Mozambique bør være på ruten hvis man tager til det sydlige Afrika


2016
10

Jeg er et badedyr, og jeg indrømmer det gerne. Derfor blev jeg også varm om svømmefødderne da jeg så Moz´kystlinje på et kort, og jeg må sige, at jeg godt kan forstå hvorfor landet er en regional turistmagnet, for er man til strand, hav og seafood, så er der meget at komme efter. Det betyder også, at man skal tjekke grundigt hvornår der er ferieperioder i Sydafrika og Zimbabwe, for der er der kø ved strandstederne i Moz. Vi kom lige bagefter sådan en periode og så er det helt chillet.

Jeg rejste med min gamle ven og DBK-medlem Thomas (billedet) og vi fik set hovedstaden Maputo, der også har strande lige uden for centrum, hvor picnic-hyggen bredte sig om søndagen. Selve byen er måske nok en tand mere interessant, velfungerende og sikker end så mange andre afrikanske hovedstæder, men til gengæld er byen virkelig dårlig vedligeholdt. Jeg følte mig generelt sikker der, og folk er venlige og som regel uproblematiske, og maden på fx Nossa Tosca var lex. Det hjælper i øvrigt på kommunikationen hvis du kan noget spansk eller portugisisk.

Vi smuttede til Tofo 500 km nord for Maputo, og det er chillet på den der fede Thailand-agtige måde, hvor vejene er lavet af sand, maden er hentet fra havet samme dag, og udsigten er lige i skabet. Der var lidt rigeligt med strandsælgere, men ellers var det et fedt sted - også selvom vores ocean safari blev aflyst pga. vind, så ingen hvaler, hvalhajer eller delfiner denne gang. Der er strandsteder hele vejen fra Maputo og mindst 1000 km nordpå, og jeg har personligt kig på Xai-Xai ved Limpopo-floden, og Inhaca Island til en anden god gang, begge steder er tæt på Maputo.

Lidt praktisk info:
-Man kan flyve direkte fra Johannesburg til flere af strandstederne, dog ikke Inhambane/Tofo, der skal man via Maputos nye lufthavn, og det bedagede lokale flyselskab LAM
- Mange sydafrikanere kører derhen direkte, det skulle kunne gøres på en dag fra Jo´burg
- Deres valuta er i frit og hurtigt fald, så der er value for money i øjeblikket
- Hvis du kan spansk eller portugisisk (eller kan få hjælp på hotellet) kan du bruge Taxi Marcelo i Maputo, hvor turister også får lokalpriser, bestemt af taxa-centralen undervejs, og som regel halv pris af hvad man ellers selv kunne forhandle sig til, dvs. 150-200 (13-18 kr) rundt i byen, og 400 til lufthavnen
- Visum til Mozambique er lidt noget hejs og/eller dyrt, vi prøvede den billige måde via deres ambassade i Swaziland, men det ville tage lang tid, så vi købte det uden problemer på landegrænsen til en formue af 75 USD.