Rejs ud i verden eller lad verden komme til dig!


Anna le Douss billede
Anna le Douss billede
 
2014 mar

Elsker du at møde folk fra andre kulturer? Elsker du at rejse? Hjælper du gerne andre mennesker? Så er www.hospitalityclub.org måske lige noget for dig.

En flok Hospitality Club-gæster, som boede hos mig

På bordet foran mig står en flaske Killepitsch Kräuterlikör aus Düsseldorf – en værtindegave fra de to tyske mænd, der boede hos mig fra i går til i dag. Alt imens jeg sidder og betragter flasken med dens ”eksotiske” indhold, tikker en sms ind:

”Hello Anna, how are you doing? I am back to the same old lifestyle. Thanks for everything. It was great to meet you and your friends. Take care.”

Dejligt endelig at høre livstegn fra inderen, der sov på gulvet i min stue hele sidste uge! Ja, spændende bliver det, fra hvilken verdensdel den næste gæst kommer …

Elsker du at møde folk fra andre kulturer? Elsker du at rejse? Hjælper du gerne andre mennesker? Disse tre spørgsmål kunne jeg uden længere overvejelser svare ja til, da min ven, der ligesom jeg var udvekslingsstudent på universitetet i Hamburg, præsenterede mig for hjemmesiden www.hospitalityclub.org. Dog havde jeg svært ved at vænne mig til tanken om, at en profil på hjemmesiden betyder, at døren til ens hjem står åben for helt fremmede mennesker fra fjerne kontinenter.

www.hospitalityclub.org bygger på tillid, gæstfrihed, åbenhed og det modsatte af et ”noget for noget”-princip. Hjemmesiden skaber kontakt mellem værter, gæster, rejsende og lokale. Det kan være ved at finde husly eller en guidet tur i byen. Men det kan også bare være, at man ønsker en bestemt oplysning om et land, som lokalkendte kan svare på. Selv har jeg fx brugt siden til at undersøge, hvorvidt offentlig transport i et land er tilgængelig for kørestole. Men man kan ogs blive indkvarteret gratis. Som vært er det muligt at møde folk fra andre kulturer, uden at man behøver at rejse, og uden at man har nogen forpligtigelser. Og for alle parter handler det om at udvide sit netværk på tværs af landegrænser.

forskellige gæster fra Hospitality club, som jeg har haft boende. Her sammen med en Inder og to tyskere

Hvis ikke jeg, som i kraft af min afhængighed af hjælpere er vant til at have fremmede mennesker omkring mig, skulle kunne leve med en overnattende gæst i ny og næ, hvem skulle så!? Den grundlæggende tankegang om gæstfrihed og velvillighed over for fremmede tiltalte mig. Her var der tale om at invitere mennesker ind, der kom helt uden forventninger og som var yderst taknemmelige for selv det mindste, man kunne tilbyde.

I begyndelsen af juni sidste år modtog jeg en e-mail, som lød sådan:

”Hi. I´am a female, 27 years old and from Germany (Bochum). I participate at an international sociology congress at the university of Copenhagen. Would it be possible to stay at your place from the 31st july until 8th of August? Many thanks for your answer.”

Efter tidligere på året at have haft to piger boende fra Moskva, var jeg begyndt at blive mere tryg ved at imødekomme forespørgelser som denne, så jeg svarede med min ubetingede gæstfrihed, at hun selvfølgelig var velkommen.

En times nærkontakt i en elevator

Første møde med pigen var da hun ringede på døren til min lejlighed. Mødet med mennesker, man aldrig har set før, er ofte forbundet med forudindtagede forestillinger. Selv om jeg ingen steder – heller ikke på www.hospitalityclub.org – lægger skjul på mit handicap, tænker jeg altid over, om mine gæster forestiller sig, at døren vil blive åbnet af en stående person i øjenhøjde med dem, og hvilke reaktioner de i øvrigt udviser ved synet af min kørestol. Men når alt kommer til alt, er jeg ikke i tvivl om, at gæsterne har det akkurat på samme måde – de tænker også over, om de lever op til den forestilling, jeg har af dem inden det første møde.

