Kun Melilla


Ole Pedersen
2017
1

Til Afrika uden at forlade Spanien.
(Årets første nye "landebesøg" trods det kun er et territorie)

Melilla er den een af to selvstyrende spanske enklaver på den afrikanske nordkysten.
Marokko har gjort krav på byen, der sammen med den anden autonome by Ceuta er de to spanske enklaver ved Marokko. Melilla har været spansk siden 1497. Da Franco gav kolonien Spansk-Marokko uafhængighed i 1956, og sammen med Frankrig, afgav Marokko, forblev Ceuta og Melilla spansk territorie og dermed Europa, selvom det er Afrika. Det er indbyggerne glade for. Måske er det derfor, at, som det eneste sted i Spanien, stadig er en statue af Franco. Som pudsigt nok først blev den opført tre år efter diktatorens død og aldrig officielt er blevet indviet. Flere gange er der blevet besluttet at den burde fjernes, men det er endnu ikke sket.
Franco udviklede gode relationer til de arabiske nationer i sine 40 år som diktator i Spanien. Bl.a. ved IKKE at anerkende staten Israel, samt hjalp til med uafhængighed af den franske del af Marokko. Men efter uafhængigheden i 1956 har Marokkos regering hævdet, at Ceuta og Melilla var marokkansk territorium. Den spanske regering og de fleste spaniere mener naturligvis at de to enklaver er spanske. Melilla og Ceuta har været integrerede dele af Spanien siden 1497, længe før eksistensen af ​​den marokkanske rige blev til.
Melilla er 12,3km2 og 86.026 indbyggere, knap 7000 personer pr kvadratkilometer. Hvilket svare til samme befolkningstæthed som Hong Kong eller Singapore.
Byen vokser og vokser bl.a. pga højeste fødselsrate i Spanien. Men også pga den store indvandring fra flygtninge der kravler over den 6 meter høje og velbevogtet dobbelt-hegn for at komme på europæiske territorium i Afrika og der med kunne søge asyl. Omkring 4000 forsøger det hvert år, men kun 5-600 lykkes det for. Og fleste bliver sendt retur til Marokko, mod betaling fra Spanien til Marokko. Dem som bliver, er i overfyldte flygtningelejre. Så man mærker ikke i bybilledet, at så mange flygtninge kommer den vej ind til Europa.
I forvejen er Melilla multietnisk med både kristne, muslimske, jødiske og hinduistiske trossamfund. Dog overvejende kristne og muslimer. Hvilket bestemt ses i gadebilledet og ikke mindst høres. I gaderne, markederne, the-husene og barerne høres en skøn blanding af spansk, tarifit, arabisk og fransk.
En skøn blanding af arkitektur er Melilla også. Næstefter Barcelona er det en af ​​de byer med den højeste repræsentation af modernistiske kunst i Spanien og den største repræsentation af modernismen i Afrika. Hundredvis af bygninger (der er mere end 500 fredede bygninger) er tegnet af en arkitekt fra Barcelona School baseret i Melilla, Enrique Nieto y Nieto, Den arkitektoniske arv i Melilla betragtes sammen med Barcelona, og over både Madrid og Valencia, som en af ​​de fineste eksempler på spansk modernistiske stil af begyndelsen af ​​det tyvende århundrede.
En bygning som måske nok overrasker mest, er tyrefægterarenaen. Tyrefægtning i Afrika, jo den er god nok. Arenaen er stadig i brug. Som den eneste i Afrika.
Det mest imponerende bygningsværk er forsvarsværket der blev bygget i 1500-tallet. Melilla Viejo, den gamle bydel. I sær i første weekend af juli, hvor der er middelalderfestival kommer fæstningsværket til sin ret. Masser af musik, gøgl, mavedans, bueskydning og mange små boder hvorfra der sælges alt fra mad og drikke til håndaflæsning. Tre dage med masser af liv i den gamle fæstning. Men resten af året er der nu også mange interessante steder at besøge i fæstningen. Kirken La Purisima Concepción der blev bygget i det 17. århundrede har tre kirkeskibe og en smuk forgyldt altertavle. Las Cuevas del Conventico er huler placeret under et kloster og udgravet fra klippen.
Fæstningen har voldgrave, tårne, og bastioner. Men vigtigst af alt er, at der er bugter som skaber små hyggelige sandstrande. Til trods for at Melilla er et lille stykke land, så er der faktisk en lang og vældig fin strand i hele den østlige del af byen. Så strandferie er der mulighed for. Og da Melilla er et taxfree område, er det en smule billigere end resten af Spanien. Men man vil nok ofres nøjes med at talte til Melilla på en smuttur fra hovedlandet eller på en gennemrejse videre til Marokko.
Der er færger (6,5-8 timer) og hurtigebåde (3,5 timer) fra Malaga, Almeria og Motril.
Ellers er der flere daglige flyafgange til/fra Málaga, Madrid, Almería, Granada, Valencia og Barcelona, samt fra Mallorca og Gran Canaria i sommerperioden.