Kort fortalt: Forårsweekend i Busan


Per Allan Jensens billede
2014 dec

Kort fortalt: Forårsweekend i Busan

Efter en oplevelsesrig rejse gennem Sydkorea sluttede jeg af med tre-fire dage i havnebyen Busan, der med 3,6 millioner indbyggere er Sydkoreas næststørste by og et behageligt storbyalternativ til den gigantiske – og noget uoverskuelige – hovedstad Seoul.

Tekst & foto: Per Allan Jensen

Det var en weekend i april, solen skinnede fra en skyfri himmel, temperaturen var først i 20’erne, og de nyudsprungne kirsebærtræer dannede den smukkeste kontrast til den blå himmel. Og da Busan er velsignet med nogle ret høje bjerge, der skærer sig ned midt gennem byen, var det jo oplagt at benytte lejligheden til at lufte de korte bukser og få lidt sol på kroppen.

Det blev dog en noget spøjs oplevelse, idet mange koreanere viste sig at være udstyrsfetichister. De lignede en mellemting mellem astronauter, kirurger og Everest-bestigere. For en koreaner er a walk in the park et seriøst foretagende og en kærkommen lejlighed til at fremvise alt sit hightechgrej, så de fleste var iført solide støvler, vandrestave, kropsnære lange bukser, hvide handsker, aerodynamisk rygsæk, Goretexjakke, kasket med solskygge, store briller mod vinden samt bind for næse og mund. Jeg ved næsten ikke, om det var dem eller mig, der gloede mest.

Saks til maden

Veludstyrede sydkoreanere på vandretur i en af Busans dejlige nationalparker

Efter en lang dag med frisk luft og motion fandt jeg en restaurant og stillede min sult i den dejlige koreanske mad.

Også her lurer dog overraskelser, fx er det meget almindeligt, at man får udleveret en saks til at klippe kødet over med, da knive er bandlyst ved spisebordet i mange asiatiske lande. Man skal også være forberedt på, at man må sidde i skrædderstilling på gulvet og indtage sit måltid med spisepinde.

Ubehjælpsomt engelsk

Den næste morgen skulle jeg videre med en færge til Japan og havde lidt travlt. Jeg skulle skifte tog på en metrostation og for pludselig vild. Febrilsk stillede jeg på engelsk fem-seks mennesker spørgsmålet: ”Line Two?” Men der var ikke en eneste, der fattede en brik af denne komplicerede sætning.

Selv om uddannelsesniveauet i landet er meget højt, og børnene undervises i engelsk fra de er helt små, omfatter undervisningen desværre kun den skriftlige side af sproget, og de fleste koreanere er derfor helt ude af stand til at føre en samtale på engelsk.

Men bortset fra (eller måske netop på grund af) den slags små pudsigheder, er Sydkorea et dejligt rejseland, som jeg varmt kan anbefale.

Per Allan Jensen besøgte Sydkorea for første gang i 2012 og har siden været rejseleder i netop Sydkorea. Han har medlemsnr. 26 og er tidligere formand for De Berejstes Klub.

 
 
Share this