Foran Masanga Hospital, Sierra Leone


2015 jun

Foran Masanga Hospital, Sierra Leone

Koordinatorerne:

8 ° 44’ 57,13” N

11° 50’ 13,72” Ø

Tekst & foto: Sara Thordal Jensen

To piger kommer gående med vand, som de har hentet i brønden ved Masanga Hospital. De er på vej hjem til deres landsby. Landsbyen har faktisk sin egen brønd, men den er ved at tørre ud, så derfor må pigerne gå en lille kilometer for at hente vand.

Masanga Hospital ligger dybt inde i junglen, så man kan kun komme hertil ved at køre på dårlige jordveje. I 2011 arbejdede jeg på privathospitalet som børnesygeplejerske, hvor jeg var med til at sætte øget fokus på nyfødte og børns sundhed. Rigtig mange nyfødte i Sierra Leone dør i forbindelse med en fødsel. Landet har faktisk den højeste spædbørnsdødelighed i verden, og antallet af børn, som dør inden de fylder fem år, er ligeledes et af de højeste i verden. Når jeg spurgte kvinderne, om hvor mange børn de havde, svarede de altid med, hvor mange som stadig var i live, og hvor mange der var døde. Som den naturligste ting i livet.

Derfor var mødet med pigerne, der hentede vand, meget livsbekræftende, for disse piger er nogle stærke, glade piger, og de er kommet over den kritiske alder på fem år, som mange børn i Sierra Leone ikke når over.

Masanga Hospital blev grundlagt af den danske læge Peter Bo Jørgensen i 2006. Grundet udbrud af ebola er hospitalet nu blevet et sted, hvor sundhedspersonale fra de offentlige hospitaler trænes i at behandle den farlige og smitsomme sygdom.

Jeg har kun rigtig gode erfaringer med at rejse i Sierra Leone. Landet er rigt på kultur, smukt, og har en rigtig venlig og gæstfri befolkning. Jeg var på strandene syd for hovedstaden Freetown flere gange, og  de er ubeskriveligt smukke og helt øde. Ligeledes rejste jeg rundt inde i landet, hvor ca. 90 % af landet er dækket af jungle. Jeg har derfor set adskillige abe-racer og flodheste. Når ebolaen er bekæmpet, kan jeg kun give mine varmeste rejseanbefalinger til dette smukke land.

25 aktive medlemmer af De Berejstes Klub har været i Sierra Leone. Sara Thordal Jensen har medlemsnr. 433. Læs og se mere om hospitalet på masangahospital.org.

 

 

 
 
Share this