Cichlider og havørne i Malawi søen


Søren Fodgaard
2016
16

Malawi er domineret af Malawi søen som bestemt er et besøg værd. Der er mange fine badesteder hele vejen langs vestkysten med fint hvidt sand og mange hostels / lodges til fornuftige priser.

Jeg var ved Cape McLear i sydenden og var ude at snorkle, omgivet af hundredvis af cichlider - i blå, gule, grå farver. Vi købte nogle fisk af fiskere vi mødte, og da vi lidt senre kunne se en havørn inde på land blev en fisk smidt ud. Efter et halvt minut kom ørnen strygende og fangede fisken som blev bragt op til ungerne.

Restauranter og lodges i Cape McLear ligger ud til vandet og er integreret i en større fiskerlandsby hvor man kan gå rundt og se dagliglivet, se fiskere bøder garn og reparere både. Børnene er nysgerrige og vil fotograferes (nogle vil også have penge). Fiskerne fanger mange små fisk på 10-15 cm som ligner sardiner, de tørres på lange stativer, koges og tørres igen, og de kan derefter sælges på markeder i større byer.

Jeg oplevede et praktisk problem i Malawi: Der er masser af hæveautomater i de lidt større byer, men næsten alle afviste mit Visakort og Mastercard (jeg tjekkede at det var aktivt). Til sidst lykkedes det at få penge i Standard Bank; man kan dog højst få 40000 kwacha = 400 kr ad gangen. Man kan forsøge at hæve penge inde ved kassen i banken, men det tager tid i de første dage af måneden hvor alle de lokale er inde for at betale regninger. En god ide er derfor at medbringe dollars til at veksle og til at betale de fleste større regninger.