Udsigt fra Mu Gompa, Ganesh Himal


Lars-Terje Lysemoses billede
2014 dec

Koordinaterne:

28° 35' 10,01" N 

85° 6' 34,15" Ø

Udsigt fra Mu Gompa, Ganesh Himal, Tsumdalen, Gorkhadistriktet, Nepal

Tekst & foto: Lars-Terje Lysemose

 

Et bjerg af sne og is rejser sig vertikalt for foden af Mu Gompa. Indtil 2008 var turister forment adgang til denne hellige dal med klostret, der som et andet Shangri La ligger smukt på et plateau i 3.700 moh. ved Nepals yderste grænse mod Tibet. Tinderne, vi kan se her fra Mu Gompa, udgør en nærmest uigennemtrængelig naturlig grænse. Kun nogle få uger om sommeren, når sneen smelter, er det muligt at krydse passet til Tibet, der ligger i over 5.000 meters højde.

Vejen herop går ad smalle, snoede stier i et stærkt kuperet terræn. Ganesh Himals højeste tinder er i over 7.000 meters højde. Himal – som i navnet Himalaya – betyder ”bjerg”, og Ganesh kommer af den hinduistiske guddom Ganesha, der almindeligvis gengives i form af en elefant. Faktisk minder sydsiden af en af tinderne lidt om en elefant med en bjergkam til snabel.

Tsumdalen ligger smukt i den nordlige del af Gorkhadistriktet, og de mange historisk betydningsfulde og udsmykkede buddhistiske klostre, stupaer og mani-mure spredt langs med stierne får ofte besøg af pilgrimsrejsende. Tsum kommer af det tibetanske ord tsombo, der kan oversættes med “livagtig”, “levende”, eller “pulserende”, og dalen har da også et helt enestående dyreliv med bl.a.  himalayathar og blåfår. Hverken jagt eller fiskeri er tilladt i dalen.

Tsumdalens folk er overvejende af tibetansk oprindelse, og mange har  familiemedlemmer på den anden side af grænsen i Tibet.

Desværre er der ikke plads i klostret til overnattende gæster, så natten tilbringes udendørs i en sovepose på den kolde veranda til klostret med den himmelske udsigt.

 

Lars-Terje Lysemose har medlemsnr. 364 og vandrede gennem Tsumdalen i 2013.

 
 
Share this