I Bottenhavets Nuserland


Claus Qvist Jessen
2017
2

Ålandsøerne er en samling romantiske småsten lige udenfor Stockholm. Hvorfor de egentlig er endt som finske, står lidt hen i det uvisse, for alt er meget mere svensk end finsk. Selv sproget er 100% svensk, serveret sådan ca. lige så langsomt som Thomas Ejes finske Kontrapunkt-deltager: "Det måååste vääära den stooore, finska komponiiiisten Sibeliiiiuuus".

Men herligt når man kan kombinere en masse rustfri undervisning med lidt skyfri sightseeing på øerne. Selve Mariehamn er en sød og venlig by med hav på alle sider og en masse huse i skiftevis svensk cement og lige så svensk træ. Meget traditionelt alt sammen, og naturligvis meget hygsomt.

Havet øst for "centrum" virker ret lavvandet og uklart grønt, mens havet på vestsiden er dybere og mere klart og blåt. Det er mod vest, vi finder færgerne til fastlandet (Finland og Sverige), mens man mod øst kan tage sig en tur i en udlejningskajak. Masser af muligheder for glad vandsport.

Vil man udenfor byen, kan man fint leje bil, men ellers er der lokale busser. De virker fint, men går kun få gange dagligt. Ca. €3 for at komme til den fjerneste ende af øen. Vil man længere, er der fine lokalfærger.

Overnatning? Firmaet gav et hotel til €66, men det kan fås billigere. Campister kan endda bruge de mange kvadratkilometer skov, der findes på Åland.