulagiri.

Fra Jomsom skulle vi vandre nordpå i syv dage til hovedstaden Lo Manthang og tilbage til Jomsom igen. Landskabet er øde og goldt med en stigning fra 2.700 moh i Jomsom til 3.809 moh i Lo Manthang og med mange pas over 4.000 moh. Syv muldyr bar vores bagage, og en enkelt hest var til rådighed, når trætheden og højdesygen gjorde opstigningerne over passene for udmattende. Vi var seks pensionister fra Danmark og to guider, to kokke, fire unge hjælpere der rejste telte og bar køkkenudstyret, og to tibetanere der passede dyrene. Tibetanerne holdt sig mest for sig selv og levede ligesom dyrene af tsampa – ristet byg – mens vi andre fik velsmagende retter fremtryllet over en primus i køkkenteltet. Reglerne tilsagde, at alt, hvad vi skulle bruge, skulle bringes med udefra, og alt affald bringes med tilbage. 

Første dag vandrede vi langs Kali Gandaki-floden mod Kagbeni sammen med nepalesiske pilgrimme og en gruppe kinesere – sikret mod sol og støv med nakkeslør, tørklæder for munden, store handsker og huer. De var på vej til den hellige by Muktinath.

 

Ud på eftermiddagen nåede vi vort første overnatningssted i Kagbeni, der ligger på trekkingruten rundt om Anapurna og på vejen til Muktinath. Fra byens gamle kloster, der tydeligvis var under renovering – flot nymalet og med en lang række bedemøller – var der den flotteste udsigt mod nord over floddalen og til en mængde huler i klippevæggen på den anden side af flodlejet. Disse huler har tidligere været menneskeboliger.

Buddhistiske klostre

Næste dag begyndte med, hvad der skulle vise sig at være turens faste morgenritual. Vækning kl. 6 med ”early morning tea”, vaskefad med varmt vand kl. 6.15, pakning af personlig udrustning i køjesækkene, morgenmad kl. 7 og afgang senest kl. 7.30. Inden vi kunne begynde turen, måtte vi omkring en politipost og indhente tilladelse til at vandre i Mustang. Vi havde hver betalt 700 USD for at få en trekkingtilladelse, der omhyggeligt blev stemplet med ”exit date”.

Kongens slot i Lo Manthang. Gadebillede fra Lo Manthang Byporten i Lo Manthang er
den eneste indgang til byen
.

I modsætning til det hinduistiske Nepal er Mustang – også kendt som Lo – buddhistisk. I alle landsbyerne er der buddhistiske klostre, langs vejen ses stupaer, på passene er der ophængt bedeflag, og mange steder er der bygget mani-mure med sten, hvor ordene ”Om mane padme hum” er indhuggede. I Landsbyen Ghemi findes en flere hundrede meter lang mani-mur. 

Vi fortsatte vores vandring op og ned ad skråningerne langs floden, til tider ad en meget stejl og smal sti langs den dybe kløft der er dannet af Kali Gandaki-floden. En del af tiden gik vi gennem et tørt ørkenlandskab med stikkende krat, gultblomstrende rosenbuske og dejlige aromatiske dufte. På vejen mødte vi flere muldyrkaravaner med salt fra Tibet eller med byggematerialer fra Nepal. På vejen var jeg heldig at finde en forstenet vandsnegl. Et vidnesbyrd om at dette landskab engang har været havbund, der i tidernes løb er presset op til disse høje bjerge.

Vi overnattede i landsbyen Chusang, hvor vi besøgte et 600 år gammelt huletempel. To etager oppe var der et tempelrum med en nymalet, khata-draperet statue af Meitreya – den kommende buddha – og flere meget gamle buddhaer og andre figurer. Omkring den centrale buddha-statue var der flotte træudskæringer og rester af gamle fresker. Det var tydeligvis et sted, der stadig blev brugt.

Stupaer ved landsbyen Samar.
Kornet tærskes i Ghemi.

