Med tog hele vejen fra Hårlev til Ho Chi Minh-byen


John Risagers billede
2013 mar

Med tog hele vejen fra Hårlev til Ho Chi Minh-byen

Min 15-årige søn og jeg rejste tre måneder med toget 20.000 km fra Danmark gennem Rusland til Kina og Vietnam. Videokameraet gik i stykker i Polen, vi blev bestjålet i Ukraine, i Rusland manglede vi et stempel, der var tynd mave i Kasakhstan, overvældende tur til Aralsøen i Usbekistan, pruttende og spyttende kinesere, imponerende Tibet og millioner af knallerter i Vietnam.

 

Tekst & fotos: John Risager

Den betænkelige far og hans glade søn er omsider på vej ud på deres lange togrejse

Min søn Alexander og jeg tog i 2007 med den transmongolske jernbane fra Moskva til Beijing. Efter turen fortalte jeg en kollega om vores rejse. Han havde læst en tysk bog om en togrejse fra Berlin til Saigon, og ideen var født til vores næste store rejse. Jeg brugte tre år til forberedelser og opsparing af de 100.000 kr., som turen forventedes at koste. Alexanders mor var ikke særlig begejstret, men vi blev til sidst enige, og rejsen blev til dato en af vores bedste.

12. juni 2010 begyndte vores mere end tre måneder lange togrejse gennem Tyskland, Polen, Ukraine, Rusland, Usbekistan, Kasakhstan, Kina, Tibet og Vietnam. 4. september, efter 20.000 km og 341 timer i toget, skulle vi efter planen ankomme til Ho Chi Minh-byen i Vietnam.

 

Polen og Auschwitz

Toget afgik fra Hårlev kl. 10.58, og vi vinkede farvel til venner og familie. Det gik planmæssigt til Næstved, men så blev DSB forsinket en halv time til Lübeck. Derfor nåede vi ikke næste tog mod Szczecin i Polen. DB hjalp os til Berlin og videre til Krakow i Polen, hvor vi ankom 16 timer efter planen.

Dagen efter tog vi til Auschwitz. Det var 14. juni, 70-årsdagen for åbningen af lejren, og der var flere forhenværende fanger til stede. Man kunne næsten fornemme stemningen fra dengang.

 

Ukraine med nye hjul

Vi drog videre mod Kijev i Ukraine, en togtur på bare 21 timer i et 40 år gammelt tog. Der var ingen 1. klasse, så vi måtte tage 2. klasse. Der var meget beskidt, toiletterne var uhumske, og toiletpapir var en by i Rusland. I hver togvogn var der en samovar, en kedel med kogende vand til kaffe mv. Når toget holder stille i længere tid, bliver det fyret op med kul.

På grænsen mellem Polen og Ukraine fik vi nye hjul på toget, fordi sporvidden i det tidligere Sovjet er større end i Europa. Toget blev hejst 1˝ meter op, de europæiske hjul skubbet ud, og nye hjul skubbet ind.

Da vi ankom til Kijev, blev vi prajet af en chauffør i en pirattaxi, som ville køre os til vandrehjemmet for 40 hryvnia, dvs. 30 kr. for en tur på 10 minutter. Han havde skrevet prisen på et stykke papir, men da vi ankom, kørte han ind i en baggård. Nu mente han pludselig, at der stod 400!

Efter en livlig diskussion greb han sin mobiltelefon og ringede, formentlig efter nogle venner. Jeg valgte at betale de 400 og se sur ud. Han ville ikke lade os få bagagen, men jeg spærrede, så han ikke kunne køre, før vi fik den.

Det var 16. juni, Alexanders 15 års fødselsdag. Vi fandt en restaurant, hvor vi kunne få chokolade og kage. Alexander fik sin gave – en iPod at spille på. Det er vigtigt at have noget at foretage sig i toget. Vi havde nogle bøger med, computer og spil. Vi kunne også se film på computeren, bl.a. alle ”Fleksnes”-episoder og ”Halløj på badehotellet”.

 

Rusland og fejl i billetterne

Vi tog videre mod Rusland og delte kupé med nogle meget fulde ukrainere. Der blev larmet og drukket og hældt meget øl ud over det hele. De stod heldigvis af i løbet af natten, men de havde taget mit ur og min computermus, som jeg havde været så letsindig at lade ligge på bordet.

Vi skulle være i Saratov i Rusland to nætter, inden vi skulle køre 48 timer til Nukus i Usbekistan. Men vi havde ikke fået et vigtigt stempel i toget til Rusland. Derfor kunne vi ikke indlogeres på det forudbestilte hotel. Først det tredje hotel vi besøgte, der lignede et bordel, ville have os boende.

Der var tvivl om, hvorvidt vi kunne komme med toget, da billetterne var revet i stykker præcis ved et vigtigt holografisk mærke. Vi kom dog med toget, der var startet i Moskva og skulle køre 6.000 km til Almaty i Kasakhstan. Der var kun 2. klasse i toget, og vi delte kupé med Ivan fra Usbekistan. En flink mand med munden fuld af guldtænder. En trend hos mange af de mere velhavende usbekere.

