Sviptur til Polen


Søren Bondes billede
2003 dec

Sviptur til Polen

Tekst og foto: Søren Bonde

I sommers var min kone og jeg som så mange andre på udkig efter en billig ferie. Vi var stort set lige hjemvendt fra knap fire måneder i Filippinerne. Det havde endnu engang været en pragtfuld tur, men også pra get af perioder med stress og rastløshed, mens vi boede hos svigerfamilien. Derfor trængte vi nu til en ’rigtig’ ferie. Da selv afbudsrejserne virkede for kostbare, faldt min tanke pludselig på Polen. Jeg havde længe haft lyst til at gennemhulle myten om, at Polen skulle være gråt i gråt. Og var der ikke noget om, at man nu kunne sejle fra København til Gdansk? Joda, det kunne DFDS Seaways bekræfte, og et par telefonopkald senere var billetterne bestilt. På trods af højsa sonen var prisen så vidt jeg husker omkring 2500,- for os begge inkl. rejse og hotel i 3-4 dage med morgenmad. Denne gang skulle der ikke blive noget med at trække rundt i gaderne hver aften for at finde det billigste hotel; det har jeg ellers altid for vane, men i dette tilfælde ville det formentlig ende med at blive dyrere, og tiden var knap. Næ nej, for en gangs skyld bestilte vi hele molevitten hjemmefra og skiftede rygsækken ud med en kuffert.

Skibet til Gdansk er nogenlunde samme sterrelse og standard som Oslo-færgerne: 10 dæk, butikker, biograf, restauranter og barer osv. De penge vi forsøgte at spare på selve rejsen og opholdet, var der til gengæId rig mulighed for at spendere på skibet. Noget skal man jo foretage sig i de 17 timer rejsen varer. Til at begynde med var passagererne en blan- ding af hovedsageligt ædru danskere og fulde polakker, som havde været i Danmark. Da skibet efter nogle timer lagde til i Trelleborg (Sverige), var de fleste danskere også blevet fulde. Og da vi endelig nåede frem til Gdansk var det blevet svenskernes tur...

Renaissancehuse står skulder ved skulder på Stare Miasto

Gdansk er en pragtfuld by. Den gamle bykerne er spækket med caféer og fortovsrestauranter. Det er det perfekte sted at sidde et par timer og nyde en kold eller to og lade livet flyde forbi. Det gamle Hansa-præg fornægter sig ikke, og de smukke gamle, nymalede bygninger er i så fin stand, at det kan være svært at fatte hvorfor Polen har ry for at være gråt og kedeligt.

De gamle nærmest legendariske skibsværfter ligger ikke langt fra centrum, og de skulle efter sigende bestemt være et besøg værd. Det lykkedes mig dog ikke, da tiden var lidt knap, og jeg havde svært ved at trække konen væk fra de mange ravbutikker...

Som en del af rejsepakken havde vi valgt også at besøge Warzawa. Undervejs stoppede toget i den lille by Malbork, hvor vi stod af. Malbork er kendt for sin enorme murstensborg, der går for at være verdens største. Her kan man forvilde sig rundt i adskillige timer og drømme sig tilbage til Teutoner-ordenens storhedstid i senmiddelalderen, der er ikke så frygtelig meget inventar at beundre, men til gengæld er der et par småværksteder (f.eks. møntslageri) og en hel masse røde mursten sat sammen på en overbevisende måde.

Også Warszawa var langt mere opmuntrende end rygterne fortæller. Den gamle bydel kan minde meget om Gdansk og er superhyggelig at slentre rundt i. I Warszawa mærker man også umiddelbart historiens vingesus, men vel at marke først og fremmest de seneste 60 års historie. Ifølge mine historiske kilder blev byen så grundigt udslettet under Anden Verdenskrig, at de tyske generaler kunne meddele Hitler, at Warszawa absolut intet andet var end et navn på et kort! Det er nu lidt svært at forestille sig i dag, hvor murbrokkerne for længst er væk og byen summer af liv. Lige efter man forlader banegården, kan man beskue en af byens måske mest kontroversielle og mastodontiske bygninger: Kulturpaladset, som var en ’gave’ fra Soviet-overmagten.

Alt i alt kunne rejsen ikke blive til meget mere end et lille indtryk af Polen, men det var dog væsentiigt bedre end de mini-cruises, som DFDS ivrigt skilter med, men som i virkeligheden består af 34 timers sejlads for at få sølle 3-4 timer i Gdansk. Jeg er ikke i tvivl om, at Polen fortjener mindst et besøg mere en anden gang ved lejlighed!

 

 
 
Share this