Tilbage i Espana


Louise Frevert
Louise  Freverts billede
 
2016

Denne rejseberetning har ikke været bragt i medlemsbladet: Globen, og artiklen har derfor ikke været redigeret af Globens redaktionsteam.

 

Så kom jeg tilbage til mit vidunderlige Spanien. Denne gang er det en rejse mere eller mindre i H. C. Andersens fodspor. Jeg kombinerer det med studieophold på sprogskoke i benalmadena. Ankom d. 13. September hvor vejret ikke har været bedre hernede i 15 år. Startede med en tur til til Cordoba som jeg ikke har set i 11 år. Dagen efter en tur til Malaga. Hr Andersen rejste jo både til Sevilla og Granada , men hans foretrukne by var Malaga. I weekenden er det alhambra. Jeg har gudskelov tre uger hernede så der bliver en del at se til.

 

Hr. Andersen var ikke alene en berejst herre, men også en livsnyder. Et lille glas til ganen fornægtede han sig ikke. I Malaga boede han på hotel Oriente der desværre ikke insistere mere. Men det gør til gengæld den ældste bar i Malaga. Det er nu mærkværdigt at stå der ved disken og tænke på, at det måske lige netop var her, hvor jeg nu sætter mine fødder, at H. C. Andersen har stået og drukket sin jerrez.

 

Hr. Andersen må have nydt cordoba hvor i bogstaveligste forstand religioner og kulturer er samlet. Dette bygningsværk hører absolut til et af de mest unikke i verden og er det vigtigste kulturmonument i den vest islamiske verden. Mezquita katedralens historie strækker sig over næsten 1500 år. At dette vilde rum der måler 135 m i lænden også rummet en kirke og 45 små kapeller gør den helt speciel. Og...., den bliver stadigvæk brugt til bryllupper.

 

 

Tanger. Et eksotisk knudepunkt.

Selvom jeg har slået mine folder i Mellemøsten i mange år og ovenikøbet har boet i flere af de mellemøstlige lande i perioder, er det alligevel altid lærerigt at se tingene fra en anden vinkel. Jeg har været i Marokko flere gange, men aldrig oppe i Tanger. Fra Costa del sol er der 1-3 dages ture til Tanger. Jeg tog en to dages tur, og tænkte at så kunne jeg se lidt mere og nyde det. Udmærket og billigt. Man kan også sagtens selv tage en bus og færge, men jeg tror ikke det bliver meget billigere med hotel.
Nu er Nordafrika jo heller ikke det sted hvor tingene er mindst uudviklede i forhold til andre steder. Det viser historien også tydeligt. Tanger har været en smeltedigel af rigtig mange forskellige kulturer helt tilbage til det 5. Århundrede. Muslimer, jøder og kristne levede sammen i forståelse for hinandens forskelligheder. Igennem det 19. og 20. århundrede var Tanger nærmest et centrum for europæiske diplomater og handel. Det er indlysende, at byen med sin eksotiske fremtoning, er blevet et centrum i mange film. Fakta er også, at eftersom beliggenheden var ideel, var byen et spion mødested !!!!! Helt op til den kolde krig. Vanskeligt st forstille sig, men ikke desto mindre har det sin rigtighed. Mange hemmeligheder er blevet udvekslet på den Nordafrikanske kyst.

 

Jeg var glad for at se, at man har lavet store lejlighedskomplekser til de mindre bemidlede og det virker. Regeringen har etableret tusindvis af ejendomme der kan huse fattige og hjemløse. Og det ser ud til at fungere. Men fremtiden bliver vanskelig. Der skal mange social og arbejdsmæssige tiltag igang for at bevare optimismen. Men et dejligt sted at besøge.

 

 

 
 
Share this