Verdens Bedste Søvn - På ishotel i Sverige


Claus Søndergaard
Claus Søndergaards billede
 
2003

Denne rejseberetning har ikke været bragt i medlemsbladet: Globen, og artiklen har derfor ikke været redigeret af Globens redaktionsteam.

      Verdens bedste søvn - På Ishotel i Sverige

Tekst og foto: Claus Søndergaard (321)  

 

Det hele begyndte for ca. 18 år siden, hvor jeg lige havde fået min første datter Maria. Maria er hjembragt fra Colombia og kom til Danmark i en december måned. Dengang var mine erfaringer med børn ikke særlig store, så jeg gjorde alt hvad sundhedsplejersken anbefalede, og en af anbefalingerne var at barnet skulle sove til middag udendørs. Jeg tænkte godt nok lidt på, om det nu var klogt at bringe et lille uskyldigt barn direkte fra troperne ud i den danske vinter. Nuvel, jeg gjorde som nævnt. Barnet blev pakket godt ind i tøj, puttet i en lammeskindspose, plantet i barnevognen direkte ude i den dalende sne. Temperaturen var omkring de -5°C og jeg må indrømme, at jeg var ude at se til hende mange gange. Det var her det egentlig startede. Hver gang jeg følte efter, om hun nu var varm (og levende), føltes en behagelig varme. Barnet snorksov i mange timer, og var ualmindelig frisk, da hun vågnede.

         

Værelse med japansk islæt, malet med flourescerende maling,der kun ses i UV-lys.

Interiør fra et rum - udført som en livmoder med et æg tæt på befrugtningsstadiet.

STARTEN

Icehotellets lobby - lysekronen er det eneste, der gemmes fra året, resten forsvinder

Efter flere dage med barnet i sneen på den måde, begyndte jeg at forestille mig selv i en lammeskindpose derude i sneen. Det måtte være fedt at kunne sove så godt (om det så skyldtes, at min nattesøvn aldrig blev den samme, efter at have fået børn???)

Efterfølgende gik der mange år, før jeg stødte på en artikel om Ishotellet i Nordsverige. Her sover man i en snehule, puttet i en god sovepose - mindet var dybt fæstnet - det var lige det jeg søgte, når man (jeg) ikke er til vildmarks ski og bjergbestigning på sneklædte tinder.

En hurtig søgning på nettet viste, at der er faktisk en del steder, hvor man kan få netop den form for oplevelse. (links og omtale senere i artiklen). Valget faldt på ICEHOTEL, der ligger lidt uden for Kiruna i Jukkasjärvi i Nordsverige. Dels var ICEHOTEL det første rigtige ishotel, og dels var placeringen rejsevenlig for en sviptur henover en week-end og ikke mindst en kunstnerisk oplevelse tilmed.
 

PLANLÆGNING

Hovedindgangen til Icehotel i måneskin

Først og fremmest gælder det om, at være ude i meget god tid - helt op til et år før. For at få mest muligt ud af turen, er det vigtigt at tilrettelægge overnatningerne på en måde, der giver mest tid på selve ishotellet. Een overnatning er nok for den gode oplevelse (og det er heller ikke helt billigt). Det blev således til en overnatning på jernbanehotellet før og efter ishotellet. På den måde, kan man tage til ishotellet tidligt fra morgenen af og forlade det igen sent den næste dag.

Tidspunktet er også vigtig. For tidligt på sæsonen betyder meget lidt dagslys og meget lave udetemperaturer, og før jul er der chance for at det ikke helt er færdigt. Sidst på sæsonen kan det være ved at smelte. I starten af marts måned står solen op ca. kl 6 morgen og går ned igen ved 18 tiden. Det kan også anbefales at holde øje med måne tabellen, således der ikke er for meget måneskin når nordlyset danser over nattehimmelen - mere herom senere.

Sluttelig skal det hele koordineres med muligheden for flybilletter, specielt hvis man vil bruge sine bonuspoint.....Det kan lade sig gøre at køre med tog fra Malmø - det tager ca. et døgn, men så stopper toget til gengæld lige uden for døren til jernbanehotellet.
Vigtigst af alt: Bestil i god tid - minimum et år forud, da der er stor søgning på hotellet i den gode periode og week-ends.

