Koordinaterne: 1° 16’ 57,5” N 103° 51’ 40,6” Ø Gardens by the Bay


Lars-Terje Lysemoses billede
 
2015 mar

Gardens by the Bay, Singapore

Tekst & foto: Lars-Terje Lysemose

Ankommer man direkte fra junglen i Malaysia eller Indonesien, er det mildest talt en noget surrealistisk oplevelse at stige ud i ”løvebyen” Singapore (som navnet betyder på sanskrit)  –  for det er, som om man er landet på en helt anden planet. Her er skyskrabere og arkitektur, som virker helt futuristisk i sin udformning, ja som om man alene ved at krydse bygrænsen er rejst ind i fremtiden.

 

En af byens nye parker, den imponerende Gardens by the Bay, indfanger netop denne stemning med sit futuristiske design. Den har et areal på 101 hektar og domineres af høje ”supertræer” – en række kunstige træer på op til 50 meter i højden, formet som tårne. Om aftenen vågner de til live med et lys- og lydshow.

Singapore kan i år fejre, at det er 50 år siden, byen på den 718 km2 store ø lige syd for Malaya-halvøen fik selvstændighed fra Malaysia, og blandt bystatens præstationer er da også en række imponerende bedrifter af især økonomisk og social karakter. Fra at have været et uland er Singapore blevet et af verdens rigeste lande. Ifølge Verdensbanken havde Singapore i 2013 et BNP per indbygger på 78.763 USD, mens Danmark til sammenligning havde et BNP per indbygger på bare 43.445 USD.

Derimod ligger Singapore lavt, når det gælder pressefrihed og demokrati. The Economist Intelligence Unit klassificerer Singapore som en ”hybridstat” med både autoritære og demokratiske elementer, og på Journalister uden Grænsers pressefrihedsindeks ligger Singapore på plads nr. 150, lavere end naboerne Malaysia (nr. 147) og Indonesien (nr. 132). Singapore har også en af verdens højeste henrettelsesrater i forhold til indbyggertallet på 5,5 millioner, og byen med de tyggegummifri, renskurrede gader, grønne parker, butikscentre og masser af forlystelser er da også blevet sammenlignet med ”et Disneyland med dødsstraf”.

 
 
Share this