Der var stor interesse for os om bord på toget. Både togpersonale og andre rejsende kom hele tiden ind i vores kupé og spurgte om alt i vores liv. Det foregik ved tolk og tegninger, og det tog lang tid, som vi dog havde rigeligt af. Flere af dem inviterede os på besøg i deres hjem, hvilket dog typisk krævede en 3-400 km lang tur over bjergene.

I toget levede vi af frysetørret mad, som vi havde med hjemmefra, samt brød og pølse, som vi havde købt inden rejsen. På perronerne kunne man også købe mad og drikke, når toget holdt i længere tid.

Ved en grænseovergang, som godt kunne tage flere timer, følte jeg uro i maven. Det var ikke nu, der skulle listes en stille prut ud. Den kom dog alligevel, og en knap så behagelig duft spredte sig i kupeen. Toiletterne var låst af, når toget holdt stille, så jeg måtte vente næsten tre kvarter, inden jeg kunne fikse dette lille problem. Mine foretrukne lyserøde underbukser måtte jeg sige farvel til.

På en 48 timers rejse med toget fra Saratov i Rusland til Nukus i Usbekistan kom vi i kontakt med togpersonalet. Det meste af samtalen var på tegnsprog og med tegninger. Vi blev inviteret hjem til et par stykker af dem i Usbekistan. Vi var de eneste turister om bord.

 

Usbekistan og Aralsøen

Vi ankom til Nukus i Usbekistan, og dagen efter skulle vi på en todages tur til Aralsøen. Vi kørte ni timer ad dårlige veje.

Aralsøen var for 50 år siden den fjerdestørste sø i verden med 70 fiskearter og 100.000 fiskere. I dag er der under 10 % af søen tilbage. Der var ingen fisk, og søen var blevet en saltsø. Vi var fire turister, to guider og to chauffører i to russiske jeep. Om aftenen var der lejrstemning omkring bålet, og vi overnattede i et telt.

Vi tog videre i Usbekistan, hvor vi besøgte Bukhara, Samarkand og Tasjkent. Vi så et utal af flotte moskeer og madrassaher, som var skoler. I Bukhara mødte vi Aziz, en ung mand midt i 20’erne, som var universitetslærer. Vi blev inviteret ind i hans hjem, hvor han boede med sin mor og søskende, otte i alt. Han skulle giftes til efteråret, og de skulle bo i hans beskedne værelse.

Da vi kom til Almaty i Kasakhstan, bemærkede vi en meget høj levestandard, med mange dyre huse og biler.

 

Kina og mange nysgerrige

Vi fortsatte østpå, og toget skiftede igen hjul, inden vi kørte ind i Kina. Vi kom til Urumqui 13. juli. Det var etårsdagen for urolighederne, hvor der blev slået næsten 200 han-kinesere ihjel. Urumqui er den by i verden, der har længst til havet – 2.500 km.

Sprogproblemer i det vestlige Kina var der masser af. Kun få forstår engelsk, og det kom der meget sjov ud af. På en lokal restaurant skulle vi bestille mad. Spisekortet var kinesisk, så der blev ringet til en, der kunne lidt engelsk, men det var uden effekt. Efter en halv times tegning og fingersprog pegede vi på tre ting og håbede det bedste. Vi fik noget ubestemmeligt, der dog kunne spises.

Vi fortsatte til Turpan, en by 150 meter under havoverfladen og det varmeste sted i Kina, og Dun Huang, hvor vi besøgte Mogao-grotterne. Herefter gik rejsen til Lanzhou, hvor vi dagen efter skulle have tjek på et internetmodem, som vi havde købt ved China Com. De baksede med det i to-tre timer. En ung ekspedient, Tjainbin, tilbød at ledsage os næste dag, da han havde fri. Han tog os med til en park med dyr og forlystelser. Alexander og jeg var igen i centrum, for vi var mere interessante at fotografere end dyrene. Vi var dog ved at være vant til, at man kikkede på os.

Derefter fløj vi til Lhasa i Tibet, hvor vi skulle være en uge. Vi så Potala-paladset, som var vinterpalads for lamaer i flere hundrede år. Vi så mange paladser og bedehytter og et stort monoment for venskabet mellem Tibet og Kina! – Naturligvis opført af kineserne. Der var bare ikke noget venskab mellem kinesere og tibetanere. Mindst 30 % af Lhasas indbyggere er kinesere, og det var årsag til megen konflikt. På hvert gadehjørne var der svært bevæbnet militær eller politi.

Vi kørte med toget gennem sneklædte bjerge i op til 5.800 meters højde, og efter 36 timer var vi i Xian i Kina. Her skulle vi naturligvis se de 8.000 terrakottakrigere, som var udgravet. En stor turistattraktion, men som mange andre steder i Kina var der hundredevis af souvenirbutikker.

Ved fæstningen Jiayguan i midten af Kina mødte vi Adu fra Nigeria.

