Stafetten: Mine 10 bedste lande


Sisse Skippers billede
Sisse Skippers billede
 
2005 jun

Jeg tænkte længe over, hvad skulle jeg skrive om, der er jo et hav af valgmuligheder, men så slog det mig, at alle i vores klub mere eller mindre går op i lande, så hvorfor ikke tage mine ti bedste lande. Det er noget, der ændrer sig, alt efter i hvilken sammenhæng man tænker, og eftersom man hele tiden besøger nye lande eller genser gamle lande. Men her er mine p.t. bedste lande.
 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1. Peru
Det land, som har fanget mig mest, er Peru. Jeg besøgte landet første gang i 1993 og så igen i 1996. Der er for mig noget magisk ved landet, lige præcis hvad, véd jeg ikke. Er det at stå oppe i Andesbjergene og mærke suset fra kondoren, der flyver lavt hen over én? Er det at gå Inkastien, i 4000 meters højde og lide i 4 dage, inden man til sidst kommer op til Solporten og ser ned på for mig verdens smukkeste sted, Machu Picchu? Er det de fantastisk smukke indianere, som bor overalt i landet og er enhver fotografs drøm? Eller er det mystikken om inkaerne og alle de tidligere civilisationer, der byggede disse formidable bygninger, som vi beundrer den dag i dag? Er det at sejle på Titicacasøen og bo på de afsides øer hos lokalbefolkningen? Ja, jeg kan blive ved om dette land, som jeg heldigvis skal besøge igen til nytår.

2. Guatemala

Dette land står på højde med ovennævnte. Efter mit tredje besøg i landet i år er jeg blevet endnu mere vild med dette flotte land. På trods af uendelige historier om vold og overfald i dette dejlige land har jeg på mine rejser aldrig mødt andet end de mest smilende og smukkeste mennesker. Det er for mig det mest farverige sted der findes. Mayaerne med deres flotte dragter i skrappe farver. Påskeoptogene i Antigua, som med deres utrolige kostumer og violette dragter og de ubeskrivelige alfombras (tæpper på jorden), der er lavet af blomster, frugter, grønt og farvet savsmuld. Mere farverigt kan det ikke blive. Og at høre brøleaberne over Tikals jungle ved morgengry kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver.

3. Brasilien
Brasilien er et stort smukt land med for mig verdens smukkeste beliggende by, Rio de Janeiro. At stå oppe ved Kristusstatuen og kigge ud over strandene, Sukkertoppen, eller svæve ned fra en bjergskrænt i en hangglider, er fantastiske oplevelser. Og så er der karnevalet, som skal opleves, svært at beskrive. Landet har også vandfaldet, der overgår alle andre, nemlig Foz de Iguacu, vel et af de mest romantiske steder på denne jord.

4. Kina
At bruge 2 måneder på at køre igennem dette kæmpeland fra vest til øst er slet ikke nok. Der er så mange spændende steder. Mine højdepunkter var Kashgar marked, byen Xiahe og vandreturen igennem Tiger Leaping Gorge samt at cykle i det smukke landskab ved Yangshou og sove under stjernehimmelen oppe på Den kinesiske Mur. Kulinarisk er dette mit yndlingsland. Jeg tog vist ti kilo på i de to måneder, jeg var der.

5. Bolivia
Ja endnu et land fra mit yndlingskontinent, for mig det vilde vesten. Det har et vildt og fascinerende landskab. At stå på toppen af Chachaltaya, verdens højst beliggende skisportsted i 5300 meters højde med en storslået udsigt omkring sig. Eller at sidde midt oppe på Altiplano’et i nogle varme kilder og nyde en enestående solnedgang. Indianermarkedet i Tarabuco som er en af de mest originale, jeg har set. Og La Paz med sine stejle gader og heksenes gade med alt, der kan kurere både fattigdom og helbred.

6. Fiji
Det lille Stillehavsrige, som jeg kun besøgte en uges tid, men som for mig står for rent uspoleret paradis. At blive modtaget på en fjerntliggende ø, som om man var en dronning. Bo i en lille stråhytte, uden elektricitet, ingen butikker, intet andet end et smukt hav og en ø med svajende palmer.

7. Thailand
Også et land, der for mig stort set har alt, hvad en god rejse behøver. Det store gamle kongepalads i Bangkok, templerne overalt i landet, selv om man godt kan få nok. Stammefolkene i det nordlige og et paradis af små øer og bugter i det sydlige.
 

8. Canada
Vi kørte 8500 km igennem det mest storslåede landskab, jeg har set. Ja, ét ord siger det hele: STORT. Vi kørte igennem de tre stater British Columbia, Alberta og Yucon med den ene store dyreoplevelse efter den anden. Vi så mange bjørne, både grizzly og de sorte, og sluttede af med at sejle rundt i en meget lille båd omgivet af 30 store spækhuggere, der var i legehumør. At se et 10 tons tungt dyr springe med hele sin krop op af vandet er nok den største dyreoplevelse, jeg har haft.

9. Belize
Dette land er en lille outsider, stedet er så anderledes end sine naboer i det mellemamerikanske. Hovedstaden er den største gang rod, jeg har set af en by. Midt ude på strækningen imellem den guatemalske grænse og Belize City spiste vi morgenmad, og lige pludselig fandt vi ud af, at ejeren var danskfødt. Hun havde boet de sidste ca. 40-50 i udlandet, først Canada og de sidste 13 år i Belize, og hun nød tilværelsen der. Hun talte et glimrende dansk. Området, hun bor i, har en masse menuitter, en sekt, der lever som for flere hundrede år siden. Men det bedste ved landet er det flotte koralrev, som ligger ud for de mange øer. Her oplevede jeg for nylig at svømme rundt blandt to meter lange hajer og rokker med en diameter på over en meter. Derudover har jeg på min første tur derover set de store mærkelige søkøer. Fisk og koraler er også i topklasse her.

10. Indonesien
Også et af de lande, hvor to måneders ophold ikke er nok. Jeg kørte fra toppen af Sumatra og ned over Java til Bali. Men der er jo meget mere, dette land kan tilbyde. Højdepunkterne her var mødet med orangutangerne i det nordlige Sumatra, Borobudur og Prambanan templerne uden for Yogjakartar, samt de flotte risterrasser på Bali Disse er, hvad jeg p.t. synes, er de ti bedste lande ud af de 75, jeg har besøgt, men det er svært at lige fremhæve ti, da der er dejlige oplevelser i alle landene.

Jeg giver stafetten videre til Martin (medlemsnr. 141), som jeg første gang mødte i et af mine ti bedste lande, Brasilien.
 

 
 
Share this