Måne tabel: www.stardate.org/nightsky/moon
Sol tabel: www.kommun.kiruna.se/web2/ny_web/eng_Ny/sun.html

 

Lobby med issofa og is(PH)lampe

LIDT OM NORDLYS...

..er nødvendigt at vide når man tager så langt nordpå. Aurora Borealis el. nordlys, er et af de mest fantastiske naturfænomener, man kan opleve i natten. Kort fortalt, er det elementarpartikler, der slynges ud fra solen, og i det øjeblik de rammer gasmolekylerne jordens øverste atmosfæreslag, så vil sammenstødet mellem partikel og molekyle resultere i udsendelse af lys. De forskellige farver afhænger bl.a. af gasarten (ilt, kvælstof). Nordlyset samler sig omkring jordens magnetiske poler, hvor det er kraftigst. Elementarpartiklerne kommer fra solpletterne, der er gigantiske eksplosioner på solen. Solplet-aktiviteten topper hvert 12. år og er lige for tiden nær minimum.

Mere info: www.spaceweather.com

Når sol og måne står rigtigt, så må et godt bud på en flot oplevelse må være week-enden 4. - 6. marts og omkring 1. april i år 2011......
 

Besøg på ICE HOTEL, Jukkasjärvi, Sverige.

Værelset "Noas Ark" er udsmykket med alle de nordiske dyr på vej til Arken

Efter selv at have konsulteret diverse tabeller, blev det til afgang medio marts 2003. Første overnatning på Jernbanehotellet, der var nyligt renoveret. Hotellet ligger midt i Kiruna, og der er god mulighed for at se sig om i byen. Næste morgen tidligt gik det til Ishotellet, der ligger ca 15 km fra Kiruna i en lille by, der hedder Jukkasjärvi på bredden af Torne elven. Hotellet er bygget af store isblokke skåret op af den frosne flod. Her er det vandets renhed og stille bevægelse, der giver anledning til isens klarhed - man kan se lige igennem en isblok, der er ½ meter tyk.

Indskrivningen foregår i et såkaldt varmt hus, hvor man får udleveret tøj, der er beregnet til kulden. Man behøver faktisk ikke at eje nogen form for varmt tøj for at kunne være med - det hele indgår i prisen. Til alle er der ligeledes et skab til bagage. I det varme hus er der bade- og toiletforhold, da man ikke har løst problemerne med de sanitære forhold udført i is (endnu..)
 

Der findes også designermøbler på ishotellet, som f.eks. denne PH lampe, udført i is

Der findes 3 salgs værelser på hotellet: Suite, kunstner værelser og alm. værelser. Suiten er de eneste, der har dør i modsætning til de øvrige rum, hvor der kun er et tykt filt tæppe, der dækker indgangen. Det gør nu ikke så meget, da det just ikke lige er dér, man går rundt med r.... bar.

Suiten og kunstner rummene er smukt dekoreret med is- og sne skulpturer. Hvert rum er udsmykket af hver sin kunstner og emnerne/motiverne er helt nye hvert år. Det er en kæmpe oplevelse at se hvor meget man kan få ud af en klump is og en dynge sne.

Fra morgen til ca. kl. ca. 18 er der åbent for alle betalende gæster, der har mulighed for at se på is-kunstudstillingen. Fra kl.18 til kl. 20 er der kun åbent for hotellets gæster. Her har man så en god mulighed for at se sig godt omkring i alle rummene. Jeg kan kun anbefale, at alle rummene beses flere gange om dagen. Det skiftende lys og valget af kunstig lyslægning giver vidt forskellige indtryk og udtryksmuligheder for kunstneren.

Hen ad 20-tiden får man udleveret de specielle soveposer, der gør det muligt at sove her. Soveposen er foret med en lagenpose i tykt bomuld. Sengen er et lag af rensdyrskind, så isoleringen mod sneen i bunden er i top. Herefter er det bare at skifte til de lange underhylere, og kravle i posen og snøre den til, så kun næsen stikker ud. Det var egentlig meningen, at vi skulle tale om dagens oplevelser, men..... Væggene er ca. 1 meter tykke og der er så enormt stille i rummet, at kun værelseskammeratens vejertrækning kunne høres. Vi faldt omgående i dyb søvn, og blev vækket den næste morgen af en overfrisk ansat, der bød på en kop varm lingnon-té. (lingnon, eller tyttebær, som vi kender den herhjemme, er nærmest nationalplanten, selv om den stammer fra Idabjerget - der er lingnon dit og dat til alt). Totalt bedøvet af søvn tog vi imod teen og forsøgte at vågne op. Jeg har aldrig i mit liv sovet så godt.

