Nær Téryho chata, Tatrabjergene, Karpaterne, Slovakiet


Per Allan Jensens billede
2014 dec

Koordinaterne:

49°11'25,65" N

20°11'55,39" Ø

 

Nær Téryho chata, Tatrabjergene, Karpaterne, Slovakiet

 

Tekst & foto: Per Allan Jensen

Det var en smuk og solrig søndag i slutningen af september. Vi havde parkeret bilen i byen Starý Smokovec i den sydøstlige del af Tatrabjergene i Slovakiet, og målet for dagens vandretur var restauranthytten Téryho chata, der ligger oven for dalen Malá Studená Dolina. Slovakiet har glimrende øl – men tag ikke dertil for madens skyld! Frokosten levede desværre ikke helt op til forventningerne.

Det gjorde til gengæld naturoplevelserne langs stien, der først var omgivet af tæt skov og senere førte gennem en bred dal for til sidst at føre op over stejle nøgne klipper til et stort plateau med søer og skønne panoramaer.

I Tatrabjergene er der 24 toppe over 2.500 moh. Tatrabjergene er en del af den større bjergkæde Karpaterne og deles mellem Polen og Slovakiet (der jo i øvrigt selv er fremkommet ved en landedeling, den såkaldte fløjsskilsmisse af Tjekkoslovakiet i 1993). Store dele af området er udlagt som nationalpark og fyldt med glimrende vandrestier i alle sværhedsgrader.

Tatrabjergene dækker et areal på 750 km², hvoraf størstedelen (600 km²) ligger i Slovakiet. Det højeste bjerg er Gerlachovský štít på 2.655 moh, det ligger i Slovakiet, og er landets højeste punkt.

Tatra Nationalpark, Tatranský národný park, blev grundlagt i 1949, og den tilstødende polske nationalpark Tatrzański Park Narodowy i 1954. Begge områder blev i 1993 optaget på Unescos liste over særlige biosfærereservater.

 

Per Allan Jensen har medlemsnr. 26 og vandrede i Tatrabjergene i september 2012.

 
 
Share this