Highway 1 Miami - Key West


Lisbeth Vivaldini
Lisbeth Vivaldinis billede
 
2014

Denne rejseberetning har ikke været bragt i medlemsbladet: Globen, og artiklen har derfor ikke været redigeret af Globens redaktionsteam.

MIAMI - KEY WEST 160 miles ca 4 timers kørsel

De japanske biler glider i en lind strøm ud af high way'en. Det er med at holde foden let på speederen og øjet på speedometret, så vi ikke kommer over de tilladte 45-55 miles. Det er lidt af en udfordring når vejene er let trafikerede, snorlige og distancen til bestemmelsstedet stor.. Langs Everglades fascinerende natur når vi til den første af de 43 broer som forbinder the Keys. The Keys er en rœkke øer der ligger som perler på en snor syd for Florida. Fra det sydligste punkt på Key West er distancen til Cuba kun 140 km.
Vores mål er Key West den sidste af øerne. Dagen slutter, da solen på smukkeste vis går ned i horisonten i et farveorgie. Natten sænker sig og på stjernenerne forstår vi, at vi er langt fra fastlandet. Med mørkets frembrud bliver turen mere ensformig og det virker som om den ingen ende får. Men pludselig er vi i Key West og med lidt besvær finder vi vores hotel. Egentlig er det ikke et hotel i klassisk forstand, da det er en af de ældste bygninger i Key West, hvilket gør, at vi bor lige midt i centrum af den gamle bydel. Vores første positive indtryk af Key West bliver kun bekræftet ved dagslys, byen er utrolig charmerende. Heldigvis har man bevaret de oprindelige gamle romantiske træhuse, i typisk Caribisk koloni stil med masser af verandaer. Husene er enten hvidmalede eller i pastelfarver.
Det er dejligt bare at slentre rundt i gaderne og betragte disse smukke træ huse, som er afskærmet for solen af palmer og tropiske træer som står smukt grønt mod en klar blå himmel.
Som grænsebyer ofte gør, tiltrækker også Key West underlige og borderline typer. Byen er fantastisk underlig eller er den måske underlig fantastisk? Medens de andre Keys er meget provinsielle, kan man ikke sige det samme om Key West, som udskiller sig ved at være åben og antikonformistisk. Her er farverigt og folkeligt. Her er liv og glade dage allerede fra morgenstunden. Der er altid en fest eller parade på programmet.
Selvfølgelig er Hemingways hus, Trumans little White House og de andre seværdigheder et besøg værd. Men for mit vedkommende er det ligeså spændende bare at drive rundt og indsnuse stemningen som er helt unik. Man er ikke i tvivl om at dette er et sted med en god livs kvalitet. Det er ikke svært at forstå hvorfor blandt andet Hemingway og Truman valgte at bo her. Førstnævnte skrev blandt andet Farvel til våbnene her.
Vi besøgte kirkegaarden som oprindeligt var opdelt i en katolsk, en jødisk og en protestantisk afdeling. Det er en kirkegård med en lidt vemodig stemming. Det er spændende at slentre rundt at kigge på gravstenen som bekræfter øens tollerance og åbenhed overfor fremmede. Her ligger folk, fra mange dele af verden og af forskellig religion og hudfarve, begravet side om side, lige i døden.
Fra Key West går det igen nordpå. Det er en sand fornøjelse at køre denne specielle tur over tropiske øer forbundet af broer. Jeg må flere gange stoppe for at fotografere.

MIAMI 5,5 mill. Indbyggere,

Klokken 16 afleverer vi vores lejebil og checker ind på vores hotel som ligger på 1440, Ocean Drive, Miami South Beach, måske en af Amerikas mest kendte gader. Hotellet ånder historie og klasse. Neon skiltene fra Ocean Drives hoteller skinner i natten, der er lagt op til fest og ballade. Her er der også mange ekcentriske personer, men på en anden måde end Key West som er mere laid back. Det varer ikke længe inden jeg opdager, at guldtænder er på mode blandt de sort rapper typer. Fortænderne glimter om kap med guldkæderne. Her er liv og glade dage, vi morer os meget ved en bøssebar, hvor der er mandlige dansere kun med trusser på. Men det sjoveste er dog de typer som står omkrig indgangen, de er alle klœdt på til at blive set.
Vi traver gade op og gade ned. Det dejlige ved Miami er, at uanset hvor man går, er der noget smukt at kigge på. Art Deco bygningerne, som er mange og flot renoverede, giver stedet et helt unikt præg.
Ved North Beach ligger de store villager som man kender dem fra fjernsynet. Her kan intet blive for stort eller for iøjnefaldende. I kanalen udenfor husene ligger kæmpe yachts fortøjede og bilerne står linet op i indkørslerne. Det er stedet for de rige og de smukke, men ikke nødvendigvis for den gode smag.
Vi besøger little Havana, det er lidt af en skuffelse. Derimod er kvarteret Wynwood og Design District, med mange gallerier og spændende cafeer et besøg værd. Her pulserer det virkeligt.
Down town Miami byder på alt hvad man forventer af en amerikansk storby.

Lidt naturoplevelser bliver det også til med en tur med luftbåd i Everglades sumpland. Det er sjovt, og vi ser da også krokodiller. Jeg har nu en mistanke om, at de er fastboende og næsten tæmmede. Sump området har en særegen skønhed over sig. Ikke uden grund kaldte indianerne dette enorme område med gyldent græs Pa-hay-okee / et hav af græs.

 
 
Share this