Pigen fra Tyskland boede hos mig en uge. Allerede den første aften sad vi uheldigvis fast i en elevator, da vi skulle ud og spise. Ikke nogen god reklame for hverken restauranten, København, eller for den sags skyld mit valg om at tage elevatoren frem for trappen. I løbet af den time, det tog vagtcentralen at sende en mand ud, nåede vi at lære hinanden ganske godt at kende. Fra aldrig at have mødt hinanden før, blev vi på grund af vores i bogstaveligste forstand fastlåste situation, gode venner på under et døgn. De efterfølgende dage viste jeg hende rundt i den danske hovedstad og introducerede hende til Faxe Kondi, Gammel Dansk, røde pølser og klaphatte. Hun lavede mad til os og hjalp mig, som var det en selvfølge, med diverse småting som jeg ellers skulle have haft en hjælper til at gøre. Hurtigt fandt vi ud af, at vi begge havde en stor interesse for brætspil, hvilket førte til, at vi spillede spil dag og nat. Da hun rejste hjem, var vi enige om, at vi skulle ses igen – og næste gang måtte det være min tur til at besøge hende …

Mit besøg i Essen, hvor jeg boede hos universitetslæren for at gense Svenja (pigen der havde boet hos mig)

Kurs mod Essen

Nu hører jeg ikke til den type, der snakker om at gøre noget, uden at føre det ud i livet – især ikke når det handler om at rejse! Problemet var bare, at min nye veninde fra Bochum boede i en lejlighed på tredje sal, så det var helt udelukket at jeg kunne bo hos hende. Den tyske pige ville gerne hjælpe mig i gengæld for min gæstfrihed og foreslog derfor, at jeg kunne bo hos hendes universitetslærer. Hun havde et godt forhold til sin lærer, havde godt nok aldrig været hjemme hos hende, men vidste at hun boede i et hus sandsynligvis uden ret mange trapper.

Ja, sandsynligvis uden ret mange trapper … Da jeg satte kurs mod Essen, hvor universitetslæreren boede, havde jeg skrevet e-mail til hende to gange, for at forklare mine lidt specielle behov. Hun havde svaret, at jeg var meget velkommen, men jeg vidste i øvrigt ikke noget om hende, fx om hun boede alene eller sammen med nogen. Alt hvad jeg vidste var, at gående mennesker generelt har en anden opfattelse af, hvad man forstår ved trapper, og hvornår disse er en hindring. Hvis jeg havde været så heldig, at hun havde forstået, at ”ingen trapper” betyder ”ikke et eneste trin”, mon hun så også havde forstået vigtigheden i, at min elektriske kørestol skulle kunne køre ud på hendes badeværelse – helst uden at rive dørkarmen ned? Mine tilgængelighedsmæssige bekymringer var mange, men det endegyldige svar på, om det var muligt for mig at bo i Essen, ville jeg først få, ved mit første møde med universitetslæreren foran hendes egen hoveddør.

Jeg er på besøg i Essen hos pigen som artiklen handler om og vi spiller spil sammen.

Dagene i Essen blev positive, ud over al forventning. Med et par lange ramper var det muligt at komme ind. Universitetslæreren, hendes datter og hendes logerende, en ung fysioterapeut, var meget gæstfrie og ikke mindst festlige. Jeg var, ved hvad man kan kalde et tilfælde, havnet i et hus hvor man fra starten  mærkede en behagelig atmosfære. På alle tider af døgnet var der latter og god stemning. Pigen som havde boet hos mig, og som jeg havde lært at kende gennem hjemmesiden, kom hjem til universitetslæreren hver dag, for at vi igen kunne spille brætspil sammen. Hun fortalte, at hun havde fået arbejde på Den Arabiske Halvø og ville flytte dertil på ubestemt tid. Da jeg rejste hjem efter nogle fantastiske dage i Ruhrområdet, lød afskedssætningen: ”På gensyn i Qatar!”

Jeg vidste, at www.hospitalityclub.org kunne bruges til at lade verden komme til mig. Nu er jeg overbevist om, at også jeg kan have glæde af andres gæstfrihed. Hvem ved, på hvilken sofa jeg kommer til at tilbringe natten næste gang, jeg rejser ud i verden!?               

Læs mere om Anna på www.annaledous.dk

 

 

 

 

 

    

 

 

Faktabox

Der findes flere alternativer på nettet til www.hospitalityclub.org, hvis man gerne vil i forbindelse med lokale i det land man rejser til, gerne mødes med andre rejsende, eller hvis man søger et sted at overnatte som enten er gratis eller meget billigt, fordi man indkvarteres privat. Tjek fx disse adresser: www.servas.dk, www.couchsurfing.org, www.bewelcome.org, www.globalfreeloaders.com, www.tripping.com, www.hospex.net, www.meeturplanet.com, www.place2stay.net, www.freagle.org, www.warmshowers.org, www.airbnb.com, www.newgusto.com, www.wwoof.org, og www.housesitting.com.
 
 
Share this