Turen gik videre sydover til Yichang, hvor vi sejlede fire dage på Yangtzefloden. Vi så også den kæmpemæssige Treslugtersdæming. Vandstanden i floden var steget 100 meter, og 1,2 millioner mennesker var tvangsflyttet. Alle de guider, der fortalte om projektet, var meget begejstrede (men hvis ikke de havde været det, havde de nok mistet deres job!).

På vej mod Chengdu stoppede vi et par dage i Chongqing, som er et af verdens største byområder med 29 millioner indbyggere. Byen udvider sig hurtigt, og der var stort set byggekraner overalt. Vi så verdens største toiletbygning, med mere end 1000 toiletter, som blev bygget for nogle få år siden og nu var i hurtigt forfald.

Vi tog videre til Emei, hvor vi skulle op på bjerget og se Den Gyldne Buddha. Igen mange turister. Vi gik mange timer i 30°C, men det var umagen værd.

Kunming var sidste by i Kina, hvor vi så Stenskoven. Et 100 km˛ stort område, som blev dannet på havbunden for 200 millioner år siden. I Kunming tog vi en endagstur med fly til Lijiang, 600 km væk. Der så vi en by med gamle huse, men alle husene var souvenirbutikker, restauranter eller andet, hvor der kunne sælge et eller andet. Kineserne elsker det, men vi var godt skuffede.

 

Vietnam med et utal af knallerter

Fra Kina gik det sydpå til Vietnam, og det var meget anderledes. I det nordlige Vietnam tog vi til Sapa. Selve byen består kun af hoteller og restauranter. Der var masser af kvinder fra de små landsbyer, der var i byen for at sælge deres hjemmelavede ting. De gik frisk hen til turisterne og spurgte om tre ting: “Hvor gammel er du”, “hvad hedder du?” og “hvor kommer du fra?”

Der er millioner af knallerter i Vietnam, og man kan ikke vide sig i sikkerhed nogen steder.
Knallerter parkeres alle vegne, selv inde i urmagerbutikken

De var meget søde og noget påtrængende. En fulgte efter mig over en time. Det endte med, at jeg købte en hjemmestrikket mobiltelefonholder til 10 kr.

Hanoi var første storby i Vietnam med titusindvis af knallerter. I et lysreguleret kryds kørte der konstant knallerter ud uanset farven på signalet, og der var hele tiden omkring 50 knallerter i krydset. At komme over gaden var livsfarligt.

Vi tog videre til Hue i det centrale Vietnam, hvor vi tog ud til Vinh Moc-tunnellerne i den demilitariserede zone. Tunnellerne var hjem for 600 vietnamesere i flere år under Vietnamkrigen, og amerikanerne fandt det aldrig. Der var både skole og hospital. Sytten børn blev født der, og vi mødte et af dem. Han var en slags maskot og kugleskør. Formålet med Vietnamkrigen er nu endnu mere uforståelig for mig.

3. september blev den eneste badedag på vores lange tur. Vandet var 35°C, luften ligeså, og pigerne … Nej, der var faktisk ikke nogen piger på den helt perfekte hvide sandstrand! Kun en overvægtig mandlig turist. Måske var det ikke højsæson.

Endestationen på togrejsen var Ho Chi Minh-byen eller Saigon, som den hed tidligere, og vi ankom 5. september kl. 5.30 om morgenen.

Vi tog endnu et par ture i landskabet de næste par dage. Bl.a. til endnu nogle tunneller fra krigens tid. Der var 200 km i et meget sindrigt system, med mange grimme fælder, nærmest en underjordisk by.

Og vi besøgte et kloster fra 1938, hvor syv forskellige religioner havde slået sig sammen i en fredelig samhørighed. Værd at tænke over i en verden, hvor religion var anledning til de fleste krige.

Guldgravning på Filippinerne. Mange fattige håber at finde en stor klump guld. De kan måske finde for et par hundrede kroner på en måned.

Filippinerne og hjem

Den sidste del af turen gik til Filippinerne, hvor min bror Jan har boet i 15 år. Han er gift og har to børn og bor i Davao. Jan tog med os ud til lokale guldgravere, varme kilder og sin arbejdsplads, som var et flydende elektricitetsværk. Vi så, at alle, der havde penge til det, også havde et våben. Skulle man i supermarkedet, blev man visiteret af bevæbnede vagter.

Herfra gik turen hjem med fly til Danmark. Fra Kastrup tog vi toget til Køge og videre til Hårlev. Vores venner Bente og John hentede os ved stationen, og vi fik friske rundstykker med ost. Det havde vores smagsløg savnet i tre måneder!

John Risager har medlemsnummer P266 og er i skrivende stund ved at planlægge en solorejse Jorden rundt i 2015, der ventes at komme til at vare hele to år. Læs mere om hans rejseliv på www.johnrisager.dk.

 

BOKS: Togrejsen

Den 20.000 km lange togrejse tog lidt over tre måneder og foregik i 2010. Turen kostede ca. 100.000 kr.

 
 
Share this