Jamalhalvøen, Sibirien


Gerner Thomsens billede
Gerner Thomsens billede
 
2016 mar

Koordinaterne: 70° 27’ 54,1” N, 67° 57’ 18,6” Ø

Nord for polarcirklen i det vestlige Sibirien ligger Jamalhalvøen – et endeløst og øde tundraområde mere end dobbelt så stort som Danmark. Her lever nenetserne, som de har gjort det i århundreder, på konstant vandring med deres rener. Deres telte og udstyr bliver transporteret på slæder, som de selv bygger, og nomaderne sidder med på slæderne, der bliver trukket af kastrerede rentyre.

I 2009 tomlede jeg en helikopter til den nordlige del af Jamalhalvøen og fandt tre nomadefamilier med i alt 1.500 rener, som jeg fulgtes jeg med de næste tre uger på deres vej mod Karahavet. Da vi en dag kom til en flod, som skulle krydses, var jeg spændt på at se, hvordan det skulle lykkes at få hele karavanen med omkring 30 slæder over på den anden side.

Men det gik ganske nemt: Én af mændene pustede en lille gummibåd op og sejlede ud på midten af floden, samtidig med at han holdt fast i tøjlerne fra rensdyrspandet på den forreste slæde. Renerne vidste, hvad de skulle, og trak uden tøven slæderne ud i floden, der til trods for sit smalle løb var så dyb, at de måtte svømme over. Slæderne flød ovenpå, og da førerrenerne var ovre med det første hold slæder, fulgte de andre hurtigt trop. 

 
 
Share this