Lemur, baobab-træer og smilende mennesker.


Ole Pedersen
2017
10

Kan varmt anbefale at booke bil med privat chauffør i Madagaskar til ca. 350 kr. pr. dag. Og ham som vi brugte er klar den bedste af slagsen. Radosoa Rasolomonina, bare kaldt Rado. Han kan kontaktes på mail: radorasolomonina@gmail.com.

At køre i to dage for at se på nogle træer kan lyde helt åndssvagt. Men jeg må sige det var hele køreturen værd. Især fordi jeg længe har ønsket at se og ikke-industrialiserede selv kunne tage billeder af de underlige træer som vokser i det vestlige Madagaskar.
Baobab-træerne skal helst ses i solnedgangen, hvor de tager sige flotteste ud. For kønne er de nu ikke.

Baobabtræet er et af verdens ældste træer. Mange kalder baobabtræet for livets træ. Træet lever nemlig utrolig længe. Det vokser så langsomt, at det tager 1.000 år, før det når sin fulde størrelse. Med tiden bliver stammen hul indeni. I Sydafrika findes verdens ældste baobabtræ, som er over 6.000 år.
Adansonia grandidieri, undertiden kendt som Grandidier's baobab, er den største og mest berømte af Madagaskars seks arter af baobabs. Dette imponerende og usædvanlige træ er endemisk mod øen Madagaskar, hvor det er en truet art truet af indgreb af landbrugsjord. Der er flere arter, der er uddøde siden menneskets kolonisering af øen (1.500 til 2.000 år siden), der sandsynligvis kunne have været spredere af frøene. Dette omfatter arter af primater, der blev anset for at ligne bavianer, og den tungeste fugl, der nogensinde har levet, elefantfuglen, som havde en kraftig næb, der kunne have åbnet stor frugt. I dag kan vand være det middel, hvormed frøene er spredt.
Mangel på vand kan nogle gange være et problem for planter i Madagaskar. Det ser ud til, at baobaben overvinder dette ved at opbevare vand i bagagerens fibrøse træ, da træets diameter svinger med nedbør

Tsingy de Bemaraha National Park er en nationalpark beliggende i vestlige Madagaskar. Den 1.575 km2 store park har siden 1990 været opført på UNESCO´s liste over verdensarv, hvilket især skyldes de fantastiske kalkstensbjerge med de berømte Tsingy´s, der er spektakulære og op til flere hundrede meter høje næsten nålespidse bjergtoppe skabt af millioner af års erosion. Ordet tsingy kan oversættes til "hvor man ikke kan gå barfodet."

Lemurer (latin: Lemuroidea), også kaldet makier, er primater i gruppen halvaber, der er endemiske for Madagaskar og nogle nærliggende øer. De lever i træer og er natdyrmed veludviklet lugtesans. Der findes mellem 50 og 100 forskellige arter af lemurer. Lemurer varierer i størrelse fra 30 gram for musemaki (Microcebus) til 9 kg hos indri. Indtil kort efter mennesket kom til øen for omkring 2000 år siden fandtes lemurer så store som hangorillaer. Lemurer er generelt de mest sociale af halvaberne og kommunikerer i højere grad med lugte og lyde end med visuelle signaler.
Lemurer er med få undtagelser trælevende og nataktive med en tendens til større dagaktivitet for de større arter. Alle bortset fra indrien har en lang hale, der bl.a. bruges til at styre med under spring fra gren til gren, og pelsen er hos alle arter tæt og busket. Hovedet er lille med rævelignende snude og stor afstand mellem øjnene. Fortænderne mangler i overmunden hos nogle arter og danner i undermunden sammen med hjørnetænderne en fremadrettet "pudsekam", der bruges til at pudse pelsen med. Lemurer er planteædere med blade og frugter som foretrukken føde, og plantekosten suppleres i forskelligt omfang med insekter og mindre hvirveldyr. Pga. den begrænsede udbredelse og den kraftige skovhugst på Madagaskar er alle arter af lemurer stærkt truet, og deres overlevelse er helt afhængig af, om det lykkes at redde de sidste rester af Madagaskars tropiske regnskov.