Is-teatret er en kopi af "The Dome" fra London, her med fægtescene fra Shakespeares "Hamlet".

TEATER UNDER ÅBEN HIMMEL

Blandt de mange muligheder for ture og underholdning, er isteatret en oplevelse. Teatret er en kopi af Shakespeares Globe i London. P.g.a. isens bæreevne er der een etage mindre. Der spilles forskellige stykker over hele sæsonen, hvoraf det er Shakespeare hver anden aften (det var det i 2003). Vi havde købt billetter til Hamlet. Skuespillerne er lokale og opførelsen var på samisk! Heldigvis kendte vi stykket, så det gik at følge med. Det eneste ord vi kunne kende, var den drevne udtale af ” Daanmark”. Kostumerne var fantastiske og traditionelle i den forstand, at de var samiske. Kulisserne var kun sne og is, der ændrede fuldstændigt karakter, alt afhængig af hvordan lyset blev sat. Alt dette blev fuldendt af nordlyset, der bølgede over teatret. Selv om man sad og frøs rumpen af i 15 graders kulde, glemte man alt herom. Stjernerne på nattehimlen synes meget større, hvilket skyldtes den klare luft og jordkrumningen i forhold til stjernehimlen. Det føltes næsten som om man kunne

Nordlys over teatret

plukke stjernerne ned fra himlen. Til forestillingen får man udleveret en slags kappe udført i noget, der minder om en Rockwool isoleringsmåtte.

Billederne af nordlyset og isteatret er optaget under teaterforestillingen Hamlet. Der er stor forskel på eksponeringstiden for de 2 fotos, da lysintensiteten er meget forskellige fra de 2 motiver. Heldigvis kan øjet kompensere for dette.

Busstoppested i Jukkasjärvi

DAGEN DERPÅ..

..startes med et fantastisk morgenbord i restauranten overfor ishotellet. Herefter var det bare at se sig lidt om i den lille by. Overalt var der stillet sparkstøttinger frem til fri afbenyttelse. Relativt ubesværet kunne man komme hurtigt rundt til de øvrige seværdigheder: den lille kirke, egnsmuseet og ikke mindst de øvrige ishotel-ting som vinterbadning, hundeslæde, snescooter, sauna, besøg hos en samerfamilie etc....

Alle værelserne og det lille kirkekapel, kunne sagtens tåle et gensyn. Vi blev der til mørket var faldet på igen, hvorefter vi tog tilbage til jernbanehotellet igen for tidligt næste morgen at flyve hjem igen.

Det er lidt sørgeligt at tænke på, at hele herligheden smelter i løbet af april/maj måned og at det hele så må bygges op på ny igen. Alle de smukke isskulpturer forsvinder for altid. Læs mere om grundlæggerens filosofi på ishotellets hjemmeside:

 

Jukkasjärvi, Sverige: www.icehotel.com
 

Den lille trækirke i Jukkasjärvi

ANDRE ISHOTELLER VERDEN OVER

 

Alta, Norge: www.alta-friluftspark.no 

Kirkenæs, Norge: http://kirkenessnowhotel.com/about

Bjorli, Norge: http://www.visitmolde.com/en/Product/?TLp=250780&Bjorli-Snow-Hotel

Fairbanks, Alaska: www.chenahotsprings.com/ice-museum/

Kangerlussuaq, Grønland (måske): www.greenland-guide.dk/igloo 

Montreal, Canada: http://www.snowvillagecanada.com/

Quebeck, Canada: www.icehotel-canada.com/en/index.en.php 

Canada: http://www.hoteldeglace-canada.com/hotel.php?action=nouveautes

Kemi, Finland: www.snowcastle.net

Laino, Finland: www.snowvillage.fi/index.htm

Kakslauttanen, Finland: www.kakslauttanen.fi/en/contact/

Quebeck, Canada: www3.sympatico.ca/villageigloo/Awelcome.htm

Tyskland: www.iglu-dorf.com

Rumænien: www.icehotelromania.com/romania/index.html

Måske er der andre.....hvis nogen kender andre lignende steder, så send venligst et link til mig. 

Check evt denne side: www.ice-hotels.findthebest.com/

 
 
Share this