Comorerne


Ole Pedersen
2017
3

Den største aktive vulkan i verden er Mount Karthala beliggende på Grande Comore. Vulkanen er over 2300 meter høj og har konsekvent været i udbrudt hvert 11. år siden begyndelsen af ​​1800-tallet. Den sidste udbrud var i 2005 som varede 14 dage! Men den er faktisk bagud hvis den skulle være i udbrud hvert 11. år, og heldigvis for det ;-)

Comorerne er en ø nation ud for kysten af ​​Østafrika, i Det Indiske Ocean mellem det nordlige Mozambique og det nordlige Madagaskar.
Comoerne er 98% sunnimuslimsk.
Og det ser og hører man tydeligt i form af tildækkede kvinder og moskeer med kald til bøn.
Araberne har kendt til Comorerne siden 2. århundrede e.Kr., og selv efter at europæerne opdagede øgruppen i det 16. århundrede, fungerede de stadig som handelsstation for araberne, der brugte øerne som terminal for slaver og krydderier.
Republikken Comorerne består af øerne Grande Comore, Anjouan og Mohéli, mens Mayotte er et fransk departement.
I perioden 1843-1909 var landet en koloni under Frankrig, der 1947 gav landet status som oversøisk territorium, og i 1961 fik landet indre selvstyre. Efter en afstemning erklærede landet sig suveræn østat, og den endelige selvstændighed blev skænket i 1975. Året efter valgte Mayotte dog at trække sig ud og atter slutte sig til Frankrig.
I al den tid, landet har været selvstændigt, har det oplevet ikke mindre end 20 politiske kup; i 1992 omstødte præsident Djohar forfatningen, men desværre satte det ikke bom for de mange uroligheder, der hærgede landet. I 1995 slog et statskup fejl.
I 1996 blev Mohamed Taki Abdoulkarim, en konkurrent til Djohar, valgt til præsident. Han indførte en islamisk forfatning og gjorde landet til et teokrati; efter Takis død faldt magten i 1999 i hænderne på oberst Assoumane.
Økonomien er i store problemer. Manglende udenlandske investeringer som følge af det ustabile politiske styre har overladt den lille landbrugsbefolkning til sig selv. Der dyrkes vanilje, kryddernelliker, kaffe, sisal, kopra, maniok, ris, majs og kakao foruden blomster beregnet til fremstilling af parfume.

Hovedstaden i Comorerne er Moroni, der ligger på Grande Comore-øen. Der er en romantisk og tydelig arabisk vibe her, og du vil føle at du er i en anden verden sammenlignet med resten af ​​øerne. Dog er der ikke mange traditionelle turistattraktioner, ud over et par super smukke strande, men alligevel er et par dage på Comoerne rigeligt ;-)