Underholdning i landsbyen

Fra Chusang kan man se landsbyen Chele ligge højt oppe på en hylde for enden af dalen. Når man kommer nærmere, kan man se, at dalen er blokeret af store røde klippeblokke. Et jordskælv har skabt en ændring af flodens leje, så Kali Gandaki nu fosser gennem en stor tunnel i klippen. Efter Chele var der en stejl opstigning ad en sti, der nogle steder syntes at være skåret ud af klippevæggen. Vores karavane indhentede os her, og det var imponerende at se, hvor ubesværet de tungt belæssede muldyr klarede de bratte stigninger langs den dybe afgrund. Inden Samar måtte vi over to pas, Taklam La (3.624 moh) og Dajori La (3.736 moh), begge prydet med hundreder af bedeflag. Om aftenen blev der indkaldt kvinder fra landsbyen til at underholde os. Det var tydeligt, at det ikke var noget, de var vant til – i hvert fald var der megen fnisen og indbyrdes diskussion om, hvad de skulle foretage sig. Der blev dog danset og sunget, og to af vore køkkendrenge deltog ivrigt i løjerne. Alle morede sig, og der blev samlet penge ind til kvinderne, der til formålet havde medbragt en protokol, hvor vi hver især skulle skrive vores navn, og hvor meget vi havde doneret.

Hård opstigning over fire pas

Næste dag bød på fire pas alle over 3.800 moh. Dagens mål var Geling, en stor landsby der i modsætning til andre landsbyer i Mustang er spredt ud over et stort område. To store klostre troner over stedet. Det højest beliggende er tilegnet egnens skytsguder, og kvinder er forment adgang. Kun mænd, drenge og små piger må betræde stedet. Det andet kloster er åbent for alle, og vi fik lejlighed til at beundre nogle meget smukke fresker på væggene i bedesalen. Ved brønden opdagede vi en fuldautomatisk bedemølle drevet af vand, der plaskede over på et hjul med skråtstillede skovle under selve bedemøllen. Vi faldt i snak med en ung mand, der talte udmærket engelsk. Han var lærer i den lokale børnehave, som han opfordrede os til at besøge. Børnehaven og skolen var nybyggede for amerikanske penge. Selv om det var sent, var børnene stadig i huset, hvor de indøvede sange og danse, der skulle opføres for besøgende fra Anapurna Conservation Area Projekt, en organisation der er ansvarlig for udvikling, uddannelse og naturbeskyttelse i området.

Vejen fra Geling til Tsarang går gennem en bred dal med mange græssende geder inden en hård opstigning til passene Nyi La (4.010 moh), Ghemi La og Choya La (3.870 moh). Det trak tænder ud, og vores lille hest kom på arbejde med at hjælpe mig op.

Den betydeligste by på vejen til Lo Manthang er Tsarang. Ved ankomsten sydfra bydes man velkommen af en stor flot port-chorten med gamle billeder i portåbningens loft. Byen ligger i en dyb kløft, og på kanten af kløften dominerer en fire-etagers borg, der minder om et europæisk middelalderslot. Slottet tilhører kongen, men er meget forfaldent og bliver vist ikke benyttet mere. Byens anden dominerende bygning er det store rød-, hvid- og sortstribede kloster, Thubten Seydruk Darkyeling. Det stammer fra 1440 og rummede i sine velmagts dage mere end 2.000 munke, der boede, studerede og dyrkede deres religion her. Da vi var der, var klosteret under restaurering og fungerede som munkeskole. Vi så talrige små munkedrenge, der sad på gårdspladsen og læste højt af buddhistiske tekster. Ud over de religiøse fag blev de også undervist i tibetansk, nepalesisk, engelsk og naturvidenskab. Traditionelt er den næstældste kongesøn abbed i Tsarang-klosteret.

Målet nået

Vejen til Lo Manthang er ikke for folk med højdeskræk.

Fra Tsarang til Lo Manthang er der ca. fem timers vandring. Halvvejs møder man en kæmpestor ensom stupa – Sungda Chorten – og efter yderligere et par timers vandring og endnu et pas med bedeflag øjnes rejsens mål: Nord for byen ses to høje bjergtoppe, hver med en borgruin på toppen. Som vi nærmer os, dominerer den næsten 10 meter høje bymur med en gammel byport, hvorigennem al trafik foregår. Hver aften ved solnedgang lukkes porten for færdsel.

Umiddelbart inden for porten ligger kongens palads ud til en stor plads, hvor religiøse ceremonier og fester foregår. Kongens bolig er på fire etager, adelens på tre og almindelige borgeres huse på to etager med stalde i stueetagen. Uden for bymuren bor smedene og møllerne, som tilhører gara-stammen, der på trods af deres tibetanske afstamning og udseende regnes for kasteløse.

Byen virkede meget forfalden og fattig med åbne render i de smalle gader, husdyrgødning alle vegne og snavsede børn. Mange stupaer var i en dårlig forfatning. Vore telte blev rejst uden for bymuren på en gårdsplads, der tilhørte byens postmester, som tillige er bror til kongen. Vi blev inviteret indenfor til middag i dagligstuen, hvis ene væg var prydet af en kolossal fotostat af Lhasa med Potala-paladset midt i. Man er ikke i tvivl om, at man er i et tibetansk-buddhistisk land, der anser Dalai Lama for at være dets åndelige overhoved. I Lo har Dalai Lamas sekt, Gelupka eller guldhattene, ellers ikke nogen videre betydning. Det er Sakyapa-sekten, eller rødhattene, der er den dominerende sekt her, men Dalai Lama respekteres som lamaen over dem alle.

Der er tre klostre i Lo Manthang, hvoraf det ældste blev indviet i 1447. Her ser man en kæmpemæssig 15 meter høj statue af Maitreya, men det mest interessante i dette kloster er de smukke meterhøje mandalaer i to rækker over hinanden. De er malet i 1400-tallet og dækker væggene. Man skønner, at klostret har landets største samling mandalaer fra den tid. Efter kinesernes ødelæggelse af klostre i Tibet, kan det meget vel være den største samling i verden. Da vi besøgte klostret, var to italienske malere ved at oplære lokale malere i at udføre et meget tiltrængt restaureringsprojekt.

Det nye kloster, Ghoedhe Gomba, er det eneste fungerende kloster i Lo Manthang. Her er tilknyttet munke, og her residerer Los lama. Det morsomste ved det velholdte kloster var dog de små glade munkedrenge, der sjippede og spillede badminton i gården, og som går i skole her.

En skole for alle børn

Den lange mani-mur ved landsbyen Ghemi

Uden for bymuren ligger Great Compassion Boarding School. Vi gik indenfor og mødte lamaen, der havde grundlagt skolen i 2000 med det formål, at børn i Lo Manthang, uanset køn eller kaste, skulle kunne få en god undervisning. Som 8-årig var han selv blevet sendt på klosterskole i Indien og vendte først hjem 10 år senere. Han havde først ledet munkeskolen på Ghoedhe Gompa i seks år, men havde så valgt at grundlægge en sekulær kostskole for både piger og drenge fra alle kaster. Som adelig ejede han den jord, som skolen var bygget på, og som kunne forsyne skolen med fødevarer.

Great Compassion Boarding School i Lo Manthang

I 2004 havde skolen seks klasser med 125 elever, og det var planen at påbegynde en ny årgang hvert af de følgende år, indtil skolen var fuldt udbygget. Driften af skolen blev finansieret af donationer fra Europa. Børnene bliver undervist i tibetansk, nepalesisk og engelsk foruden matematik og andre naturvidenskabelige fag. Det er ikke muligt at opvarme skolen om vinteren, så når kulden kommer i oktober, vandrer elever og lærere den lange tur til Pokhara uden for Mustang og fortsætter undervisningen der. En tur på 12 dage over bjergpas på over 4.000 moh. Lama Kunga beroligede os med, at de små jo var vant til at gå og kunne klare meget mere end os.

Grænsen lukkes

Da kineserne i 1950 annekterede Tibet, blev grænsen lukket, hvilket fik alvorlige følger for Lo. Befolkningen mistede sine traditionelle sommergræsningsmuligheder i Tibet og dermed muligheden for at holde tilstrækkeligt mange yakokser. Yakoksen leverer arbejde, kød og gødning. Ikke mindst det sidste er vigtigt, idet yakgødning traditionelt har været brugt som brændsel i den kolde vinter. Konsekvensen er, at de fleste beboere drager sydpå til Nepal og Indien for at arbejde i vinterperioden og overlader til de ældre at passe børnene og dyrene. Grænselukningen betød også, at Lo blev operationsbase for de tibetanske khampa-guerillaer, som, støttet af CIA, kæmpede mod kineserne. Tilstedeværelsen af de tibetanske guerillaer var en stor byrde for den lokale befolkning, hvis ressourcer var meget begrænsede. Efter USA's anerkendelse af Folkerepublikken Kina i 1973, blev støtten til modstandsbevægelsen indstillet, og den nepalesiske hær rykkede ind i Lo.

 

Farvel til en tibetansk tidslomme

På vej til landsbyen Syangboche

Vores tur tilbage til Jomsom tog seks dage. Da vi kom frem, var vejret så dårligt, at flyet var aflyst. Efter et par dages venten lykkedes det os at komme med en helikopter, som fløj os til Pokara og videre til Katmandu.

Vi havde rejst langt både i tid og afstand. Kineserne er i gang med at bygge en vej, ”Venskabsmotorvejen”, fra Tibet gennem Lo til Nepal til stor fortrydelse for Indien. Når det bliver muligt at køre til Lo Manthang, vil denne unikke tibetanske tidslomme formodentlig forsvinde eller blive meget forandret. Man må håbe, det bliver til gavn for befolkningen i landet ved den yderste grænse.

 

FAKTABOKS: Los historie og befolkning

Historie: Mustang er en forvanskning af navnet på hovedstaden Lo Manthang og de tibetanske ord mun tan, som betyder frugtbar slette. Hovedstaden Lo Manthang kan efter sigende betyde både ”den flade slette” og ”bønnernes slette”, idet ordet lo betyder sted.

Kongeriget Los historie kan spores tilbage til midten af det 7. århundrede, da området blev erobret af den tibetanske konge Songsten Gampo. Den tibetanske indflydelse betød, at den shamanistiske bön-religion blev erstattet af buddhismen, idet elementer af den gamle religion dog forblev bevaret og er det til i dag. I det 10. århundrede gik det tibetanske storrige i opløsning, og der opstod en mængde små fyrstendømmer og vasalstater. Lo var interessant, da landet beherskede den vigtige saltrute mellem Tibet og Indien.

Sidst i 1700-tallet blev Lo underlagt den nepaliske konge, men bevarede sin egen raja eller gyelpo. I 2008 blev det nepalesiske kongedømme afskaffet, og samtidig blev den 25. konge over Lo, Jigme Palvar Bista, afsat, men han nyder fortsat stor respekt lokalt. Lo eller Mustang har således historisk status som et delvist autonomt område i Nepal.

Der kærnes smør.

Befolkning: Der bor ca. 15.000 indbyggere i Lo. Befolkningen omtaler deres eget folk som loba. Loba-folket har op til tre navne. Det første navn gives af en lama. Det andet navn vil være navnet fra deres forældre ved fødslen. Deres tredje navn, som gives af en guru eller en spirituel lærer, holdes altid hemmeligt. Lobaerne har en unik kultur, som indbefatter polyandri. Det er helt almindeligt for en kvinde at være gift med flere mænd, da man mener, at der er mindre risiko for, at kvinden bliver enke, når hun har flere ægtemænd.

Arrangør: Vores rejse til Lo var arrangeret af Last Frontiers Trekking i Katmandu. Læs mere på www.lastfrontierstrekking.com. I 2004 var prisen ca. 15.000 kr. per person, hvortil kom flyrejsen til Katmandu. Læs i øvrigt mere om The Great Compassion Boarding School på www.himalayas-children.ch.

 

FAKTA: Ordforklaringer

Chorten: Tibetansk for stupa. Religiøs bygning, ofte ved indgangen til en landsby eller på et pas. Indeholder ofte aske eller knoglerester af en afdød hellig person.

Khata: Et traditionelt hvidt tørklæde af silke eller bomuld. Anvendes i Tibet som hædersgave til værten ved et besøg eller til en religiøs figur.

Mandala: Religiøst symbol, ofte som en cirkel eller et kvadrat.

Mani-mur: Bedemur af sten med inskription af en bøn.

Om mane padme hum: Buddhistisk bøn, der betyder ”Oh, du juvel i hjertet af lotusblomsten”. Ses hugget ind på de sten, der bruges til bygning af en mani-mur.

 

 
 
Share this